Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
09:57 22 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Club Bamboo, mistuit de flăcări! Siguranţa cetăţenilor versus principiul confidenţialităţii. N-am învăţat nimic din Colectiv?! (documente)

ro

23 Jan, 2017 00:00 4973 Marime text
Foarte important, conform Ordonanţei nr. 17 adoptate anul trecut, respectiv în 28 august 2016, termenul de obţinere a autorizaţiei de securitate la incendiu a fost prorogat până la finalul lunii iunie 2017.
 
Tragedia de la clubul Colectiv (vineri, 30 octombrie 2015), soldată cu 64 de morţi, s-ar fi putut repeta! Vineri noapte, celebrul club Bamboo din Bucureşti a fost distrus în totalitate de un incendiu pus, aparent, de o mână criminală. În scurt timp, autorităţile au activat Planul Roşu de Intervenţie, iar la faţa locului s-au deplasat aproape 30 de autospeciale de stingere, alte câteva zeci de echipaje medicale SMURD, mai multe autospeciale pentru victime multiple, maşini de descarcerare şi un spital mobil. 44 de persoane au ajuns în atenţia medicilor. Victimele transportate la unităţile medicale au suferit, în special, intoxicări cu fum, hipotermii şi contuzii.
 
În 2009, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti a eliberat clubului Bamboo avizul de securitate la incendiu, însă, la acest moment, IGSU nu a primit solicitarea în vederea eliberării autorizaţiei de securitate la incendiu.
 
Potrivit legii, funcţionarea unui obiectiv fără deţinerea autorizaţiei de securitate la incendiu se realizează cu răspunderea exclusivă a beneficiarului. Conform Ordonanţei nr. 17 din 28 august 2016, termenul de obţinere a autorizaţiei de securitate la incendiu a fost prorogat până la finalul lunii iunie 2017.
 
În contextul incendiului de la Bamboo, Valentin Mircea, fostul şef al Corpului de Control al lui Dacian Cioloş, pe când acesta era prim-ministru, a postat pe Facebook un mesaj îngrijorător: „Un raport al Corpului de Control al Prim-ministrului din 2016, care nu a fost dat publicităţii, pentru a nu alarma, dar care a fost transmis autorităţilor competente, pentru a lua măsuri, arata un tablou îngrijorător: foarte multe spaţii comerciale din Bucureşti, inclusiv malluri şi supermarketuri, nu îndeplinesc condiţiile de securitate la incendiu. Măsurile nu au fost luate iar dezastrele continuă. Până când?“
 
Restrângând aria de referire asupra Constanţei, imediat după incendiul de la club Bamboo, mai precis în perioada 21-22 ianuarie, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Dobrogea“ al judeţului Constanţa a derulat o serie de acţiuni de verificare la obiective cu afluenţă de persoane din categoria cluburi.
 
Prin intermediul unui comunicat de presă, ISU „Dobrogea“ a informat că acţiunea a vizat patru operatori economici din categoria cluburi, unde au fost constatate 32 de deficienţe. În urma acţiunilor de control preventive, au fost aplicate 31 de sancţiuni contravenţionale (23 de avertismente şi opt amenzi), în cuantum de 18.000 de lei. Deficienţele constatate nu s-au încadrat în prevederile HG 915/2015 privind stabilirea criteriilor pentru oprirea funcţionării ori utilizării construcţiilor sau amenajărilor determinate de încălcarea gravă a cerinţei de securitate la incendiu.
 
Pentru cele patru obiective controlate nu s-a solicitat şi nu s-a obţinut autorizaţia de securitate la incendiu.

 
Principalele nereguli au constat în: instalaţii electrice defecte sau exploatate necorespunzător, deficienţe de ordin organizatoric la nivelul obiectivelor controlate, neîntreţinerea instalaţiilor de stingere a incendiilor, neverificarea mijloacelor tehnice de apărare împotriva incendiilor, neorganizarea corespunzătoare a instructajului în domeniul situaţiilor de urgenţă, neafişarea/neactualizarea planurilor de evacuare în caz de incendiu, neorganizarea intervenţiei la locul de muncă.
 
Mai multe amănunte legate de acest subiect pot fi citite accesând link-ul de mai jos:
 
UPDATE. A curs cu amenzi la cluburile Fratteli, LUV, Breeze şi Etiquette (galerie foto)

Aşadar, autorităţile locale refuză să dea publicităţii numele agenţilor economici care nu au documentele necesare privind securitatea în caz de incendiu, prevalându-se de principiul confidenţialităţii.
 

După incendiul de la Colectiv, cotidianul ZIUA de Constanţa, printr-un demers jurnalistic, a încercat să obţină lista barurilor, a restaurantelor şi a cluburilor care deţineau la momentul respectiv autorizaţie de securitate la incendiu.
 
La data de 10.11.2015, am primit un răspuns parţial, care cuprindea numărul total de controale efectuate şi numărul total de nereguli identificate, respectiv sancţiunile aplicate, mai puţin lista barurilor, a restaurantelor şi a cluburilor care deţineau autorizaţie de securitate la incendiu.
 
Ulterior, prin adresele cu nr. 1174/11.11.2015, 1175/12.11.2015, 1179/12.11.2015 şi 1183/13.11.2015, am solicitat să ni se comunice care dintre cluburile, unităţile sanitare, unităţile hoteliere, mallurile şi supermarketurile enumerate de noi deţineau autorizaţie de securitate la incendiu.
 
La data de 17.11.2015, am primit un răspuns prin care ni s-a menţionat că, având în vedere principiul confidenţialităţii precizat la art. 4, lit. c) din Ordinul ministrului administraţiei şi internelor nr. 89/2013 privind aprobarea Regulamentului de planificare, organizare, pregătire şi desfăşurare a activităţii de prevenire a situaţiilor de urgenţă, nu ne pot fi precizate datele solicitate.
 
La data de 24.11.2015, prin adresa cu nr. 1232, am solicitat să ni se comunice care unităţi de cult din Constanţa NU deţin autorizaţie de securitate la incendiu, iar în răspunsul primit în data de 27.11.2015, din nou, nu ne-au fost precizate unităţile solicitate, invocându-se acelaşi principiu al confidenţialităţii.
 
La data de 7.12.2015, prin adresa cu nr. 1322, am solicitat, iarăşi, să ni se comunice numele cluburilor care deţineau autorizaţie de securitate la incendiu. Răspunsul a venit în data de 17.12.2015 şi invoca principiul confidenţialităţii.
 
La data de 25.01.2016, prin adresa cu nr. 134, am solicitat Instituţiei Prefectului - Judeţul Constanţa şi Ministerului Afacerilor Interne un punct de vedere cu privire la refuzul constant de a furniza informaţii de interes public al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Dobrogea“.
 
La data de 9.02.2016 am primit răspuns de la Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, care conţinea informaţiile solicitate prin adresele cu nr. 1174, 1179 şi 1183.
 
Sursa foto: IGSU

Citeşte şi:

Nu există bază legală care să condiţioneze emiterea autorizaţiei de funcţionare cu autorizaţia de securitate la incendiu

Profitul, înainte de siguranţa clienţilor
Culture Pub şi Clubul Colectiv, fără autorizaţii de la ISU (document)


 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii