„Comasarea ARSVOM, o hotie!" (galerie foto)
„Comasarea ARSVOM, o hotie!" (galerie foto)Angajaţi ai Agenţiei Române pentru Salvarea Vieţii Omeneşti pe Mare au protestat împotriva comasării instituţiei # Ei ameninţă că protestele vor continua şi nu exclud blocarea intrării în Portul Constanţa
Decizia emisă în data de 12 august de ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Radu Berceanu, privind comasarea Agenţiei Române pentru Salvarea Vieţii Omeneşti pe Mare (ARSVOM) şi trecerea ei în subordinea CN Administraţiei Porturilor Maritime Constanţa (APMC) este privită cu neîncredere de cei 150 de salariaţi ai agenţiei.
La primele ore ale dimineţii, angajaţii Agenţiei de Salvare a Vieţii Omeneşti pe Mare din dana 78 din Portul Constanţa au declanşat un protest spontan în faţa sediului instituţiei. Apoi, grupuri - grupuri de lucrători şi-au manifestat nemulţumirea faţă de decizia ministrului Transporturilor, de comasare a agenţiei şi trecerea acesteia la Compania Naţională Administraţia Porturilor Maritime Constanţa la locul de muncă. O parte dintre angajaţi i-am găsit manifestând în faţa navei de intervenţie multifuncţională „Hercules". Printre protestatari se afla şi Laurenţiu Negrescu (53 de ani), căpitanul secund al navei, care lucrează aici de la înfiinţarea Grupului de Salvare (n.r. din 1979 când era la APMC). În opinia sa, o dată cu trecerea ARSVOM în subordinea APMC, Portul Constanţa devine nesigur şi, chiar dacă echipajele de pe nave ar putea să nu fie afectate, există riscul trimiterii în şomaj a altor angajaţi ai agenţiei. „Oamenilor le e teamă pentru că acolo unde vor ajunge vor fi mătrăşiţi, cu timpul", a adăugat căpitanul secund al navei Hercules.
Se vrea externalizarea unor servicii
Liderul Sindicatului ARSVOM, Iulian Olaru, a declarat că ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Radu Berceanu, nu i-a consultat cu privire la această decizie, demnitarul refuzând dialogul cu sindicaliştii. El a explicat că protestul oamenilor este normal şi a survenit ca urmare a faptului că instituţiile statului nu au avut un dialog social pe marginea deciziei din 12 august anul curent, privind comasarea agenţiei, şi a efectelor concrete ale documentului. „Decizia privind comasarea ASVROM nu este altceva decât dorinţa de externalizare a instituţiei şi darea ei pe mâna unor cercuri de interese", susţine liderul sindical. Olaru a subliniat că decizia emisă de ministrul Berceanu este eronată şi nu a avut la bază o analiză şi o evaluare temeinică a situaţiei de la ARSVOM. În opinia sa, comasarea agenţiei „este o hoţie pusă la cale de mult timp". „Oamenii au refuzat să se prezinte la serviciu. Ei sunt conştienţi că APMC nu poate susţine financiar agenţia şi nu le va putea asigura salariile deoarece se confruntă cu mari greutăţi financiare. La ora actuală, din câte ştiu, sunt cinci sau şase procese privind nerespectarea contractului colectiv de muncă", a adăugat liderul sindical. El a explicat că, imediat după emiterea „dictatului de la Bucureşti", a discutat cu directorul ARSVOM, Dorel Onaca, şi cu alţi reprezentanţi din MTI, dar niciunul dintre aceştia nu a reuşit să afle cum s-a ajuns la luarea acestei măsuri.
Olaru a precizat că se impunea o consultare prin intermediul căreia ministrul Berceanu să cunoască realitatea din agenţie cu un istoric îndelungat. „A fost înfiinţată în 1981, a continuat 1990, prin apariţia Grupului de Intervenţie şi Salvare Navală, iar ulterior, pe baza recomandărilor UE, prin tratatul de aderare, s-au făcut multe investiţii pe fonduri Phare". Angajaţii ARSVOM consideră că, de fapt, „comasarea este o mascare prin care aceste investiţii să intre în buzunarele cercurilor de interese de la nivelul portului, prin externalizarea unor servicii, aşa cum s-a întâmplat în cadrul APMC".
De asemenea, Iulian Olaru consideră că, după realizarea comasării, în primă fază se va trece la reducerea personalului TESA. „Presupunem că în jur de 30 de oameni vor intra în şomaj în primă fază, iar apoi, aşa cum s-a întâmplat în 1996, când tot APMC a sugrumat această instituţie, vor fi daţi afară circa 50% din salariaţii preluaţi", a conchis liderul Sindicatului ARSVOM.
Decizie luată „uninominal"
Situaţia în care se află ARSVOM şi Compania Naţională de Radiocomunicaţii Navale Radionav SA l-a luat prin surprindere şi pe secretarul de stat din cadrul Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii (MTI), Valentin Preda. El ne-a confirmat că a aflat din presă despre decizia luată de ministrul Berceanu. „Nu ştiu motivele care au condus la luarea acestei decizii. De şapte - opt zile mă zbat să aflu un punct de vedere oficial, referitor la această măsură", a precizat Preda. El a adăugat că a trimis câteva adrese la cabinetul ministrului Berceanu, prin care cere să i se motiveze decizia din 12 august, documente cărora li s-au adăugat şi adresele primite de la conducerile şi angajaţii ARSVOM şi Radionav. „Azi (n.r. ieri) am încercat să discut direct cu ministrul Berceanu, dar nu era în instituţie. Am solicitat şi eu o întrevedere cu dumnealui, pe tema ARSVOM şi Radionav", a spus secretarul de stat Valentin Preda. De asemenea, în calitate de preşedinte al Comisiei de dialog social din cadrul MTI, Preda doreşte să abordeze situaţia celor două instituţii în următoarea întrunire a structurii respective. „Nemulţumirea oamenilor este justificată, atât timp cât nu li s-a spus clar în ce condiţii se desfiinţează instituţiile în care lucrează şi nu li s-au dat garanţii privind asigurarea locurilor de muncă şi că nu le vor fi afectate drepturile salariale", este de părere Valentin Preda. Cât priveşte soarta angajaţilor de la Radionav, secretarul de stat nu are date concrete, dar a specificat că, la venirea sa în minister, instituţia nu avea o lege de funcţionare, dar din iunie anul curent a reuşit să treacă prin Parlament Legea nr. 222 care reglementează situaţia.
Nu cedează
Sindicaliştii sunt decişi să nu stea cu mâinile în sân. Liderul Sindicatului ARSVOM, Iulian Olaru, susţine că seria protestelor se va deschide de la începutul săptămânii viitoare. „Vom boicota participarea la exerciţiul internaţional care va avea loc săptămâna viitoare, în Marea Neagră, şi luăm în calcul, cu asumarea riscurilor ce survin din asta, blocarea portului. În actualul context, considerăm că, încet-încet, se instaurează o nouă dictatură la nivel naţional, iar puşcăria este un loc de onoare", a afirmat Iulian Olaru.
Totodată, ieri, directorul ARSVOM, Dorel Constantin Onaca, s-a deplasat în Capitală, dar, până la închiderea ediţiei, nu reuşise să poarte un dialog cu ministrul de resort, Radu Berceanu.
{mos_ri:ARSVOM,protest}Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
- Sindbad 15 Jun, 2011 01:03 In anul 2000 am dat un examen sa ocup un post de of maritim disponibil la aceasta companie. Dupa ce am dat examen si am luat o nota destul de buna am fost anuntat ca locul disponibil este bloxat. Cred ca se dorea folosirea echipjului de din pacate.. pe un remorcher de salvare pe celalalt cind se iesea la interventii. Am renuntat cu un gust amar. Poate a fost mai bine caci intre timp am renuntat la marinarie si chiar la Romania din pacate .
- hercules 09 Jun, 2010 00:07 Iulian Olaru si a dat demisia din functia de lider de sindicat SI UITE ASA SA DUS UN MIT BRAVO VOICULE ESTI TARE TINE O TOT ASA
- pentru UN CITITOR 20 Mar, 2010 14:38 PORCUL tot porc ramane pana moare!Nu-ti dezminti imaginea de lingau! Stie lumea ca ce ai facut pe timpulex-directorului MANOLE, faci si acum:SIFON!
- un cititor 28 Aug, 2009 21:01 care protest domnilor....30 de persoane ??? sint persoane printre ei , care abia asteapta comasarea pt a avea niste salarii decente , tot acele guri mai spun ca singurele persoane care nu-s de acord cu comasarea , ar fi pers tesa , si citiva scuipa-n brinza care nu prea vin pe la munca , stau mai mult prin voiaje , nu mai au brevete valabile pt navele pe care le au ARSVOM-UL ,.....asa ca parerile sint impartite , cit despre liderul de sindicat, ha ha ha ha ha , el a fost cel care a tras de DL Onaca sa vina aici ....acum , nu mai este bun ???cind a tras de el sa-l convinga sa vina , nu s-a gindit ca se poate intampla si asta ???si uite ca se va intimpla , pt ca unele guri d-acolo , spun ca urmeaza deschiderea unei scoli de scafandrerie intr-una din cladirile Arsvom,precum si COMASAREA ..SIC , indiferent de ce face acel moldovean, pardon ,lider sindical .Gurile recomanda acelui lider , sa-si termine liceul , si mai tarziu sa continue cu legislatia , la facultatea la care preda Dl Onaca . Suces la bacalaureat