Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
14:06 23 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cum poate ajunge un credit să coste… cât nu face? Capcana financiară „credit doar cu buletinul“ a ajuns şi la Constanţa

ro

27 Aug, 2015 00:00 6734 Marime text
A revenit moda creditelor cu buletinul. În ultima vreme, am asistat la o publicitate asiduă pentru un soi de capcană financiară ce ne poate costa dublu decât ne-am aştepta. O cauză ar putea fi monitorizarea atentă a băncilor asupra creditelor, în condiţiile în care restanţele românilor au crescut în fiecare an. Aşa s-a ajuns la creditul… de la tonomat, oferit cu dărnicie de instituţiile financiare nebancare, aşa numitele IFN-uri. Cu acest soi de credit nu mai este nevoie să daţi nas în nas cu angajaţii instituţiilor nebancare. Practic, creditomatul este un aparat care îţi scanează buletinul şi te împrumută cu bani în maximum o oră.
 
Pare o soluţie-minune pentru cineva care are nevoie disperată de bani (până la 15.000 de lei). Trebuie luate în calcul însă dobânzile enorme. În plus, dat fiind că e vorba despre un tonomat, riscurile nu ţi le explică nimeni! De aceea, trebuie ştiut că, pentru o sumă mică luată cu buletinul, românii riscă să-şi piardă casele. Aproape 1.000 de români s-au plâns la autorităţi că au fost înşelaţi de astfel de firme.
 
„De la începutul anului şi până în momentul de faţă, am 951 de reclamaţii. (...) O parte au dobânzi şi de 6.000%, 5.000% pe an, vă daţi seama că, dacă iau 1.000 de euro împrumut, peste un an trebuie să dau 50.000 de euro“, a atras atenţia preşedintele Autorităţii Naţionale de Protecţie a Consumatorului (ANPC), Alexandru Dunca. Pe lângă dobânda anuală colosală, se adaugă şi taxe şi comisioane… variabile!!!

Avertisment ANPC

Specialiştii îi avertizează pe cei care vor un împrumut să se ferească cât pot de astfel de „târguri“, iar dacă într-adevăr decid să ia un credit, înainte de a semna trebuie să verifice contractul cu un jurist sau chiar la Protecţia Consumatorului. Doar aşa vor fi feriţi de comisioane ascunse şi de clauze abuzive.

Credius IFN SA ne oferă însă un exemplu: pentru un credit de 1.000 de lei, pe o perioadă de zece luni, rata lunară fixă este de 130 de lei. Dobânda este 19% pe an, la care se adaugă un comision lunar de administrare a creditului de 3,6%, astfel că DAE este 86,7%. La final, clientul va rambursa în total suma de 1.306 lei. În cazul unui credit de 3.000 de lei, rata lunară este de 392 pe zece luni, 244 de lei pe 20 de luni şi 199 de lei pe 30 de luni.
 
IFN-ul Credius face parte din fondul american de investiţii New Century Holdings (NCH), prezent în România din 1994, afacerile din ţara noastră fiind conduse de Siminel Andrei, preşedintele NCH Advisors, firmă care administrează fondul Broadhurst.

NCH apare ca investitor la Bursa de Valori Bucureşti şi deţine pachete majoritare de acţiuni la Libra Bank, Vel Pitar şi Netbridge, în domeniul online.

Şi la Constanţa puteţi lua credite… Speedy Gonzales

La Constanţa există un birou Do-Do la un hipermarket, undeva prin zona Brătianu, care oferă credite în numai o oră „chiar şi fără adeverinţă de venit“.
Nu ştim însă dacă cei din Constanţa s-au şi înghesuit să ia un astfel de credit. Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorului nu are cunoştinţă de constănţeni care s-ar fi „ţepuit” cu un astfel de credit. Dacă apar cazuri, vă vom ţine la curent.
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii