CSM trimite către preşedintele României trei judecători şi un procuror de la Constanţa
CSM trimite către preşedintele României trei judecători şi un procuror de la ConstanţaPatru magistraţi constănţeni vor intra zilele acestea în atenţia preşedintelui României, Traian Băsescu, şi asta în urma unei sesizări din partea Consiliului Superior al Magistraturii. Tot CSM a fost cel care a luat decizia ca unul dintre posturile alocate Curţii de Apel Constanţa să fie transferat la Bucureşti.
Cei patru magistraţi ale căror dosare vor ajunge pe masa preşedintelui sunt trei judecători şi un procuror care au fost declaraţi admişi în urma concursului pentru primirea în magistratură. În şedinţa de ieri, Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a hotărât înaintarea către preşedinte a propunerilor de numire în funcţiile de judecător, respectiv de procuror a candidaţilor declaraţi admişi la concursul pentru primirea în magistratură, organizat în perioada 26 iunie - 10 octombrie. Mai exact, este vorba despre concurenţii care îndeplinesc condiţiile legale pentru a fi primiţi în profesia de magistrat. În ceea ce priveşte instanţele şi parchetele de pe raza Curţii de Apel Constanţa şi a Parchetului de pe lângă Curtea de Apel, numele celor patru magistraţi ale căror dosare vor ajunge pe masa preşedintelui sunt Marius Nastasia, Luciana Fătu şi Mirela Ramona Zaharia, propuşi pentru Judecătoria Constanţa, dar şi Irinel Marius Mocanu, propus pentru un post în cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanţa. În cazul în care propunerea Consiliului Superior al Magistraturii care îi priveşte pe cei patru magistraţi de Constanţa va fi admisă, preşedintele României va emite câte un decret pentru fiecare dintre aceştia pentru numirea în funcţie.
Nu au vrut la Constanţa (?)
În ceea ce îi priveşte pe candidaţi, este de menţionat că Marius Nastasia s-a înscris la concursul pentru admiterea în magistratură optând pentru un post în cadrul Tribunalului Dâmboviţa, în timp ce Luciana Fătu a intrat în cursă sperând să obţină o funcţie de judecător la Tribunalul Bucureşti. Nu în ultimul rând, Mirela Ramona Zaharia a optat iniţial nu pentru un post de judecător, ci pentru unul de procuror, în cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti. În mod similar, proaspătul magistrat Irinel Marius Mocanu şi-a dorit şi el un post de procuror, în cadrul aceleiaşi unităţi de parchet ca Mirela Ramona Zaharia. Cu alte cuvinte, niciunul dintre concurenţii declaraţi admişi pentru instanţele sau parchetele din Constanţa nu şi-au dorit un post sau vreo funcţie în acest judeţ. În schimb, toţi patru au fost repartizaţi aici, în condiţiile în care Judecătoria Constanţa este considerată una dintre instanţele cu cel mai mare volum de muncă din ţară, iar pe rolul Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanţa se înregistrează anual zeci, dacă nu chiar sute de mii de dosare de soluţionat. În acest context, rămâne de văzut dacă preşedintele României va semna decretele de numire în funcţia de magistraţi de Constanţa a celor patru. În altă ordine de idei, aşa cum menţionam anterior, tot Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a fost cel care a decis redistribuirea posturilor de judecător de la instanţele de pe raza teritorială a Curţii de Apel Constanţa. Astfel, în urma relocării, un post de la Judecătoria Babadag a fost transferat în statul de funcţii al Judecătoriei Sectorului 2 Bucureşti.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp