Condamnări „grele" într-un dosar de evaziune Afaceristul Cristian Şapera a luat 11 ani. Puia a „scăpat" cu 6
Condamnări „grele" într-un dosar de evaziune: Afaceristul Cristian Şapera a luat 11 ani. Puia a „scăpat"La data de 5 aprilie 2012, procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanţa au dispus trimiterea în judecată a mai multe persoane, bănuite fiind că şi-ar fi rotunjit veniturile prin activităţi ilegale. Lista celor deferiţi justiţiei la vremea respectivă a fost deschisă de Cristian Şapera şi de Diana Luminiţa Cuşmenco, cei doi fiind acuzaţi de săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală. Procurorii spun că în perioada septembrie 2009 - martie 2010, în calitate de administratori de drept şi de fapt ai unei societăţi comerciale s-ar fi sustras de la plata unui impozit pe profit în cuantum de 401.340 de lei şi a unei taxe pe valoarea adăugată în valoare de 647.471 de lei prin omisiunea evidenţierii în contabilitatea unităţii a veniturilor realizate ca urmare a mărfurilor achiziţionate de la SC Ellita Impex SRL Bucureşti, a livrărilor intracomunitare de oţel beton şi a livrărilor pe piaţa internă a mărfurilor achiziţionate din spaţiul intracomunitar precum şi a mărfurilor constatate lipsă în gestiune.
În sarcina lui Şapera s-a mai reţinut şi infracţiunea de înşelăciune în convenţii prin emitere de filă cec cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată, întrucât în luna martie 2010 şi-ar fi atribuit, în mod nereal, calitatea de reprezentant al unei firme din Constanţa şi ar fi procedat la încheierea unui contract de vânzare-cumpărare cu Ellita Impex, de la care a achiziţionat pesticide pentru plata cărora a emis o filă de CEC. Mai mult decât atât, Şapera ar fi luat şi îngrăşăminte fără să facă plata contravalorii îngrăşămintelor, pentru achitarea cărora a emis un bilet la ordin, deşi ar fi cunoscut că nu are disponibilul bancar necesar.
Totodată, s-a mai dispus trimiterea în judecată a lui Corin Florian Ispas, pentru presupusa comitere a infracţiunii de instigare la evaziune fiscală, dar şi a lui George Veron Puia pe motiv că s-ar face vinovat de evaziune fiscală, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi complicitate la spălare de bani.
Suspendare a executării pedepsei sub supraveghere
Revenind la pedepsele din acest dosar, ieri, Tribunalul Constanţa l-a condamnat pe Şapera la 5 ani de închisoare pentru evaziune fiscală şi la alţi 11 pentru înşelăciune. Instanţa de judecată a dedus din durata pedepsei rezultante aplicate afaceristului perioada reţinerii şi arestării preventive, cu începere de la data de 8 decembrie 2011 la 18 mai 2012. Mai departe, Luminiţa Cuzmenco a primit 4 ani de închisoare, cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere pe durata unui termen de încercare de 6 ani, pentru evaziune fiscală. George Veron Puia a fost osândit la 4 ani de închisoare pentru presupusa săvârşire a infracţiunii de complicitate la evaziune fiscală, un an pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată şi alţi patru ani pentru spălarea banilor. Tribunalul Constanţa a revocat beneficiul suspendării sub supraveghere privind pedeapsa de doi ani închisoare aplicată lui Puia prin sentinţa penală nr.481/07.05.2008 a Judecătoriei Constanţa, şi dispune executarea în întregime a acesteia alături de fiecare din pedepsele aplicate prin prezenta sentinţă. În final, bărbatul va executa pedeapsa cea mai grea de 6 ani închisoare. Tot şase ani a luat şi Corin Florian Ispas, pentru instigare la evaziune fiscală, alţi şase pentru spălarea banilor şi doi ani pentru complicitate la fals în înscrisuri sub semnătură privată. Judecătorii au dedus din durata pedepsei rezultante aplicate lui Ispas perioada reţinerii şi arestării preventive, începând cu data de 31 ianuarie 2012 până la data de 8 februarie 2012, inclusiv.
Cu apel
Tribunalul i-a obligat în solidar pe inculpaţii Cuzmenco, Şapera, Ispas şi Puia la plata sumei de 1.048.811 lei, cu titlul de despăgubiri civile, alături de dobânda legală aferentă, calculată cu începere de la data producerii prejudiciului şi până la achitarea efectivă a debitului, către partea civilă Statul Român prin Agenţia Naţională de Administrare Fiscală. Mai mult decât atât, Şapera a fost pus că achite 825.026,35 lei către partea civilă Ellita Impex şi 343.278 lei, la care se adaugă suma de 0,1% pe zi de întârziere, reprezentând penalităţi contractuale, până la data achitării efective a prejudiciului, către partea civilă SC Soufflet Argo România Buzău. De la Ispas, judecătorii au dispus confiscarea specială a sumei de 1.459.567 lei. Decizia Tribunalului nu este definitivă, ea putând fi atacată cu apel.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
- crestin 01 Feb, 2013 21:24 Dacă vei muri în noaptea asta unde vei merge? Vei merge în rai sau în chinul veşnic al iadului? . Mă veţi căuta, şi Mă veţi găsi, dacă Mă veţi căuta cu toată inima. – spune Dumnezeu în Biblie -Ieremia 29:13. Căutaţi pe Dumnezeu, căci doar cine ÎL cunoaşte personal va fi mântuit. Dacă nu ştiţi cum să ÎL căutaţi citirea Bibliei vă va ajuta ( pe internet se găsesc o serie de siteuri unde se poate citi Biblia în limba română).