Curtea de Conturi, în control la Ministerul Apărării Naționale! Ce s-a descoperit
Curtea de Conturi, în control la Ministerul Apărării Naționale! Ce s-a descoperit
02 Mar, 2021 13:00
ZIUA de Constanta
2032
Marime text
Recent, Curtea de Conturi a dat publicității raportul public pe anul 2019.
În documentul precizat se arată, în dreptul Ministerului Apărării Naționale, că (MApN) este organul de specialitate al administrației publice centrale, care conduce şi desfășoară, potrivit legii, activitățile în domeniul apărării țării.
Conform datelor oficiale, în urma misiunii de audit financiar efectuate, Curtea de Conturi a emis o opinie cu rezerve, cu paragraf de evidențiere a anumitor aspecte asupra situațiilor financiare întocmite la data de 31 decembrie 2019.
Opinia s-a întemeiat pe faptul că, deși situațiile financiare luate în ansamblul lor au fost întocmite, sub toate aspectele semnificative, în conformitate cu cadrul general de raportare financiară aplicabil în România și a oferit o imagine fidelă a poziției financiare, a performanței financiare la data de 31.12.2019, acestea au prezentat și unele denaturări, care, analizate în mod individual și agregat, s-au aflat sub pragul de semnificație stabilit în conformitate cu standardele de audit.
Curtea de Conturi a constatat omisiuni de evidențiere în contabilitate a unor operațiuni cu impact asupra exactității și realității datelor reflectate în situațiile financiare, unele deficiențe referitoare la modul de stabilire, evidențiere și urmărire a încasării veniturilor bugetului de stat în cuantumul și la termenele prevăzute de lege și deficiențe referitoare la calitatea gestiunii economice-financiare, după cum urmează:
• înregistrarea eronată în creditul contului „Drepturi de personal neridicate” și în creditul contului „Provizioane” a sumei de 371,6 mii lei, conducând la o majorare nejustificată a obligațiilor entității. Suma este aferentă drepturilor salariale câștigate în instanță de către personalul instituției, iar aceste drepturi se plătesc eșalonat pe o perioadă de cinci ani;
• nerespectarea principiului contabilității de angajamente în cazul unor cheltuieli plătite și înregistrate în luna ianuarie 2019, reprezentând cotizații aferente anului 2018 și, respectiv, cheltuieli înregistrate în luna decembrie 2018 pentru cotizații la bugetul organismelor internaționale, aferente anului 2019;
• neclarificarea, în vederea încasării, a sumei de 1.414,4 mii lei, reprezentând despăgubiri achitate de
entitatea auditată, în baza prevederilor art. VIII pct. 5 (e) lit. (i) din Acordul din 19 iunie 1951 între statele părți la Tratatul Atlanticului de Nord cu privire la statutul forțelor lor, aprobat prin Legea nr. 362/2004 pentru aderarea României la Acordul dintre statele părți la Tratatul Atlanticului de Nord cu privire la statutul forțelor.
Recomandări stabilirea și actualizarea sumelor reprezentând „Drepturi de personal neridicate”, rămase în soldul contului, precum și regularizarea evidenței contabile și a execuției bugetare a cheltuielilor/plăților pe fiecare exercițiu financiar, astfel încât situațiile financiare anuale să ofere o imagine fidelă a poziției financiare a instituției; asigurarea înregistrării în evidența contabilă a operațiunilor economice generatoare de cheltuieli și plăți, cu respectarea principiului contabilității de angajamente; recuperarea debitului înregistrat cu titlu de despăgubiri achitate de entitatea auditată.
Stadiul de valorificare
La data elaborării prezentului Raport, valorificarea Raportului de audit întocmit la MApN nu este încheiată
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii