Cum face un procuror constănţean „carieră" la CSM (documente)
Cum face un procuror constănţean „carieră" la CSM (documente)Cu cerere de intrare în Baroul Tulcea şi de a deveni avocat fără examen, când s-o sătura de procuratură, magistratul constănţean Constantin Micu, procuror detaşat în cadrul Consiliului Superior al Magistraturii, a renunţat recent la a-şi mai dori funcţia de director adjunct al Direcţiei Resurse Umane şi Organizare din cadrul CSM-ului.
Pe la mijlocul lunii septembrie, după ce în presa de specialitate din Bucureşti era dat printre favoriţii fostului preşedinte al CSM, magistratul Florica Bejinariu, procurorul Constantin Micu, din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanţa, detaşat la Consiliul Superior al Magistraturii, a anunţat că îşi retrage candidatura pentru funcţia precizată mai sus.
Totuşi, este de menţionat că, în cursul anului trecut (ultimul în care se mai puteau înainta astfel de cereri), procurorul a solicitat Baroului Tulcea să fie admis fără examen, în baza legii care, la momentul respectiv, permitea acest lucru. Astfel, numele procurorului Micu se regăseşte pe lista persoanelor care au depus cereri de primire în profesia de avocat cu scutier de examen, după publicarea Hotărârii nr. 902/2010 a Consiliului Uniunii Naţionale a Barourilor din România. Foarte interesant este faptul că, aproximativ în aceeaşi perioadă în care procurorul cerea să fie primit în Baroul Tulcea, Lumea Justiţiei scria despre magistratul constănţean că ar fi fost favorit al vechii conduceri a CSM pentru funcţia de şef al Direcţiei Resurse Umane din Consiliul Superior al Magistraturii. „Conducerea CSM", scria Lumea Justiţiei pe data de 18 noiembrie 2010, „ar vrea să-l numească acum, pe ultimii metri, pe o perioadă de trei ani, pe procurorul Constantin Micu, cel care ocupă actualmente funcţia de director adjunct la această direcţie".
„Prin prezenta îmi retrag candidatura"
Mai mult, se pare că Florica Bejinariu, preşedinte al CSM la momentul respectiv, „ar fi de acord să-i prelungească lui Micu detaşarea, pentru încă trei ani, pe acest post călduţ din CSM". În continuare, publicaţia bucureşteană mai preciza că „după atâta şedere, procurorul Micu şi-a cam ieşit din mână şi e mai greu să revină la anchete după ce a fost vajnic păzitor de mape profesionale şi s-a ocupat de organizarea concursurilor şi promovărilor în funcţiile de conducere şi de execuţie...". În prezent, după cum menţionam anterior, magistratul constănţean doar ce a anunţat că-şi retrage candidatura pentru funcţia de director adjunct al Direcţiei Resurse Umane şi Organizare din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii. În adresa înregistrată pe data de 12 septembrie 2011, procurorul constănţean îi scria preşedintelui CSM: „Subsemnatul, Micu Constantin, procuror la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanţa, în prezent detaşat în aparatul propriu al Consiliului Superior al Magistraturii, prin prezenta îmi retrag candidatura pentru funcţia de director adjunct - Direcţia resurse umane şi organizare". Şi de ce nu şi-ar retrage candidatura, când, potrivit declaraţiei de avere completată în urmă cu un an, magistratul avea în diferite conturi şi depozite bancare suma totală de peste 270.000 de lei. Iar cu o cerere de intrare în avocatură fără examen, lucrurile par mai degrabă roz pentru magistratul din Constanţa.
Peste 270.000 de lei în bănci
Astfel, conform documentului cu pricina, completat în noiembrie 2010 şi afişat pe site-ul CSM, procurorul din cadrul Parchetului Curţii de Apel Constanţa nu deţinea în proprietate terenuri, case sau apartamente, însă conducea un Volkswagen fabricat în 2007, iar un alt autoturism, Seat Ibiza, l-a vândut în 2009 în schimbul sumei de 4.600 de euro. Totodată, este de precizat că magistratul deţinea peste 270.000 de lei în diferite conturi şi depozite bancare, iar la capitolul datorii era menţionată suma de 6.700 de lei, reprezentând un credit scadent în 2012. De la CSM, procurorul a încasat 57.720 de lei, reprezentând „decont chirie plus diurnă", dar şi un salariu şi diferenţe salariale, care i-au asigurat un venit anual de 121.586 de lei. Alţi 26.342 de lei au fost dobândiţi de procuror „din hotărâri judecătoreşti, prime şi concursuri". Soţia procurorului, angajată în mediul privat, realizase un venit anual de 36.241 de lei, lucrând la o firmă, iar alţi 46.000 de lei proveneau dintr-un „cont SSIF - Vanguard". De asemenea, este de menţionat că magistratul Parchetului Curţii de Apel Constanţa a precizat că nu are interese.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
- THE GODFATHER 13 Oct, 2011 09:40 gata cu sprijinul umflatului....