Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:48 23 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Dăescu şi Strîmb, judecătoarele lui Rachieru! Confiscarea specială a aproape 143.000 de lei de la fostul director RADET Constanţa, amânată

ro

22 Apr, 2015 00:00 4019 Marime text
 „De asemenea, inculpatul Rachieru Ilie nu a renegociat preţul contractului conform clauzelor stabilite iniţial, cauzând astfel un prejudiciu total în sumă de 4.931.880,05 RON (echivalentul a peste 1,3 milioane de euro)“.
 
Curtea de Apel Bucureşti a amânat, ieri, pronunţarea în dosarul fostului director al Regiei Autonome de Distribuţie a Energiei Termice (RADET) Constanţa, Ilie Rachieru. În luna iulie 2014, Rachieru a fost condamnat definitiv, de judecătorii Curţii Supreme a României, la doi ani de închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată, abuz în serviciu contra intereselor persoanelor şi luare de mită în formă continuată. Odată cu decizia de condamnare, judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au trimis cauza spre rejudecare la Curtea de Apel Bucureşti numai în ceea ce priveşte măsura confiscării speciale a sumei de aproape 143.000 de lei de la fostul şef al RADET Constanţa. Instanţa trebuia să se pronunţe azi, însă decizia a fot amânată pentru data de 28 aprilie. Potrivit surselor noastre, dosarul va fi „tranşat“ de judecătoarele Corina Cornelia Dăescu şi Codruţa Strîmb, de la Curtea de Apel Bucureşti.
 
Corina Cornelia Dăescu este magistratul pe masa căruia se află celebrul Dosar al Retrocedărilor din Constanța (cauză în care printre inculpați se află şi Radu Mazăre, primarul suspendat al municipiului Constanța, și Nicușor Constantinescu, președintele suspendat al Consiliului Județean).
 
Dăescu provine de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României. A lucrat pentru o perioadă la Parchetul Curţii de Apel Timişoara, iar pe data de 25 noiembrie 2013, fostul preşedinte al României, Traian Băsescu, a semnat decretul de numire a procurorului Dăescu în funcţia de judecător la Curtea de Apel Bucureşti.
 
Cine este, ce avere are şi de unde vine
Procurorul care judecă dosarul „Retrocedărilor din Constanţa” (documente)

 
Mai departe, judecătoarea Codruţa Strîmb are în atenție și dosarul fostului magistrat Stan Mustaţă, de la Curtea de Apel București. Mustaţă este unul dintre foştii judecători ai cauzei privind retrocedările din Constanţa.
 
Alături de Stan Mustaţă, în fața Codruţei Strîmb se mai află Mariana Curea, fost grefier al Curţii de Apel Bucureşti, Ion Boraciu, Florian Alexandru şi constănţeanul Ciprian Moraru.
 

Revenind la dosarul lui Ilie Rachieru, în rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:
 
„La data de 16 decembrie 2005 a fost semnat între RADET Constanţa, în calitate de achizitor, şi SC Multigama Tech SRL un contract care viza modernizarea reţelei de termoficare a oraşului, având ca obiect «Achiziţia de pompe de termoficare cu convertizoare de frecvenţă încorporate, pentru 132 de puncte termice şi două centrale cu funcţionare pe gaze naturale»“, conform DNA.

„Rachieru Ilie nu a renegociat preţul contractului“

„În calitatea sa de director general al RADET Constanţa, inculpatul Rachieru Ilie şi-a îndeplinit, cu ştiinţă, în mod defectuos atribuţiile de serviciu, acceptând ca, pe parcursul derulării contractului, să fie livrate produse necorespunzătoare ce nu îndeplineau criteriile minime stabilite prin caietul de sarcini. De asemenea, inculpatul Rachieru Ilie nu a renegociat preţul contractului conform clauzelor stabilite iniţial, cauzând astfel un prejudiciu total în sumă de 4.931.880,05 RON (echivalentul a peste 1,3 milioane de euro). Suma reprezintă produsele necorespunzătoare calitativ, la care se adaugă suma de 142.442,72 RON cu care s-ar fi putut diminua cheltuielile bugetare ale instituţiei dacă Rachieru Ilie ar fi renegociat preţul contractului, întrucât contractul prevedea o reducere a acestor cheltuieli, iar inculpatul a ignorat voit această prevedere“, se mai arată în rechizitoriu.

„Pompe de termoficare neadecvate“

„Prin activitatea desfăşurată, inculpatul Rachieru Ilie a favorizat SC Multigama Tech SRL care a obţinut în acest fel, prin livrarea unor produse necorespunzătoare, altele decât cele ofertate, un avantaj patrimonial echivalent cu prejudiciul înregistrat de RADET Constanţa. Prin livrarea unor pompe de termoficare neadecvate din punct de vedere tehnic, obiectivul final, şi anume modernizarea şi automatizarea reţelei de termoficare a municipiului Constanţa, a fost afectat. Pe parcursul derulării acestui contract, inculpatul Rachieru Ilie a primit de la inculpatul Gheorghiu Liviu, directorul firmei furnizoare, foloase care nu i se cuveneau, în cuantum total de 1.500 de euro, constând în plata unor cheltuieli de călătorie în scop turistic în Germania şi Olanda efectuate la puţin timp după semnarea contractului şi pe parcursul derulării acestuia În schimbul acestor servicii, Rachieru Ilie a acceptat livrarea către RADET Constanţa a pompelor de termoficare necorespunzătoare. Deranjat de refuzul constant al directoarei Direcţiei tehnice din cadrul RADET Constanţa de a accepta livrarea produselor necorespunzătoare, Rachieru Ilie a dispus revocarea acesteia din funcţie, ulterior fiind repusă în funcţie prin hotărâre judecătorească. Pentru recuperarea prejudiciului cauzat Consiliului Local Municipal Constanţa, s-a dispus instituirea sechestrului asupra bunurilor mobile şi imobile aparţinând inculpaţilor Rachieru Ilie şi Gheorghiu Liviu“, potrivit procurorilor Anticorupţie.

Citeşte şi

Ilie Rachieru, judecat timp de şase ani
Directorul RADET Constanţa, găsit vinovat pentru luare de mită şi abuz în serviciu


Ce spune Radu Mazăre despre condamnarea şefului RADET Constanţa

PDL Constanţa
„Vă solicităm să ne constituim parte civilă în cauza în care a fost condamnat Ilie Rachieru“



A judecat oameni grei de la Constanţa
Cu ce avere iese la pensie Sofica Dumitraşcu, de la Înalta Curte (document)
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii