Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:06 22 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cine nu a mai apucat „caşcavalul" Eco Block Moştenirea lui Don Pedro

ro

03 Aug, 2011 01:12 5700 Marime text
petrica-Petrica.jpgLa mai bine de patru ani de când celebrul Petrică Iordache, afaceristul emblemă al Constanţei a murit, moştenirea lăsată în urmă de Don Pedro încă este disputată de particularii constănţeni. De curând, magistraţii Tribunalului Constanţa au respins o acţiune iniţiată de SC Mitpam Trans SRL Prahova împotriva fabricii de BCA a lui Don Pedro, afacere aflată deja pe butuci. În paralel, societatea - care le-a rămas tristă moştenire cu datorii uriaşe soţiei Celestina Carmen Iordache şi fiilor Renato Albert şi Francesco Lorin - figura, la sfârşitul anului trecut, cu o impresionantă cifră de afaceri de 8.594.343 de lei (adică 85 de miliarde de lei vechi). Totuşi, datoriile erau şi ele pe măsură, ridicându-se la un total de 24.055.294 de lei.

Petrica_Petrica_Iordache_005.jpgRevenind însă la procesul deschis la Tribunalul Constanţa de SC Mitpam Trans SRL, este de menţionat că firma a dat în judecată, alături de Eco Block prin administratorul judiciar Maestro şi Direcţia Generală de Finanţe Publice, SC Utilaj Greu SA, SC Argos SA, SC Hig Muntenia SRL şi SC Util Trust SRL. Motivul care a stat la baza „conflictului" l-a reprezentat faptul că Mitpam Trans SRL, ai cărei acţionari sunt, potrivit vrajitorul.eu Dumitru şi Augustina Pleşea, nu ar fi fost convocată în timp util pentru a avea timp să participe la Adunarea creditorilor firmei Eco Block, din data de 22 septembrie 2010. Caz în care firma cerea constatarea nulităţii absolute a Hotărârii Adunării creditorilor din data respectivă. Dosarul a fost înregistrat sub numărul 12453/118/2010 la Secţia Faliment a instanţei. „În motivare, creditoarea (nr SC Mitpam Trans SRL) a arătat că termenul în care s-a făcut convocarea a fost deosebit de scurt, astfel încât nu s-a putut prezenta, având în vedere şi faptul că îşi are sediul la o distanţă considerabilă", se arată în hotărârea Tribunalului Constanţa prin care s-a respins cererea celor de la Mitpam Trans. Astfel, aceştia susţineau că respectiva convocare nu ar fi fost făcută într-un termen rezonabil pentru a da creditorilor posibilitatea de a-şi exprima punctul de vedere „şi nici nu au fost anexate convocării actele despre care se face vorbire în procesul verbal al adunării, pentru a da posibilitatea creditorilor care nu puteau ajunge la adunare să-şi exprime punctul de vedere în cunoştinţă de cauză".

Mitpam ar fi lipsit nejustificat

Mai mult, reclamanţii au mai spus că hotărârea este nelegală, pentru că, după cum s-au exprimat ei, „ea contravine însuşi scopului legii insolvenţei şi finalităţii procedurii falimentului". La rândul său, lichidatorul judiciar al firmei lui Petrică Iordache, Maestro SPRL, a invocat excepţia lipsei calităţii procesuale active a creditoarei, respectiv Mitpam Trans SRL, „întrucât aceasta nu a invocat un motiv temeinic pentru justificarea absenţei sale de la şedinţa adunării creditorilor". Cu alte cuvinte, pentru că nu şi-a justificat absenţa de la şedinţă, firma cu pricina nu ar avea drept să se plângă la instanţă de hotărârile adoptate. „Referitor la faptul că nu au fost anexate convocării actele despre care se face vorbire în procesul verbal al adunării, intimatul (Maestro SPRL) a relevat că nu există obligaţia legală a lichidatorului judiciar de a comunica creditorilor toate actele pe care le întocmeşte, în considerarea obligaţiei acestora de a proceda în mod activ în procedura concursuală prevăzută de legea specială". La rândul lor, judecătorii Tribunalului Constanţa au reţinut faptul că „din motivele acţiunii introductive invocate de creditoare, rezultă că aceasta a fost în imposibilitate de a se prezenta faţă de termenul deosebit de scurt în care s-a făcut convocarea şi de distanţa considerabilă între sediul său şi locul convocării".

Acţiunea, respinsă de instanţă

Or, chestiunea nu reprezintă un motiv serios de absenţă, în ochii legii. „Acest motiv nu are un caracter serios, în condiţiile în care creditoarea a putut lua la cunoştinţă de convocare din data de 17.09.2010, iar şedinţa Adunării creditorilor s-a ţinut la data de 22.10.2010". Iar în acest context, judecătorii au admis excepţia lipsei calităţii procesual active a celor de la Mitpam Trans SRL, invocată de lichidatorul judiciar al Eco Block. În sentinţa Tribunalului Constanţa se arată că instanţa „respinge acţiunea formulată de reclamanta SC Mitpam Trans SRL (...) în contradictoriu cu Maestro SPRL (...) în calitate de lichidator judiciar al debitoarei SC Eco Block SRL şi creditorii societăţii debitoare, pentru lipsa calităţii procesuale active a reclamantei". În ceea ce priveşte fosta firmă de BCA a afaceristului emblemă al Constanţei, pentru anul 2009 aceasta a avut o cifră de afaceri de 8.594.343 de lei, profit net 0, 120 de salariaţi şi datorii totale de 24.055.294 de lei.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii