Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
19:06 23 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cine a vrut să-i „facă" pe judecători? Presupusa caracatiţă a influenţei - de la Constanţa, direct în Parlament

ro

21 Feb, 2013 20:03 3603 Marime text
01_dna_Guliu_George.jpg„Vânat" de procurorii constănţeni timp de mai bine de opt ani şi închis periodic în diferite dosare, renumitul afacerist constănţean Dimu Polifroni a căzut, în cele din urmă, în plasa procurorilor... anticorupţie. Anchetat de-a lungul timpului în Constanţa pentru presupusa asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni, furt calificat de produse petroliere şi complicitate la furt calificat, Dimu Polifroni a fost deferit ieri instanţei pentru cumpărare de influenţă, complicitate la această infracţiune, dar şi complicitate la trafic de influenţă. Mai mult decât atât, Polifroni a fost trimis în judecată de procurorii anticorupţie alături de un parlamentar, director în Camera Deputaţilor, dar şi alături de celebrul George Guliu, civilul arestat iniţial în 2009 pentru relaţiile din Poliţia Rutieră Constanţa, iar ulterior, în cursul anului trecut, alături de fostul şef al Serviciului de Informaţii şi Protecţie Internă Constanţa, Florin Dan Secăreanu. Culmea, cheia dosarului prin care procurorii l-au putut înhăţa pe Polifroni este tocmai... Guliu!

În prezent, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie îl acuză pe Polifroni de cumpărare de influenţă, complicitate la cumpărare de influenţă, dar şi de complicitate la trafic de influenţă. În cursul zilei de ieri, procurorii anticorupţie au anunţat că i-au trimis în judecată pe Constantin Cojanu, agent în cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Prahova (două infracţiuni de trafic de influenţă), Dimu Polifroni, George Guliu (trafic de influenţă), Jozef Laszlo (trafic de influenţă), Neculae Şapera (cumpărare de influenţă), Luminiţa Guliu (infracţiuni similare lui Polifroni) şi Gabriel Leonte (complicitate la cumpărare de influenţă şi la trafic de influenţă). Ultimul este, potrivit DNA, „director în cadrul Parlamentului României - Camera Deputaţilor". Conform anchetatorilor de la Anticorupţie, poliţistul din Prahova le-ar fi solicitat bani soţilor Guliu, dar şi lui Şapera, cumnatul lui Guliu, pe care i-ar fi făcut să creadă că are influenţă asupra unui procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Vălenii de Munte, care ar fi urmat să-i influenţeze pe judecătorii Curţii de Apel Bucureşti sau pe cei ai Curţii Supreme.

Presupusul traseu al miilor de euro

Mai exact, continuă oamenii legii, banii de la cei trei îi parveneau poliţistului prin intermediul lui Polifroni şi al lui Leonte, suma totală ridicându-se la 255.00 de euro. Judecătorii care ar fi urmat să fie influenţaţi sunt, potrivit DNA, cei învestiţi cu soluţionarea dosarelor penale în care este implicat George Guliu şi care ar fi urmat să fie convinşi să decidă eliberarea suspectului. În plus, Luminiţa Guliu i-ar fi oferit şi lui Jozsef Laszlo, din partea soţului său, suma de 30.000 de euro, tot în scopul eliberării lui Guliu. „Caracatiţa influenţei" pare că mergea încă şi mai departe, pentru că, spun procurorii DNA, prin intermediul lui Leonte, Cojanu ar fi pretins şi el de la Polifroni suma de 60.000 de euro, lăsând să se creadă că are influenţă asupra aceluiaşi procuror de la Vălenii de Munte. Atâta doar că procurorul ar fi urmat să îi influenţeze de data aceasta pe judecătorii de la Tribunalul Constanţa sau chiar pe cei de la Curtea de Apel Constanţa, determinându-i să pronunţe o soluţie favorabilă unuia dintre primarii din judeţul Constanţa, în sensul eliberării sale din arest preventiv. În caz de nereuşită, se miza pe o presupusă obţinere a unei strămutări a procesului. La momentul de faţă, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au pus sub sechestru bunurile suspecţilor. Dintre aceştia, George Guliu este în arest preventiv, la fel ca şi Constantin Cojanu, Jozsef Laszlo şi Dimu Polifroni. Neculae Şapera a fost ulterior pus în libertate. La rândul ei, soţia lui Guliu are interdicţia de a părăsi ţara timp de 30 de zile. Dosarul este în atenţia Tribunalului Bucureşti.

„Arhiva" de dosare penale

Revenind la istoricul mai mult sau mai puţin penal al lui Dimu Polifroni, este de menţionat că acesta este vânat de procurorii constănţeni încă din 2005, pentru „jonglerii" cu produse petroliere. Coincidenţă sau nu, George Guliu este şi el anchetat în mai multe dosare pentru nelegalităţi cu produse petroliere, infracţiuni care i-au adus renumele printre procurorii din toată ţara. În cursul anului 2010, Polifroni a ajuns şi el după gratii, tot pentru nelegalităţi cu produse petroliere, însă a fost eliberat în aproximativ o lună, iar ancheta s-a pare că s-a împotmolit la Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanţa. De altfel, la scurtă vreme după punerea sa în libertate, în 2010, Polifroni a mai putut fi văzut în repetate rânduri la Judecătoria şi la Tribunalul Constanţa, unde venise însă pentru a-l susţine pe fostul primar din Cogealac, Hristu Cati, care fusese la vremea aceea arestat pentru ultraj contra bunelor moravuri şi alte acuzaţii. La rândul său, George Guliu a intrat în atenţia procurorilor constănţeni în 2009, când aceştia au cerut arestarea lui pentru că şi-ar fi traficat influenţa pe lângă poliţiştii de la Rutiera Constanţa. În paralel însă, Guliu era anchetat şi pentru evaziune fiscală cu combustibil lichid greu şi uşor, dar şi pentru alte infracţiuni legate de comerţul cu combustibil. Totodată, Guliu şi-a atras faima şi în urma faptului că este primul afacerist din România pentru care s-a cerut suspendarea activităţii firmei sale, în premieră naţională. Atâta doar că judecătorii constănţeni nu au considerat necesară suspendarea firmei suspectate de jonglerii cu combustibil. În cele din urmă, relaţia care i-a venit de hac lui Guliu a fost cea cu fostul şef al Serviciului de Informaţii şi Protecţie Internă Constanţa, Dan Florin Secăreanu. Vara trecută, au fost arestaţi amândoi într-un dosar instrumentat de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie. De atunci, Guliu tot încearcă să iasă din arest, iar oamenii legii efectuează noi şi noi percheziţii în urma cărora ies la iveală legăturile lui Guliu cu diverşi afaceriştii.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii