Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:13 01 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Connex a avut contract cu "www.bisericasatanista.ro"

ro

27 Sep, 2003 00:00 1564 Marime text

Articolul publicat in ZIUA de Constanta a dus la suspendarea site-ului

Reporterii cotidianului ZIUA de Constanta au descoperit pe site-ul Bisericii Sataniste din Romania simbolul grafic al marcii "myX", ce apartine Connex-MobiFon * Dupa ce am publicat intr-un articol semnaland acest lucru, am luat legatura cu Connex pentru a afla amanunte * Dupa multe peripetii, in care am fost trimisi de la Ana la Caiafa si am fost mintiti ca vom fi contactati, am reusit sa stam de vorba cu directorul de relatii publice, Lidia Solomon * Aceasta a recunoscut ca MobiFon a avut un contract de gazduire pe serverul myX a site-ului "www.bisericasatanista.ro", pentru care primea numai trei dolari pe luna! * Site-ul a fost blocat, dupa ce oficiali ai MobiFon au aflat, poate din ziar, ce se intampla in propria ograda * Desi MobiFon nu e obligat prin contract sa verifice continuturile site-urilor pe care le gazduieste, numele de Biserica Satanista spune tot! * La ora inchiderii editiei, prima pagina a site-ului era inca disponibila, cu tot cu simbolul myX pe ea

Cotidianul ZIUA de Constanta a publicat in editia din 25 septembrie un articol cu titlul "Satanistii revin in vechile barloguri", care prezenta activitatea acestei secte periculoase in ultimii ani. Materialul aduce in atentia opiniei publice practicile mai vechi ale sectei - materializate in Constanta prin doua crime comise de satanisti - precum si locurile in care acestia savarsesc ritualurile specifice. Articolul publicat de cotidianul nostru prezinta si faptul ca, la accesarea site-ului "www.bisericasatanista.ro", am gasit la pagina de garda simbolul grafic al portalului myX, ce apartine companiei MobiFon. Precizam ca satanistii din Romania sunt sub atenta supraveghere a Serviciului Roman de Informatii, fiind cunoscute practicile lor obscene si agresive, ce au dus la boli psihice, crime si sinucideri.

Adorarea diavolului si invitatie la violenta

Site-ul la care ne referim instiga la practici oculte, la ura si violenta dusa chiar pana la crima: "Cand nu te afli pe teritoriul tau, nu deranja pe nimeni. Daca cineva te deranjeaza, roaga-l sa se opreasca. Daca nu se opreste, distruge-l! Recunoaste puterea magiei daca ai folosit-o cu succes. Daca o vei nega dupa ce ai folosit-o cu succes vei pierde tot ce ai obtinut. Satana reprezinta toate asa-numitele pacate, pentru ca duc la multumirea fizica mentala sau emotionala. Satana reprezinta omul ca pe un alt animal, uneori mai eficient si mai rau decat cele care merg pe cele patru picioare care din cauza "inteligentei" a devenit unul dintre cele mai vicioase animale dintre toate!".

Lipsa de profesionalism

Fiind surprinsi de asocierea dintre o companie de talia MobiFon si o grupare subversiva precum Biserica Satanista, am incercat sa aflam mai multe amanunte de la oficiali ai Connex. Am respectat procedura impusa de companie si am telefonat de mai multe ori atat la serviciul "Relatii cu clientii", cat si la serviciul specializat de relatii cu mass-media. De fiecare data, informatiile primite au avut o mare doza de ambiguitate si a trebuit sa suportam agasanta amabilitate a operatorilor de la relatii cu clientii. Spre surprinderea noastra, oficialii Connex cunosteau deja subiectul, probabil din ziar, si ne-au asigurat ca site-ul a fost blocat. "Administratorul site-ului nu a respectat anumiti termeni", ne-a spus un operator al serviciului "Relatii cu clientii", care a refuzat in continuare sa afirme raspicat ca a existat un contract intre MobiFon si satanisti. Imediat dupa discutie, am reusit sa accesam site-ul fara nici o problema. De aceea am telefonat din nou la relatii publice si am discutat cu Irina Bondac, careia i-am spus ca, in ciuda asigurarilor pe care le primisem, accesul pe site tot nu este blocat. Irina Bondac si-a declinat competenta in rezolvarea acestei probleme, dar a promis ca vom fi contactati cu siguranta de catre o persoana abilitata de la Connex, in cursul aceleiasi zile, joi, 25 septembrie. Vazand ca se face tarziu si nu primim apelul promis, am telefonat din nou la Connex, unde ni s-a spus ca nu vom mai fi contactati si ca trebuie sa revenim noi cu un telefon a doua zi.

Pentru numai trei dolari pe luna...

Pe 26 septembrie, site-ul "www.bisericasatanista.ro" era, intr-adevar suspendat. Am reusit, in sfarsit, sa discutam cu directorul de Relatii publice al Connex, Lidia Solomon. Aceasta s-a scuzat pentru gafa colegei sale, care a promis ca ne telefoneaza si apoi s-a razgandit: "Colega mea a gresit, caci ea nu este abilitata sa discute cu presa". Lidia Solomon a recunoscut ca MobiFon a avut, pana in urma cu cateva zile, un contract cu administratorul site-ului "www.bisericasatanista.ro". Mai exact, site-ul era gazduit pe serverele companiei MobiFon. E vorba de inchirierea unui domeniu cu numai trei dolari pe luna, prin intermediul protalului myX. Conform acestui contract, MobiFon se delimiteaza complet de continutul site-ului, care intra in responsabilitatea administratorului. "Se intelege ca orice informatii, date, text, software, muzica, sunete, fotografii, elemente grafice, video, mesaje sau alte materiale, indiferent daca sunt postate public sau transmise privat sunt responsabilitatea unica a persoanei care este sursa Continutului. Aceasta inseamna ca dumneavoastra (clientul - n.r.), si nu MobiFon, sunteti in intregime raspunzatori de tot Continutul pe care il incarcati, afisati sau pe care il transmiteti in orice alt mod utilizand Serviciul. MobiFon nu controleaza Continutul afisat prin Serviciu si, astfel, nu garanteaza acuratetea, integritatea si calitatea continutului. Intelegeti ca utilizand Serviciul puteti avea acces la Continut ce poate fi ofensator, indecent sau defaimator. In nici o situatie, MobiFon nu poate fi facut raspunzator in nici un fel pentru orice Continut". Cu alte cuvinte, un contract foarte avantajos pentru furnizorul serviciului, care nu raspunde in nici un fel si nici nu e obligat sa verifice continutul site-ului. Pe de alta parte, MobiFon a verificat continutul acestui site si a luat decizia blocarii lui, probabil in urma articolului publicat de cotidianul nostru, care atragea atentia asupra ciudateniei prezentei simbolului grafic al marcii myX pe pagina de garda a "www.bisericasatanista.ro". E greu de crezut insa ca ar putea exista cineva care sa nu inteleaga imediat ce materiale ar putea sa contina un site cu adresa "www.bisericasatanista.ro"! Conform aceluiasi contract, MobiFon "are dreptul de a suspenda temporar sau dezactiva permanent Serviciul (sau parti ale acestuia) cu sau fara notificare in functie de urgenta masurii". Clientii declara ca sunt de acord cu faptul ca MobiFon nu poate fi facut raspunzator pentru suspendarea serviciului in aceste conditii. Dezactivarea permanenta si totala a Serviciului atrage in mod automat rezilierea de plin drept a actului.

Simbolul myX e in continuare pe site

Directorul PR al MobiFon, Lidia Solomon, a incercat sa ne explice de ce site-ul nu a fost suspendat de la inceput. "Explicatia este simpla si tine de modul in care functioneaza sistemul, nu doar in cazul serviciului myDomain. Pentru a sterge un site, se parcurg urmatorii pasi: initial, site-ul este suspendat temporar, ceea ce inseamna ca numele de domeniu se pastreaza, dar continutul site-ului este sters in intregime. Aceasta atrage automat redirectionarea catre adresa paginii principale a serviciului de hosting, in cazul nostru, myX.net; in continuare, domeniul este sters la Registrul National de Calculatoare. Aceasta stergere se propaga cu cateva ore intarziere in serverele Domain Name Server, pana se face actualizarea bazei de date. Site-ul respectiv a fost suspendat temporar miercuri, 24 septembrie, si inchis joi, 25 septembrie 2003, pe motivul incalcarii Termenilor si Conditiilor de Utilizare a serviciului myDomain, articolul 6, alineat 1, litera c. Acesta precizeaza ca: "Clientul garanteaza ca nu va permite vreunui alt tert (si nu il va autoriza) sa foloseasca serviciul, mesageria sau reteaua de telecomunicatii Mobifon pentru a transmite sau a receptiona material care contravine oricarei legi sau dispozitii legale in vigoare, de natura obscena, amenintator, agresiv, defaimator". E greu de inteles ce a vrut sa spuna directorul de relatii publice al MobiFon, de vreme ce vorbeste despre un tert care ar fi intervenit pe site in locul clientului, dar ni se pare cel putin ciudat ca, desi site-ul e suspendat, la ora inchiderii editiei, pagina de garda putea fi deschisa, cu tot cu simbolul myX.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii