Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:59 23 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Clopotul lui Teodosie

ro

22 Oct, 2004 00:00 1584 Marime text

Cu gandul la Patriarhie

IPS Teodosie a comandat la Mitropolia Moldovei cel mai mare clopot fabricat vreodata in Romania * Clopotul lui Teodosie cantareste doua tone si jumatate, a fost turnat in patru cuptoare speciale, iar la manipularea materialelor si a formelor de turnare au fost folositi 40 de muncitori * Clopotul gigant a fost comandat acum doi ani si jumatate, iar in urma cu doua zile a fost terminat fiind transportat la manastirea ctitorita de inalta fata bisericeasca tomitana pe meleagurile sale natale, respectiv in satul Dorna Arini * Acesta a fost "pupat" si de patriarhii Bartolomeu si Teoctist, pe care Teodosie Petrescu i-a plimbat doua zile prin Moldova * Tendinta spre "fapte marete" este motivata de intentia de a ramane ceva in urma inaltului prelat, ceva spre aducere aminte si pomenire * In acest sens, Teodosie Petrescu trage toate sforile pentru reactualizarea Mitropoliei Tomisului, pentru ca astfel va ajunge ocupantul celui mai vechi scaun mitropolitan si succesorul de plin drept canonic al lui Teoctist

Arhiepiscopul Tomisului, Teodosie Petrescu, a dat, recent, un nou semnal clar clerului. El a comandat si a si primit un clopot cum nu s-a mai construit in tara noastra. Clopotul a fost construit de specialistii de la Mitropolia Moldovei din Iasi, care au folosit patru cuptoare speciale pentru turnarea lui. Numai limba clopotului are o greutate de peste 150 de kilograme. Timp de trei saptamani si jumatate, 40 de muncitori au lucrat peste zece ore pe zi pentru realizarea clopotului gigantic. "S-au folosit peste o mie de kilograme de cupru, peste o mie de kilograme de bronz deseu, zeci de kilograme de monede de argint si alte materiale. La un moment dat, am realizat proba esantion, dupa care am dirijat amestecul, pana am obtinut o compozitie care constituie un secret tehnologic", a declarat seful santierului de la Mitropolia Moldovei, inginerul Mihail Sirghi, citat de postul de televiziune "Tele` M" din Iasi. Potrivit aceluiasi specialist, valoarea clopotului, cu manopera inclusa, este de peste un miliard de lei. Fabricarea clopotelor este rezervata strict Patriarhiei Romane, prin Legea 103/1992, insa in ultimii 14 ani au fost turnate clopote si de catre agenti economici neautorizati. In Moldova, de pilda, in urma cu sase ani a fost turnat, la Sidex Galati, un clopot de 1,5 tone, care era la acea ora cel mai mare clopot produs in Moldova. Potrivit datelor existente la Patriarhie, cel mai mare clopot produs in Romania, din 1948 si pana in prezent cantareste 1,2 tone. Acesta se afla la Manastirea Radu Voda, insa nu este si cel mai mare din tara. Recordul il detine Biserica Neagra din Brasov, care are un clopot de peste sase tone, produs in Germania. Pe locul doi urmeaza catedrala din Arad, care are un clopot de peste 4 tone, produs in Austria. Al treilea clopot ca marime din Romania este cel produs la Iasi, din comanda arhiepiscopului tomitan Teodosie Petrescu. In urma cu doua zile, clopotul gigantic a fost transportat la Dorna Arini, localitatea natala a fetei bisericesti, unde a ctitorit o manastire mai mult decat somptuoasa. Deloc intamplator, Teodosie a poposit insotit de patriarhul ecumenic Bartolomeu I si de patriarhul BOR Teoctist la manastirea de la Dorna Arini, chiar in momentul in care marele clopot era instalat pe pozitie.

Ambitia arhiepiscopala

Teodosie Petrescu este unul dintre prelatii de rang inalt care are ambitia sa ramana in amintirea enoriasilor si a clerului. In urma cu doi ani, pentru a iesi din anonimatul functiei de arhiepiscop, Teodosie a organizat o slujba de inviere la malul marii. Printre invitatii de seama trebuia sa se numere premierul Adrian Nastase si familia acestuia. Sfatuit de alte fete bisericesti, seful guvernului a evitat in ultimul moment sa participe la slujba. Cat despre Teodosie Petrescu, acesta a intrat in gura unor reprezentanti ai Bisericii cu o gandire teologica mult mai profunda decat a sa, printre care mitropolitul Moldovei Daniel si episcopul Clujului, Bartolomeu Anania. Opozantii sai au spus ca nu exista nici un temei canonic pentru ca un prelat sa-si paraseasca biserica in noaptea Invierii. In replica, Teodosie Petrescu s-a asemuit cu Apostolul Andrei, care a adus pentru prima data lumina Invierii la malul marii. Anul acesta, arhiepiscopul a continuat in acelasi ton. El a slujit de Inviere in Parcul Tabacariei, unde urmeaza sa fie construita viitoarea catedrala mitropolitana a Dobrogei, pentru ca, pana la ridicarea edificiului bisericesc, Teodosie spera ca "parohia" sa sa fie ridicata la rangul de mitropolie. Suntem curiosi sa vedem ce clopot va fauri "Inaltat Prea Sfintitul" pentru ctitoria sa din Dobrogea. Dealtfel, reactivarea Mitropoliei, pentru care se lupta de cand a venit la Constanta, ar insemna in dreptul canonic ortodox, chiar dobandirea succesiunii la scaunul patriarhului Teoctist. Inaltul scaun este ocupat de regula de catre mitropolitul din cel mai vechi scaun al tarii, care acum este Iasiul. Daca Tomisul ar fi reactivat ca mitropolie, chiar daca temeiurile istorice sunt si putine, si neconcludente, Teodosie Petrescu ar putea accede in ierarhia bisericeasca, pana la functia suprema.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii