Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
20:54 26 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Constantinescu, despre dosarul elicopterului căzut în Siutghiol „Probabil se vrea salvarea adevăraţilor vinovaţi“

ro

03 Apr, 2015 00:00 2031 Marime text
Judecătorul Lucian Lică, din Tribunalul Constanţa, şi Viorica Lungu, din Curtea de Apel Constanţa, se vor pronunţa, azi, asupra cererilor formulate de şeful suspendat al CJC, Nicuşor Daniel Constantinescu, de înlocuire a măsurii arestării la domiciliu cu cea a controlului judiciar.

Decizia Vioricăi Lungu va fi definitivă.

Ieri, prezent la Palatul de Justiţie, preşedintele suspendat al Consiliului Judeţean Constanţa a declarat că a formulat o cerere de recuzare a judecătorului Lucian Lică, solicitarea fiindu-i respinsă. Nicuşor Constantinescu a vorbit şi despre noul său dosar instrumentat de procurorul Andrei Bodean, din Direcţia Naţională Anticorupţie - Serviciul Teritorial Constanţa.

„SMURD, ofertă privind operarea gratuită“

Constantinescu este acuzat că, „la data de 29 martie 2013, a atribuit unei societăţi comerciale, în mod nelegal, un contract de achiziţie publică având ca obiect «Servicii de operare elicopter multifuncțional, medicalizat», «Servicii de transport ocazional» şi «Servicii de reparare şi întreţinere a elicopterelor», prin încălcarea celor stabilite în caietul de sarcini, în care se prevedea că aparatul de zbor trebuia folosit în cazul acţiunilor de intervenţie în caz de urgenţă şi în pofida faptului că SMURD formulase anterior o ofertă privind operarea gratuită și conform scopurilor programului (salvare de vieţi şi intervenţii de urgenţă) a elicopterului respectiv“. Pe data de 15 decembrie 2014, elicopterul în cauză s-a prăbuşit în lacul Siutghiol. În accident au murit medicul Laura Vizireanu, asistenta Gabriela Harton, pilotul, comandor Petre Corneliu Cătuneanu, şi copilotul, căpitan comandor Ginel Claudiu Crăcănel.

„Nu aveau vestele la ei“

„Eu nu pot să fiu vinovat de ceea ce s-a întâmplat cât eu am fost plecat în Statele Unite ale Americii. Eu am cumpărat legal, pe bază de licitaţie, acest elicopter. Punerea în funcţiune s-a făcut pe licitaţie publică, pe criteriile stabilite de Autoritatea Europeană Aeriană şi care sunt valabile şi la Autoritatea Naţională Română de Aviaţie, cu care avem corespondenţă. Caietul de sarcini a fost făcut în acest sens. Este adevărat că acolo erau condiţii ca piloţii acestui elicopter luat pentru programul România - Bulgaria (cu destinaţii multiple), nu doar cu destinaţii de a transporta răniţi şi bolnavi, să facă cinci ore de zbor lunar, conform normelor europene. Aceste norme includeau purtarea vestelor obligatorii şi aţi văzut că cei patru, Dumnezeu să-i ierte!, nu aveau vestele la ei. De asemenea, se impuneau exerciţii lunare la un simulator de scufundare, de ieşire fără panică dintr-un elicopter intrat în apă, ordinea de scoatere a centurilor, modul în care se deschid geamurile astfel încât apa să nu intre brusc şi să moară oamenii“, a mai spus preşedintele suspendat al CJC.

„Cu voie sau fără voie“

„Aceste proceduri au fost făcute cât timp eu am dispus de elicopter şi le-am impus operatorului de la Tuzla. Din păcate, după ce am plecat în America şi a fost luat elicopterul la SMURD, la Ministerul de Interne, la domnul Raed Arafat, aceste norme nu au mai fost respectate. Din păcate, normele Ministerului de Interne nu sunt aceleaşi cu cele ale Autorităţii Nautice Române şi cu cele europene. Asta a dus la faptul că nu s-au făcut cinci ore de zbor, nu s-au făcut simulări de accidente, nu au avut obligativitatea de a purta veste, au dat jos flotoarele. Nerespectând aceste lucruri, cu voie sau fără voie, şi punând alte normative, au murit acei oameni. Dumnezeu să-i ierte! Acum, eu sunt acuzat că de ce am dat acestui operator... probabil vrând să-i salveze pe adevăraţii vinovaţi. Nu pot să fiu acuzat că fiind în SUA am stabilit eu să se dea flotoarele jos de le elicopter. Mai ales că acest elicopter, şi există documente, s-a predat cu proces-verbal de predare-primire, au fost făcute verificările. Flotoarele erau. Acuzaţiile sunt puerile. Ele începuseră de când eram în America şi nu căzuse elicopterul“, conform lui Nicuşor Constantinescu.

 „Legal şi moral“

„În urmă cu două zile, domnul vestit procuror Bodean mi-a făcut un nou dosar penal, acuzându-mă că am făcut un nou abuz în serviciu, că am plătit mentenanţă şi că am obligat personalul să respecte normele de siguranţă, de zbor ale Autorităţii Europene de Zbor. Astăzi aş proceda la fel, pentru că aşa este legal şi moral. Atâta timp cât a fost la Consiliul Judeţean, elicopterul a zburat şi nu a murit nimeni. Când a trecut la domnul Arafat, s-a întâmplat tragedia respectivă“, a conchis şeful suspendat al CJC.

Citeşte şi

Patru morţi pe lacul Siutghiol
DNA Constanţa, o nouă "bombă" pentru Nicuşor Constantinescu

 
Rechizitoriu
Trimitere în judecată Nicuşor Daniel Constantinescu (abuz în serviciu) - DNA Constanţa

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii