Condus pe ultimul drum cu onoruri militare Salve de foc pentru sculptorul Wilhelm Demeter, din Constanţa (galerie foto + video)
Condus pe ultimul drum cu onoruri militare: Salve de foc pentru sculptorul Wilhelm Demeter, din Constanţa (galerie
23 Mar, 2016 00:00
ZIUA de Constanta
2800
Marime text
Cu multă durere în suflet, sculptorul Wilhelm Demeter a fost înmormântat, ieri, cu onoruri militare, la Cimitirul Central.
La slujba de înmormântare a maestrului Wilhelm Demeter au fost prezenţi peste 30 de militari de la Murfatlar, unii dintre ei purtând banderole albe la braţ, şi zeci de prieteni şi cunoscuţi care au vrut să fie alături de familia îndoliată.
Plângând şi regretând trecerea în nefiinţă a sculptorului Wilhelm Demeter, cortegiul funerar a mers de la Casa Albastră, acolo unde a avut loc slujba de înmormântare, la locul de veci al maestrului, din Cimitirul Central. Cele trei salve de foc şi trompeta au accentuat şi mai mult durerea din sufletele celor rămaşi.
Sculptorul Wilhelm Demeter a trecut în nefiinţă pe 20 martie, la vârsta de 80 ani. Născut la Zau de Câmpie din județul Mureș, Wilhelm Demeter s-a stabilit la Constanța în 1961, căsătorindu-se tot cu o artistă. În perioada 1964-1997, a fost, de mai multe ori, preşedinte al filialei Constanţa a Uniunii Artiștilor Plastici (UAP), calitate din care a avut o contribuţie majoră la realizarea unui centru modern de creaţie al artiştilor din Constanţa.
Dintre lucrările sale cele mai cunoscute, amintim: „Arc peste timp“, de 14 metri înălțime, realizată în 1998 și amplasată în Parcul Arheologic din Constanța, „Semnalul de tabără“ (1972), înalt de 12 metri, cunoscut azi sub numele de „Obelisc“, din stațiunea Costinești, „Pescărușii“, de la Tulcea, și „Sculptură cinetică“ (realizată din oţel colorat), amplasată la sediul societății Petromidia, realizată în 1995. De asemenea, numeroase lucrări de artă decorativă realizate de artist se află în staţiunile de pe litoralul Mării Negre.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii