Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:22 24 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cele sapte natiuni si-au coborat drapelele

ro

16 Jul, 2003 00:00 683 Marime text

Misiunea "Cornerstone" s-a finalizat, urmeaza oficierea SEEBRIG

Dupa cele 63 de zile de aplicatie genistica, ieri, a avut loc ceremonia de inchidere oficiala a exercitiului * Sefii militari ai celor sapte natiuni participante la misiunea "Cornerstone" au predat romanilor obiectivele executate in timpul exercitiului * Valoarea investitiilor se ridica la peste 20 de milioane de dolari * In timpul unei ceremonii speciale, au fost coborate cele sapte steaguri nationale * Urmeaza deschiderea oficiala a misiunii SEEBRIG

Romania a gazduit, timp de 63 de zile, exercitiul multinational "Cornerstone 2003", rezultatele acestuia fiind mai mult decat bune. Contextul exercitiului a fost caracterizat de apropiata mutare a comandamentului SEEBRIG in Romania, precum si de incheierea presedintiei romanesti a initiativei regionale South/Eastern Defence Ministerial.In urma exercitiului "Cornerstone", beneficiile concrete pentru judetul Constanta sunt multiple, pornind de la construirea unor facilitati pentru aterizarea si adapostirea aparatelor de zbor la Mihail Kogalniceanu, construirea si renovarea unor scoli in comuna Corbu, repararea si construirea unor drumuri in diferite puncte strategice prevazute pentru viitor, precum si saparea unui put de apa cu o adancime de 215 metri intr-o zona care are un mare deficit de apa, din localitatea Babadag. Cei 500 de militari participanti au avut prilejul de a exersa impreuna tehnici de geniu necesare in diferite teatre de lupta sau de operatiuni umanitare. Exercitiile din seria "Cornerstone" au capatat deja traditie in activitatea armatelor din aceasta zona a Europei. Prima editie a exercitiului s-a desfasurat in anul 2001, pe teritoriul Albaniei. In anul 2002, s-a desfasurat in Bulgaria. Incepand de anul viitor, misiunea multinationala "Cornerstone" isi va schimba denumirea, deoarece si-a depasit deja cu mult valoarea din punctul de vedere al simbolului initial al acestei denumiri, si anume cel de "punct de pornire", iar in contextul in care exercitiul este deja la a treia editie, se cere in mod expres aceasta schimbare. In urma cu doua saptamani, oficialii reprezentanti ai celor sapte natiuni, generali si inalti functionari militari, au verificat starea lucrarilor din principalele puncte unde s-au efectuat operatiuni specifice ale "Cornerstone".

Milioane de dolari numai in Constanta

Pana in prezent, in judetul Constanta au fost investiti peste 20 de milioane de dolari in activitati de constructii strategice, menite sa fie de folos atat romanilor, precum si viitoarelor trupe americane sau multinationale care, incepand din luna septembrie anul acesta, se anunta ca vor reveni in Baza Aeriana 57 de la Mihail Kogalniceanu.Ieri dimineata, in incinta Brigazii 34 Mecanizate Teritoriale "Vasile Lupu", din Mihail Kogalniceanu, a fost oficiata ceremonia de inchidere a exercitiului "Cornerstone 2003", eveniment care a marcat incununarea celor 63 de zile de eforturi comune depuse de cei 500 de militari ce apartin celor sapte natiuni participante. Dupa ce au fost predate in mod oficial sarcinile si lucrarile executate in timpul misiunii, a urmat un moment in care sefii militari ai lucrarilor au primit distinctii, diplome si decoratii. Militarii celor sapte natiuni, dispusi in formatii separate, au asistat la intonarile imnurilor nationale proprii fiecarei natiuni participante in parte si la coborarea drapelelor tarilor de pe catarge. In urmatoarele trei zile, toti cei 500 de militari straini participanti vor parasi Romania. In schimb, peste cateva zile vor avea loc instalarea oficiala a Comandamentului SEEBRIG in Romania, precum si predarea comenzilor intre fostul comandant, generalul Andreas Cuzelis, si noul comandant, Giovani Sulis. Comandamentul SEEBRIG a fost mutat din Plovdiv - Bulgaria la Constanta, pentru o perioada de doi ani.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii