Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:24 23 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cimitirul - luat cu asalt

ro

13 May, 2002 00:00 1314 Marime text

Mii de constanteni au mers sa se roage pentru cei morti

De Pastele blajinilor, credinciosii merg la cimitir sa le faca parastas rudelor decedate * Preotii fac slujbe la morminte cu o zi inainte de sarbatoarea propriu-zisa, pentru a veni in ajutorul oamenilor, care nu lucreaza, fiind duminica * De aceasta zi profita vanzatorii ambulanti de lumanari, tamaie sau flori * La cimitirele din Constanta, ziua a trecut fara evenimente deosebite

Biserica ii invata pe crestinii ortodocsi ca moartea este numai despartirea trupului de suflet, acesta din urma mergand la Dumnezeu. Rugaciunile si slujbele pentru cei morti au rolul de a le imbunatati starea in lumea cealalta. Slujba pe care preotul o face pentru cel adormit se numeste parastas, dupa care familia "da de pomana". Pomana reprezinta o fapta de milostenie pe care rudele sau prietenii o fac in numele celui decedat, pentru ca Dumnezeu sa ii ierte din pacate. In general, cei care primesc aceasta milostenie trebuie sa fie oameni saraci, aflati in suferinta, pentru a urma indemnul lui Iisus. In fiecare an, la opt zile dupa Pasti, este "Pastele blajinilor", adica al celor care s-au mutat la cele vesnice.

De Pastele blajinilor, cimitirele sunt pline de oameni care merg la mormintele apropiatilor pentru a le aduce ofrande: lumanari aprinse si tamaie. Preotii oficiaza la fiecare mormant slujba parastasului. Ei se roaga pentru iertarea pacatelor celui decedat si binecuvinteaza mancarea pe care cel ce solicita slujba o va imparti saracilor. Ieri, cu o zi inainte de Pastele blajinilor, inca din zori, constantenii au inceput sa se grabeasca spre cimitirele orasului, pentru a-i astepta pe preoti. "Exista practica de a sluji parastasele la cimitir cu o zi inainte de sarbatoarea propriu-zisa, adica duminica. Acest lucru se intampla pentru ca oamenii sunt liberi si pot merge la mormintele celor apropiati. Preotii raspund pozitiv la solicitarile credinciosilor, spre a veni in ajutorul lor, rugandu-se pentru cei adormiti", ne-a declarat diacon Valeriu Roman, consilier patrimoniu cultural in cadrul Arhiepiscopiei Tomisului. Dupa terminarea liturghiei de duminica, preotii au mers la cimitir pentru parastase. La Cimitirul Central, strazile de acces au fost aproape blocate de multimea masinilor. Pe aleile cimitirului, circulatia persoanelor a fost foarte anevoioasa. Un politist care dirija circulatia a apreciat ca, incepand cu ora pranzului, circa 7.000 de persoane vizitau cimitirul in acelasi timp. Pentru ca lucrurile sa se desfasoare in liniste, cimitirul a fost supravegheat de politisti, gardieni publici si angajati ai unei firme de paza. Dupa declaratiile plutonierului major Aurel Vasiliu, nu au fost incidente deosebite, pentru ca cei care trebuiau sa asigure ordinea si-au facut datoria. Ziua de duminica a fost foarte productiva pentru vanzatorii ambulanti, care si-au intins produsele pe toate stradutele care ajung la cimitir. Ei vindeau la preturi fara concurenta lumanari, tamaie, flori de toate felurile si chiar farfurii, cani si tacamuri, pentru pomana. Oamenii sarmani s-au inghesuit si ei, cerand de pomana tuturor si umplandu-si sacosele cu mancare, ca sa duca si acasa. Ei au fost lasati de fortele de ordine in cimitir, cu exceptia celor cunoscuti pentru tulburarea linistii publice, care au ramas pe stradutele din jurul cimitirului.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii