Civilul cu influenţă asupra Rutierei Constanţa, „sechestrat" de Înalta Curte
Civilul cu influenţă asupra Rutierei Constanţa, „sechestrat" de Înalta CurteMarian Alexandru Lupu a devenit cunoscut după ce autorităţile l-au acuzat că ar fi fost complicele renumitului Vasile Saviuc, în tâlhăria de 200.000 de lei comisă la Hârşova, în luna noiembrie 2008. Judecătorii Curţii de Apel Constanţa i-au impus lui Marian Alexandru Lupu o serie de obligaţii pentru a-i înlocui interdicţii, printre acestea aflându-se şi condiţia de a se prezenta la instanţa de judecată ori de câte ori este chemat, precum şi de a se prezenta la organul de poliţie desemnat cu supravegherea, anume Poliţia Municipiului Constanţa, conform graficului de supraveghere, dar şi ori de câte ori este chemat. În plus, Lupu nu ar fi avut voie să îşi schimbe locuinţa fără încuviinţarea instanţei şi nici să deţină sau să poarte vreo categorie de arme.
Nu avea voie să se apropie de victime
De asemenea, individului i s-a impus obligaţia de a nu se apropia şi de a nu încerca să comunice cu partea vătămată, cu membrii familiei acesteia, cu ceilalţi acuzaţi şi cu martorii menţionaţi în rechizitoriu sau aprobaţi de instanţă. În cazul în care Lupu ar fi încălcat cu rea credinţă obligaţiile şi măsurile impuse de judecătorii Curţii de Apel, acesta risca să ajungă din nou în spatele gratiilor. Şi totuşi, individul condamnat la 15 ani de puşcărie nu a apucat să facă dovada bune sale credinţe şi a strictei respectării a obligaţiilor impuse de judecători: procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanţa au declarat recurs, iar magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au fost de altă părere decât judecătorii constănţeni cu privire la libertatea de mişcare a suspectului. Recent, Curtea Supremă a admis recursul declarat de procuri împotriva încheierii Curţii de Apel Constanţa care îl privea pe Marian Alexandru Lupu. „Casează încheierea atacată şi, pe fond, respinge cererea de înlocuire a măsurii obligării de a nu părăsi localitatea cu măsura obligării de a nu părăsi ţara", se arată în minuta instanţei bucureşte. De asemenea, se mai precizează că instanţa „menţine măsura obligării de a nu părăsi localitatea. Onorariul apărătorului desemnat din oficiu pentru inculpatul Lupu Marian Alexandru, în sumă de 100 de lei, se va plăti din fondul Ministerului Justiţiei".
Un nou proces?
Hotărârea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a fost definitivă, astfel că, cel puţin pentru moment, Lupu a fost nevoit să se resemneze cu o mai mică libertate de mişcare. Dincolo de procesul în care Lupu a fost găsit vinovat de tâlhăria cu consecinţe deosebit de grave, privind jaful cu săbii comis în luna noiembrie în Hârşova, surse avizate spun că pe suspect l-ar paşte un nou proces, legat de dosarul Rutiera. Concret, este vorba despre descinderile cu mascaţi de la locuinţele a peste 30 de lucrători ai Poliţiei Rutiere Constanţa, percheziţii care, spun cunoscătorii, ar fi fost demarate în urma stabilirii conexiunilor „nefireşti" pe care Lupu le-ar fi avut cu poliţiştii. La momentul izbucnirii scandalului în presă, faţă de Lupu se făceau cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de trafic de influenţă, complicitate la infracţiunea de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii şi complicitate la fals intelectual.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp