Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
14:47 23 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Dacă modificarea OUG 195/2002 va fi acceptată După 15 martie, odată cu taxa de timbru, apar noi amenzi pentru şoferi

ro

25 Feb, 2013 22:42 3994 Marime text
bulgariechipaj_politie_pol_rutiera.jpgÎn cazul în care modificarea OUG 195/2002 este acceptată, conducătorii auto care nu vor respecta legea se pot alege cu amenzi cuprinse între 450 şi 600 de lei (în prezent) şi între 480 şi 640 de lei după 1 iulie (dată la care se estimează o nouă creştere a salariului minim pe economie)

 

Anunţat zilele trecute, proiectul pentru modificarea şi completarea Regulamentului de aplicare a Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice este supus, în continuare, dezbaterii publice. După cum precizam şi într-o ediţie anterioară, printre posibilele noi prevederi se află şi introducerea sancţiunii suspendării exercitării dreptului de a conduce autovehicule în cazul nerespectării obligaţiei de a achita amenda contravenţională în termenul prevăzut de lege. Cu toate acestea, proiectul pentru modificarea OUG 195/2002 este clădit, în viziunea unora, pentru a creşte numărul automobilelor înmatriculate în România, în acest sens fiind gândită o prevedere specială. În situaţia în care totul va decurge conform planului, maşinile înmatriculate în alt stat membru UE (în special cele înscrise în Bulgaria) pot fi retrase din circulaţie până în vară.

De precizat că eventuala modificare şi completare a Regulamentului de aplicare a Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 aduce şi noi amenzi. Dar, să o luăm treptat! Pe la jumătatea săptămânii trecute, Ministerul Afacerilor Interne anunţa supunerea dezbaterii publice a unor posibile prevederi ale OUG 195/2002. Tot atunci, autorităţile centrale au precizat că „reglementarea propusă urmăreşte crearea premiselor necesare actualizării permanente a evidenţei vehiculelor înmatriculate, facilitând identificarea utilizatorilor acestora şi instituirea unui mecanism suplimentar de asigurare a executării sancţiunii amenzii contravenţionale". Prima propunere face referire la obligativitatea şoferilor maşinilor înmatriculate în alte state să prezinte poliţiştilor români un document doveditor al titlului cu care este deţinut vehiculul. Mai mult decât atât, actul în cauză (procura) trebuie să fie tradus în limba română de către un traducător autorizat a cărui semnătură a fost legalizată. În cazul în care modificarea OUG 195/2002 este acceptată, conducătorii auto care nu respectă cerinţele de mai sus se pot alege cu amenzi cuprinse între 450 şi 600 de lei (în prezent) şi între 480 şi 640 de lei după 1 iulie (dată la care se estimează o nouă creştere a salariului minim pe economie). Dar asta nu e tot. Odată cu posibila validare a OUG 195/2002, apar şi amenzi mai mari decât cele precizate anterior. Mai exact, acestea sunt prevăzute în clasa a IV-a şi variază, în prezent, de la 675 la 1.500 de lei, iar din iulie pornesc de la 720 şi se opresc 1.600 de lei. „Bonus", Poliţia Rutieră poate dispune, după caz, reţinerea certificatului de înmatriculare şi a plăcuţelor cu numărul de înmatriculare.

Fericiţii...

Proiectul pentru modificarea şi completarea Regulamentului de aplicare a Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice nu aduce doar amenzi noi, ci şi un trafic rutier mai degajat. În acest sens, autorităţile doresc ca autovehiculele şi remorcile înmatriculate în alte state, deţinute cu orice titlu de persoane care au sediul, domiciliul sau reşedinţa în România, să poată circula pe drumurile publice pentru o perioadă de maximum 30 de zile de la data dobândirii titlului. Rabat de la această regulă ar putea face o mică parte dintre conducătorii auto, respectiv: persoanele menţionate în certificatul de înmatriculare, cei care efectuează, în condiţiile legii, transport rutier public de mărfuri sau persoane ori, după caz, transport în regim de închiriere sau serviciu de închiriere, persoane aflate în raporturi juridice de muncă cu persoanele menţionate în certificatul de înmatriculare /care au calitatea de asociat, acţionar sau administrator, după caz, în raport cu persoanele menţionate în certificatul de înmatriculare. De asemenea, printre fericiţi se mai află utilizatorii autovehiculelor şi remorcilor în baza unui contract de leasing.

Traseul ordonanţei

Teoretic, tragerea pe dreapta a automobilelor înmatriculate în alt stat se poate face şi în şapte zile. Cu toate acestea, persoane avizate din Poliţia Rutieră susţin că modificările OUG 195/2002 ar putea fi puse în practică după data de 15 martie, când este aşteptată intrarea în vigoare a timbrului de mediu - actuala taxă auto. Deşi traseul adoptării noilor prevederi poate fi considerat unul simplu, el trebuie să parcurgă mai mulţi paşi şi trebuie să obţină o serie de avize de la experţi. Astfel, după supunerea dezbaterii publice, textul este trimis spre analiză şi adoptare Guvernului, urmează apoi să fie semnat de primul ministru al României, iar în final este trimis spre publicare în Monitorul Oficial. Odată cu acest pas, va fi stabilită şi data la care noua OUG 195/2002 va intra în vigoare.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii