Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:31 06 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Criminalul Gorbunov viata si, mai ales, opera

ro

02 Feb, 2009 03:32 2395 Marime text

Serghei_Gorbunov.jpgAnchetatorii nu au încă probe care să-l lege de jaful armat de la Braşov

Poliţiştii constănţeni şi-au adus aportul la soluţionarea jafului armat de la Braşov. Principalul suspect, Serghei Gorbunov, cetăţean moldovean, a fost prins în Braşov cu ajutorul lor.

Poliţiştilor din cadrul Serviciului de Investigaţii Criminale Constanţa li se datorează, în mare parte, prinderea principalului suspect. Observând maniera în care a fost comisă fapta, oamenii legii de aici şi-au amintit că, în urmă cu aproximativ cinci-şase ani, avuseseră două cazuri cu acelaşi mod de operare. Şi-au contactat colegii din Braşov, cărora le-au expus aceste aspecte şi le-au comunicat că autorul ar putea fi Serghei Gorbunov, cetăţean moldovean. Ipoteza era cu atât mai plauzibilă, cu cât poliţiştii constănţeni ştiau că Gorbunov fusese eliberat din penitenciar şi dispăruse, fiind dat în urmărire generală. Poliţiştii SIC au relatat colegilor lor din Braşov despre faptele comise la Constanţa de Gorbunov, specialist în jafuri armate. Ca urmare, aceştia au pornit pe urmele lui şi au reuşit să-l reţină.

Trecutul unui asasin

Serghei Gorbunov a venit pentru prima oară în România în data de 18 iulie 2003. A trecut prin punctul vamal Iaşi cu două pistoale militare, un Makarov şi un Baikal cu amortizor şi muniţia aferentă. Pe 12 septembrie 2003, l-a împuşcat cu Makarov-ul pe omul de afaceri constănţean Cristian Stroe Putinică în scara unui bloc din Constanţa, în cartierul Faleză Nord. Putinică a supravieţuit, dar unul din gloanţe nu a putut fi extras niciodată. Pe 27 februarie 2004, Gorbunov l-a împuşcat, în Braşov, tot cu pistolul Makarov, pe Pavel Sabău, tot om de afaceri, pentru a-l jefui. Şi acesta a supravieţuit. O lună mai târziu, pe 24 martie 2004, Gorbunov a tras şase gloanţe în Feniz Agali, patronul unor case de schimb din Eforie Nord. Deşi grav rănit, acesta s-a luptat cu agresorul, reuşind să-i smulgă haina în care avea şi actele de identitate. Serghei Gorbunov a fost arestat pe 27 martie 2004, în timp ce încerca să părăsească ţara pe la Vama Sculeni, într-un autocar. A fost escortat la Constanţa, încarcerat şi condamnat la 15 ani de închisoare. Mai avea de ispăşit o condamnare de 12 ani în Republica Moldova. Şocant, dar după trei tentative de omor, Gorbunov a fost eliberat condiţionat din Penitenciarul de Maximă siguranţă din Craiova, unde îşi ispăşea pedeapsa, în luna mai 2008. Motivul a fost că deţinutul avea probleme cu... vederea şi suferea de atacuri acute de glaucom (creşterea tensiunii globului ocular, afecţiune ce poate provoca orbirea). Urma să sufere o intervenţie chirurgicală, iar peste trei luni, să se întoarcă în penitenciar. A fost pus în libertate, deşi IML Craiova recomandase şi internarea sub pază, pentru efectuarea intervenţiei chirurgicale. Desigur, nu avea să mai revină niciodată la închisoare, iar decizia magistraţilor de a-l pune în libertate avea să-i coste viaţa pe doi oameni nevinovaţi. Printr-o decizie definitivă, magistraţii au dispus încetarea executării pedepsei pentru o perioadă de trei luni. Deţinutul a părăsit penitenciarul pe data de 16 mai 2008 şi ar fi trebuit să se întoarcă pe 16 august.

serghei-gorbunov.jpgCapturat

Principalul suspect al jafului de la Braşov, Gorbunov, a fost capturat sâmbătă, în jurul orei 10.00, într-un supermarket din localitate. Împreună cu el se afla Adrian Marius Berceanu, un om de afaceri din Craiova. Amândoi au fost reţinuţi şi duşi la audieri. Ulterior, Berceanu, care a declarat procurorilor că l-a cunoscut pe Serghei Gorbunov în penitenciar şi că se afla întâmplător în supermarket-ul din Braşov, a fost pus în libertate, pentru că anchetatorii nu au probe din care să rezulte că ar fi fost complicele lui Gorbunov. Berceanu a declarat că, din când în când, ieşeau la o cafea. Bărbatul a mai precizat că, în perioada cât a fost dat în urmărire, Gorbunov ar fi participat la câteva competiţii de K1 în Braşov. De altfel, nici împotriva acestuia anchetatorii nu au prea multe probe. Din fericire, dat fiind că este condamnat definitiv la 15 ani de închisoare, poliţiştii îl pot reţine şi după expirarea ordonanţei de 24 de ore. Oamenii legii speră ca în cursul anchetei să-l determine pe Gorbunov să-şi recunoască fapta. Până ieri, pe numele său nu fusese emis un mandat de arestare preventivă. Audierile maraton au durat mai mult de 20 de ore. În cazul în care cele 24 de ore de reţinere expiră fără a se elibera mandatul, Gorbunov va fi dus la Penitenciarul Craiova, unde mai are ispăşit încă 10 ani de închisoare. În vreme ce poliţiştii încearcă să demonstreze că el este autorul, Consiliul Superior al Magistraturii s-a sesizat din oficiu cu privire la modalitatea în care individul a fost pus în libertate. Judecătorul care l-a lăsat liber pe Gorbunov şi procurorul care nu a atacat decizia sunt verificaţi. Şi Tribunalul Dolj a demarat propriile cercetări, urmând a se verifica raportul medical pe baza căruia judecătorul a fost de acord cu întreruperea executării pedepsei. De precizat că pe numele lui Gorbunov a existat o cerere de extrădare formulată de Republica Moldova în luna noiembrie 2007, pentru ispăşirea pedepsei de 12 ani de închisoare. Instanţa din România a cerut informaţii suplimentare în legătură cu condamnarea, însă nu a primit niciun răspuns, astfel că, în data de 12 mai 2008, cererea de extrădare a fost respinsă. Bărbatul ar putea fi extrădat, însă numai după ce ispăşeşte pedeapsa din România. Preşedintele CSM, Virgil Andrieş, a declarat că rezultatul verificărilor cu privire la condiţiile întreruperii executării pedepsei lui Gorbunov va fi prezentat luni. Valentin Candidatu, patronul casei de schimb din Braşov, a declarat că atacul a fost unul la comandă, deoarece anterior primise zeci de ameninţări din partea unor persoane dubioase.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii