Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
00:23 28 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Contrabanda cu animale exotice - supervizata de oameni politici

ro

22 Dec, 2003 00:00 2604 Marime text

Leu de parlamentar pentru o gradina zoologica privata

Acest fenomen capata valente nebanuite * Reporterii cotidianului ZIUA de Constanta au dat de o filiera in care sunt implicati oameni politici si oameni de afaceri * Un sucevean incearca sa vanda prin mica publicitate un leu pe care l-a cumparat de la un parlamentar * Constantin Axintoi ne-a spus ca are deja o oferta de la patronul unui hotel de patru stele din Constanta, care vrea sa infiinteze o gradina zoologica particulara * Cu toate acestea, sefii institutiilor care ar trebui sa ofere avize pentru gradina zoologica nu stiu nimic despre acest proiect

Reporterii cotidianului ZIUA de Constanta au dat de urma unei persoane care avea intentia sa comercializeze un pui de leu. Constantin Axintoi, din comuna suceveana Vama, a dat un anunt de mica publicitate intr-un cotidian local din Constanta, in care anunta ca are de vanzare un pui de leu african in varsta de cinci luni. Anuntul ne-a starnit imediat curiozitatea, mai ales ca ne mai confruntaseram, la inceputul acestui an, cu un caz asemanator de trafic de pui de lei. Era vorba de doi fotografi de ocazie, care maltratau animalele si chiar le administrau substante sedative pentru a nu deveni agresive cu clientii.

Precedente periculoase

In urma cu un an de zile, se atragea atentia in mediile de presa asupra faptului ca cel putin zece pui de leopard si de leu au fost ucisi in Romania. Daca puii din aceste rase de felina erau furati din savanele africane si adusi clandestin la bordul navelor straine sau chiar romanesti pana in Portul Constanta, mai nou, fotografii ambulanti au descoperit o noua sursa de aprovizionare cu animale exotice, si anume gradinile zoologice din tara. Pe 15 iulie 2002, directorul parcului Zoo din Tecuci a vandut patru pui de leu, in varsta de trei saptamani, societatii comerciale "Foto Com Daniel" SRL din Constanta, cu suma de 12 milioane/exemplar. In documentul de vanzare-cumparare incheiat intre cele doua parti, completat cu actul de fatare nr. 79/27.06.2002 si cu certificatul sanitar-veterinar nr. 04811/15.07.2002, se facea recomandarea expresa vizavi de respectarea Legii 191 publicata in Monitorul Oficial nr. 271/23.04.2002, lege care reglementeaza statutul gradinilor zoologice si al persoanelor care au dreptul la achizitionarea animalelor exotice. Reprezentantii unei fundatii nonguvernamentale care se ocupa cu protectia animalelor, denumita "Vier Pfoten", au afirmat la acea vreme, intr-un interviu acordat unei alte publicatii, faptul ca, de regula, puii de leu sau de leopard sunt folositi un sezon sau cel mult doua, dupa care sunt ucisi fara mila de catre proprietari. Pe 14 iulie 2002, ministrul Culturii si Cultelor a fost la Tecuci si a intreprins o vizita la Gradina zoologica din localitate, aratandu-se multumit de eficienta activitatii conducerii acesteia. Dupa numai o zi de la vizita ministrului, patru pui ai unei leoaice aflate in captivitate au fost vanduti. Pe 15 iulie 2002, puii de leu, in varsta de trei saptamani, au fost vanduti firmei din Constanta SC "Foto Com Daniel" SRL, cu 12 milioane de lei pentru fiecare pui de leu. Desi Legea gradinilor zoologice interzice "vanzarea de animale vii catre institutii sau persoane neautorizate sa detina gradina zoologica si care intentioneaza sa foloseasca aceste animale pentru activitati cu caracter economic", tranzactia a avut loc din considerente mai mult sau mai putin legale, la mijloc fiind, se pare, ca de obicei, banii.

Placerea de a chinui

Puii de leu, cu toate ca au fost tranzactionati prin "Foto Com Daniel", au ajuns la un alt fotograf de ocazie, care se pare ca i-ar fi folosit in sezonul trecut ca "fotomodele" pe plajele din Mamaia sau statiunile din sudul litoralului. O fotografie in compania unui pui de leu costa aproximativ 3 dolari pentru turistii straini si 50.000 de lei pentru cei romani. Si asta la preturile anului 2002. Animalele mai erau inchiriate pentru diverse evenimente cu aproximativ 200 dolari/zi. Din spusele mai multor fotografi de sezon am aflat ca, pentru a evita eventualele reactii negative ale bietelor animale, stapanii acestora le dopau cu sedative puternice, astfel incat animalele cadeau intr-o neobisnuita transa. De fapt, si multi turisti aflati pe litoral au observat ca animalele plimbate pe plaja aveau o stare fizica indoielnica, parand a fi drogate.

Salvati de la moarte

Studiind site-ul Fundatiei "Vier Pfoten" din Romania, am reusit sa aflam ce s-a intamplat cu cei patru pui de leu. Daca in discutiile avute la vremea aceea cu cei doi fotografi constanteni, pe numele lor adevarate Zavoianu si Spataru, nu am reusit sa aflam sigur unde s-ar afla in prezent cei patru pui de leu, cei doi sustinand incontinuu ca leii s-ar fi aflat undeva, intr-o ferma din Focsani, pana la urma am dat de firul adevarului. Dupa cum spuneam mai devreme, Fundatia pentru protectia animalelor "Vier Pfoten" are un site pe Internet in care isi expune realizarile si in care face afirmatia ca a reusit sa recupereze, in decursul anului trecut, patru pui de leu folositi de fotografi in zona Poiana Brasov si sa-i transporte in siguranta intr-o rezervatie din Africa de Sud. Din surse media am aflat ca investigatiile echipei de voluntari ai fundatiei "Vier Pfoten" au demonstrat ca hrana puilor de leu sau leopard consta in numai trei-patru sute de grame de carne ieftina si putina apa. Proprietarii animalelor ar fi incercat in acest mod sa impiedice cresterea normala si prea rapida a acestora. Atunci cand nu erau scoase "la produs", animalele erau tinute ore intregi in custi mici de lemn sau chiar in portbagajele masinilor, unde sufereau de cald. Facand o analogie simpla a numelor animalelor, aflate de la cei doi fotografi constanteni, si cu numele animalelor ajunse in custodia fundatiei, ne-am dat seama, cu stupoare, ca era vorba despre aceiasi pui de leu. Astfel, Shiba, Alex, Tommy si Jack au fost identificati ca fiind cei patru pui de leu care au fost fatati si vanduti de la Gradina zoologica de la Tecuci. Dupa teste de sanatate, deparazitari si vaccinari, toti cei patru pui de leu au fost trimisi spre o rezervatie din Africa de Sud, in parcul natural de animale salbatice Rhino&Lion Nature Reserve.

Rabufniri de furie

De-a lungul anilor, tot mai multe persoane au reclamat faptul ca au fost atacate si chiar ranite de animalele exotice folosite de fotografii amatori pe plaje sau in zonele turistice. Cauza generala a fost, de fapt, una singura: efectele sedativelor expirasera, iar animalele intrate in stare de sevraj au reactionat ca atare. Conform Legii 191/2002, gradinile zoologice si acvariile se pot afla in proprietatea privata a persoanelor fizice sau a unor societati comerciale in baza unor acorduri si a autorizatiei de mediu, precum si a autorizatiei sanitar-veterinare, eliberate de autoritatile teritoriale pentru protectia mediului si de autoritatile teritoriale sanitar-veterinare, conform legislatiei in vigoare. De asemenea, legea mai consemneaza si faptul ca fiecare gradina zoologica trebuie sa aiba autorizatie de functionare, in termen de maximum patru ani de la data intrarii in vigoare a Legii 191/2002, iar in cazul gradinilor zoologice noi, inainte de a fi deschise pentru public. Aceste date legislative le-am expus datorita faptului ca unul dintre personajele materialului nostru afirmase ca, initial, ar fi dorit sa infiinteze o gradina zoologica particulara, dar nu ar fi gasit intelegere in randul autoritatilor locale. Totodata, aceeasi lege spune clar, in articolul 12 alineatul 1 litera "e", ca se constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 20 de milioane de lei la 100 de milioane fapta care se refera la desfasurarea de activitati economice sau recreative, de orice natura, al caror rezultat poate afecta ori afecteaza viata animalelor din colectii. Iar toate aceste chinuri la care au fost supusi cei patru pui de leu se pot incadra cu siguranta in litera legii mai sus-mentionate.

Contrabanda cu lei continua

Asa cum spuneam la inceputul materialului nostru, in rubricile de mica publicitate din Constanta a aparut un anunt pe care imediat l-am verificat. Pentru a afla mai multe amanunte despre vanzatorul de lei, i-am telefonat si ne-am dat drept potentiali cumparatori. Atunci am aflat ca Axintoi e tocmai din satul Vama, judetul Suceava, si ca vrea pe puiul de leu nu mai putin de 1500 de dolari. Am negociat indelung pretul pentru a fi mai credibili, si vanzatorul a lasat din pret pana la 1250 de dolari. Ca orice cumparator serios, am vrut sa aflam cat mai multe despre simpaticul animal pe care ne pregateam sa il achizitionam. "Are vaccinuri, documente, chiar si pasaport, tot ce trebuie, sa nu va faceti griji. Eu il am de la un senator, barosan de Bucuresti, iar la astia treburile se fac bine acoperite. El l-a primit cadou si nu a putut sa aiba grija de el, asa ca mi l-a vandut mie cu 1000 de parai". Inainte sa ne revenim dupa socul provocat de vestea ca alesii poporului primesc astfel de cadouri exotice si excentrice, ne-a dat pe spate o alta informatie. Axintoi daduse anuntul intr-un ziar din Constanta, desi el este din Suceava, pentru ca a aflat ca patronul unui hotel de patru stele de aici vrea sa isi faca o gradina zoologica particulara! "Trebuie sa va hotarati repede, ca altfel eu il dau omului pentru gradina zoologica", ne-a prevenit Axintoi. Am stabilit toate detaliile targului si l-am lasat pe stapanul leului sa ne astepte. In schimb, ne-am interesat in Constanta daca exista vreo solicitare pentru infiintarea unei gradini zoologice private. Legea 191/2002, publicata in numarul 271/23.04.2002 al Monitorului Oficial, reglementeaza conditiile in care poate fi infiintata o gradina zoologica particulara. Inspectorul-sef al Inspectoratului Teritorial de Mediu, Traian Petrescu, nu stia nimic despre un proiect de acest gen. "Nu am primit nici o solicitare pana in prezent, dar ar fi interesant". Nici directorul Directiei Sanitar-Veterinare din Constanta, Nicolae Marin, nu auzise nimic de gradina zoologica. "Probabil ca cel care a avut o astfel de initiativa a mers intai la autoritatile locale pentru toate autorizatiile de care are nevoie si abia apoi va veni la noi", ne-a declarat el.

Zoo... filie?

Faptul ca in Constanta va exista o gradina zoologica, chiar si privata, nu poate decat sa ne bucure. Problema e insa legata de provenienta animalelor si de tratamentul la care vor fi ele supuse. Or, din semnalele pe care le avem, exista, din pacate, o piata neagra a animalelor exotice, o piata foarte bine organizata si ascunsa privirilor celor curiosi. Se pare ca, daca afacerile cu petrol sau fier vechi au cam fost perimate de tot soiul de scandaluri, manevrele cu animale exotice sunt in floare. Profiturile imense din care se poate plati lejer discretia oficialilor, precum si filierele bine organizate ale traficantilor de animale exotice fac ca acest segment infractional sa fie inca pus la adapost.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii