Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:24 20 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cine a lipsit de la Ziua Drapelului Naţional (galerie foto)

ro

27 Jun, 2011 00:00 3630 Marime text
cap_5.jpgÎncă de la prima oră a dimineţii, sute de constănţeni s-au adunat pe esplanada Comandamentului Flotei pentru a asista la manifestările dedicate ceremoniei publice de înălţare a drapelului României, eveniment organizat de Instituţia Prefectului Judeţul Constanţa, în colaborare cu Garnizoana Constanţa şi cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Constanţa.

Spre deosebire de anul trecut, anul acesta, manifestarea a fost mai specială prin faptul că luptătorii Grupării de Jandarmi Mobile Tomis purtau ţinute noi, asemănătoare ostaşilor din perioada interbelică, dar şi pentru că mai mulţi elevi de la şcoli din municipiu şi din judeţ au purtat tricouri în culorile drapelului. Cei 200 de elevi veneau de la şcolile „Aurel Vlaicu" (40), „Gheorghe Ţiţeica" (30), „Ion Jalea" (24), „Dimitrie Cantemir" (38), de la Colegiului Tehnic „Vasile Pârvan" din Constanţa şi de la Şcoala cu clasele I-VIII Târguşor. În ciuda vremii mai puţin prielnice pentru a asista la un eveniment desfăşurat în aer liber, la eveniment au participat mulţi constănţeni, dar şi turişti, iar primarii din judeţ, dar şi reprezentanţi ai instituţiilor deconcentrate au ţinut capul de afiş. În schimb, ca de obicei, nici primarul Radu Mazăre, dar nici preşedintele CJC, Nicuşor Constantinescu, şeful organizaţiei judeţene a PSD Constanţa, nu au onorat cu prezenţa acest eveniment istoric. Din partea primăriei a fost prezent, ca întotdeauna, Petrică Munteanu, şeful serviciului de Relaţii Internaţionale. De asemenea, nici din partea PNL-ului sau a PDL-ului, şefii organizaţiilor judeţene, Gheorghe Dragomir, respectiv Christian Gigi Chiru nu au fost prezenţi. Au spus prezent numeroşi primari din judeţ, printre care Mariana Gâju (Cumpăna), Nicolae Matei (Năvodari), Dumitru Bocai (Ovidiu) şi Marian Iordache (Medgidia).

La eveniment au participat Fusun Aramaz - consulul general al Republicii Turcia la Constanţa, Senol Zevri - director APM, Amet Varol - preşedinte UDTTMR, Amet Aledin - deputat UDTTMR, colonel (r) Remus Macovei - preşedintele Sindicatului Cadrelor Militare în Rezervă şi Disponibilizate, Elena Frâncu - director Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret, comisar-şef Dumitru Gagoş Făină - inspector al IJPF Constanţa, Romeu Lazăr - director DSV, Emilia Murineanu - director AJOFM, Constantin Dina - director DSP, deputaţii PDL Constantin Chirilă şi Zanfir Iorguş, monseniorul Ieronim Iacob, comandorul Ion Custură - locţiitorul comandantului Flotei Române, dar şi alte cadre militare.

Jandarmii de la Gruparea Mobilă Tomis, cu ţinute din perioada interbelică

ziua_drapelului_02.jpgCopiii prezenţi, majoritatea aflându-se la prima manifestare de acest gen, au fost recompensaţi de prefectul Claudiu Palaz cu diplome de participare. „Sentimentul patriotic trebuie cultivat, el există în fiecare, rămâne doar ca noi să-l stimulăm", a spus prefectul. Pe lângă surpriza făcută copiilor, spectatorii au putut admira zece jandarmi de la Gruparea de Jandarmi Mobilă Tomis, care fac parte din Garda de Onoare şi care aveau ţinute noi, asemenea luptătorilor din perioada interbelică. „Pentru astfel de evenimente, împrumutam uniforme, ne rugam pe unde puteam să ni se dea împrumut. Acum, i-am cerut modelul uniformelor din perioada interbelică domnului Cojoc şi a ieşit ce aţi văzut. Nu cred că mai există alte uniforme albe în ţară. Mai au şi alte ţinute, roşii, plus alte accesorii şi folosesc arme de la Muzeul Militar, carabiniere de epocă. Drapelul purtat de ei este cel aflat la Prefectură, o replică a celui din 1848", a mai spus Palaz.

Tricolorul nu a fost dintotdeauna aşa cum îl ştim cu toţii astăzi. Abia din 26 iunie 1848, prin Decretul Nr. 1 al Guvernului Provizoriu, tricolorul albastru, galben şi roşu devine stindardul oficial al ţării, simbolizând libertatea, dreptatea şi frăţia. Încă din 1834, domnitorul reformator Alexandru Ghica impusese aceste trei culori pe drapelele Ţării Româneşti şi pe pavilioanele navale de luptă.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • ion periegeticul 28 Jun, 2011 07:15 Pai ce sa caute alde lungu la ziua drapelului? ce el are treaba cu istoria? E daca era vorba de vreo spaga atunci era primu
  • boc 27 Jun, 2011 14:33 mafiotiiiiiiiiiiii-palaz un mason intre coloane care foloseste sri si dgipi ptr afacerile sale--intilniri si la burbon