Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:23 01 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Clientela lu Pintilie, "unsa" cu locuinte ANL

ro

08 May, 2004 00:00 1406 Marime text

In timp ce foarte multi oameni din Medgidia locuiesc in cocioabe intr-o mizerie de nedescris

Blocul nr. 50 de pe strada Independentei din Medgidia e plin de angajati ai primariei, procurori, judecatori, politisti, directori, oameni de afaceri * Imobilul a fost al primariei care, mai intai, a inchiriat si apoi a vandut apartamentele chiriasilor * In timp ce locuintele din blocul 50 au fost date unor persoane care nu duceau lipsa de nimic, familii din Medgidia cu probleme sociale grave stau in baraci, intr-o mizerie de nedescris, pentru ca primaria nu le poate oferi case * E si cazul familiei Jurj care a trimis memorii la cele mai importante institutii ale statului si careia Pintilie i-a raspuns ca nu exista locuinte

Medgidia este un oras foarte sarac. Primarul Pintilie stie acest lucru si nu pare a fi prea increzator in viitor. Intrebat fiind la o emisiune radio ce motive le ofera tinerilor pentru a ramane in oras, primarul a marturisit ca, daca decid sa plece, el ii intelege. Una dintre cele mai mari probleme sociale ale municipiului o reprezinta, alaturi de saracie si lipsa locurilor de munca, lipsa locuintelor pentru tineri. Tocmai de aceea, ANL a inceput constructia de locuinte in Medgidia. Ingineria financiara prin care primaria a intrat in posesia a trei blocuri care vor fi transformate in locuinte pentru tineret si modul in care societatea "Georgiana Company" a castigat aceste lucrari sunt aspecte pe care le-am tratat intr-o editie anterioara. Inainte insa ca in Medgidia sa inceapa proiectul ANL, a fost construit un imobil, blocul nr. 50, de pe strada Independentei, administrat de primarie, care a dat si repartitiile pentru aceste apartamente. Alegatorii nu au stiut niciodata cine a locuit in bloc si nici de ce, atunci cand solicitau locuinte de la primarie, li se raspundea ca nu exista. O ancheta a cotidianului nostru pe aceasta tema a scos la iveala faptul ca in blocul 50 locuiesc sau au locuit angajati ai primariei, procurori, judecatori, directori, oameni de afaceri politisti.

Angajatii primariei, procurori, judecatori, politisti, directori, oameni de afaceri

In cursul documentarii, am incercat sa obtinem de la primarie informatii despre acest subiect. Mai intai, asa cum ne-am obisnuit la Medgidia, am fost plimbati de la un birou la altul. Angajatii primariei au incercat sa dea vina pe Edilmed, care ar administra imobilul, iar de la regia sus-numita ni s-a recomandat sa vorbim la primarie. Dupa o incercare nereusita la administratia publica locala, am reusit sa aflam cate ceva de la secretarul primariei, Marioara Mircescu: "Nu stiu exact anul in care a fost dat in folosinta blocul. Ar trebui sa fiu un computer ca sa imi amintesc exact acest lucru. Locuintele au fost inchiriate si apoi chiriasii le-au cumparat, in conditiile legii. Repartitia s-a facut printr-o hotarare a Consiliului Local". Intrebarea care ramane totusi deschisa este pe ce criterii s-au facut aceste repartitii. O privire scurta in lista locatarilor, asa cum arata ea in urma cu cinci ani - unii dintre ei au vandut apartamentele - ridica mari semne de intrebare cu privire la criteriile de repartitie. Conform acestei liste, la apartamentul 1 locuia Florian Ionescu, de la Corpul Gardienilor Publici, la 2 Marioara Clinciu, angajata a primariei, in prezent decedata. Alti angajati ai primariei care au locuit sau poate chiar mai stau in blocul cu pricina sunt Teodora Bobe, despre care se spune ca a lucrat in cadrul Directiei Agricole, Ionut Tudor, fost director al pietei. Fiul sau a inchiriat cladirea cinematografului si a deschis o discoteca. Justitia e si ea bine reprezentata in blocul primariei de la Medgidia. Prim-procurorul Cristian Deliorga a locuit in apartamentul cu numarul 5, Aniela Paraschiv, procuror la Parchetul de pe langa Judecatoria Medgidia, a stat la apartamentul 3, Mariana Ciubotaru lucreaza la Parchetul Medgidia, iar Iuliana Radu nu mai lucreaza la Judecatoria Medgidia, ci s-a mutat la Constanta si probabil ca a vandut apartamentul nr. 15. La apartamentul 13 a locuit Gheorghe Dimcea, de la Circumscriptia Fiscala, la 18 Valeriu Angelescu, fostul director al Avicola Medgidia, la 27 Ion Constantinescu de la Semrom, la 28 fostul sef al unitatii de pompieri din Medgidia, Tiberiu Dumitrache, la 30 Fanel Iosif, de la politie, si lista ar putea continua.

Oamenii simpli nu pot primi locuinte

In timp ce bastanii au primit cadou apartamente in blocul primariei, familii care se confrunta cu probleme sociale grave si solicita locuinte sunt puse sa astepte la nesfarsit. Este si cazul familiei Jurj, care locuieste pe strada Viilor nr. 64, in Medgidia, care are sapte copii, dintre care trei cu handicap. Valeria Jurj a solicitat Primariei Medgidia o locuinta, dar a fost mereu amanata. Ajunsa in pragul disperarii, femeia s-a adresat institutiilor superioare, Prefectura, Parlamentul si Presedintia. Memoriile au fost redirectionate catre Primaria Medgidia pentru solutionare. Redam mai jos raspunsul semnat de primarul Mircea Pintilie si secretarul municipal Marioara Mircescu: "Raspuns la scrisoarea dumneavoastra adresata Parlamentului Romaniei prin care solicitati repartizarea unei locuinte, revenim si va comunicam urmatoarele: cererea nu poate fi solutionata in prezent, intrucat nu sunt locuinte disponibile; unitatile locative ce au fost repartizate in anul 2003 au fost construite prin ANL si sunt destinate tinerilor cu varsta de pana la 35 de ani; cererea este in evidenta si va fi solutionata in viitor, cand vor aparea disponibilitati". No comment!
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii