Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:45 24 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

De cine trebuie să stea departe fostul realizator de emisiuni de la TV Neptun Lista învinuiţilor în cazul sponsorului PSD Marius Fătu

ro

20 Feb, 2012 00:00 6959 Marime text
cap_3.jpgPrintre indivizii de care Fătu nu are voie să se apropie se numără şi unul dintre fondatorii Lotus Trans, dar şi un tânăr condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare, culmea, tot pentru falsificare de monede

Devenit aproape peste noapte cel mai cunoscut jurnalist constănţean prin prisma faptului că procurorii au cerut arestarea lui, acuzându-l de falsificare de bani, Marius Fătu a fost eliberat, cel puţin pentru moment, din Arestul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Constanţa. În timp ce procurorii constănţeni au atacat în recurs hotărârea de eliberare, jurnalistului i s-a interzis să ia legătura cu mai multe persoane, luate de asemenea la ochi de anchetatori pentru posibile ilegalităţi. Foarte interesant, printre indivizii de care Fătu nu are voie să se apropie se numără şi unul dintre fondatorii Lotus Trans, dar şi un tânăr condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare, culmea, tot pentru falsificare de monede, într-un dosar instrumentat de procurorii Serviciului Teritorial Constanţa al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism.

Prin încheierea cu numărul 33 a judecătorilor Tribunalului Constanţa, dispusă în dosarul cu numărul 1681/118/2012, completul prezidat de magistratul Antoneta Ardeleanu a respins propunerea de arestare preventivă formulată de procurorii Parchetului Tribunalului şi au decis lăsarea în libertate a lui Marius Fătu, cu interdicţia de a părăsi ţara. În minuta instanţei se arată că aceasta „dispune luarea măsurii obligării de a nu părăsi ţara, faţă de inculpatul Fătu Teodor Marius, pe o durată de 30 de zile, cu începere de la data de 17.02.2012 până la 17.03.2012, inclusiv". În plus, judecătorii au stabilit mai multe condiţii pe care fostul realizator tv local trebuie să le respecte pentru a nu risca iar să ajungă în arest. Astfel, pe durata măsurii obligării de a nu părăsi ţara, Marius Fătu trebuie să se prezinte la organele de urmărire penală şi la instanţa de judecată ori de câte ori va fi chemat şi să se prezinte la organul de poliţie desemnat cu supravegherea conform programului de supraveghere stabilit sau ori de câte ori va fi chemat. De asemenea, jurnalistul nu are voie să se mute fără acordul instanţei de judecată, la fel cum nu s-a îngăduit să deţină, să folosească sau să poarte vreo categorie de arme.

Arestul, dacă nu respectă condiţiile

Foarte interesant, în acelaşi document al Tribunalului Constanţa se arată că acesta nu are voie să intre în contact cu „învinuiţii Floroiu Deniz, Stan Alexandru Florin, Stan Cosmin Ionuţ, Radu Andreea Cristina şi Samedin Aynur". Organ de supraveghere a fost desemnată secţia de poliţie în raza căreia domiciliază Marius Fătu. „În baza articolului 145 alineat 3 din Codul de procedură penală, atrage atenţia inculpatului asupra consecinţelor decurgând din nerespectarea, cu rea credinţă, a măsurilor de supraveghere impuse". Revenind la persoanele de care Fătu nu are voie să se apropie, este de menţionat că numele lui Alexandru Florin Stan figurează într-un dosar instrumentat de procurorii Serviciului Teritorial Constanţa al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism în urmă cu aproximativ trei ani.

Tulceanul cu falsurile

complici_-_Marius_Fatu.jpg

Concret, este vorba despre dosarul care s-a format iniţial pe rolul Tribunalului Tulcea sub numărul 2880/88/2009, Alexandru Florin Stan, alături de Valentin Cocotă şi Daniel Constantin Iosif, fiind judecat pentru „iniţiere, constituire de grup infracţional organizat, aderarea sau sprijinirea unui asemenea grup", dar şi pentru înşelăciune şi, foarte interesant, falsificare de monede. În cauză, victimele infracţiunilor investigate de DIICOT erau Cristina Băldău, Aurica Cotaru, Vasilica Manole, Emilia Matei, Ştefana Topkale şi Maria Olteanu, alături de SC Alt Univers Company 2002 SA. Achitaţi la Tulcea pentru infracţiunile privind constituirea, aderarea sau sprijinirea unui grup infracţional organizat, cei trei suspecţi au fost condamnaţi pentru înşelăciune şi falsificare de monede. Ulterior, procesul a ajuns la Curtea de Apel Constanţa, iar în cele din urmă la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, unde, pe data de 18 octombrie 2011, Curtea Supremă a admis recursul DIICOT Constanţa şi, culmea, i-a achitat pe cei trei suspecţi şi pentru infracţiunile de înşelăciune, găsindu-i vinovaţi doar de falsificare de monedă. Verdictul final al Curţii Supreme a sunat astfel: câte trei ani cu suspendare sub supraveghere pentru Constantin Daniel Iosif şi Valentin Cocotă, şi alţi doi ani, cu suspendare condiţionată, pentru Alexandru Florin Stan, pedepsele fiind primite pentru săvârşirea infracţiunii de „falsificarea de monede sau alte valori". De altfel, poate că nu este de trecut cu vederea faptul că Tribunalul Tulcea, la rândul său, hotărâse să confişte cele „88 de bancnote contrafăcute în cupiură de 100 de lei". Revenind la cazul jurnalistului constănţean Fătu, suspectat la rândul său de falsificare de monede sau alte valori, se pare că instanţa i-a interzis acestuia să comunice cu un individ găsit definitiv vinovat de această infracţiune.

Radiata firmă de transport

Totodată, aşa cum precizam anterior, lui Marius Fătu i s-a interzis de asemenea să ia legătura cu Aynur Samedin, acţionară a firmei de transport Lotus Trans SRL Constanţa. În Monitorul Oficial al României cu numărul 1116/2004 se arată că, în baza cererii cu numărul 4061/20.02.2004, autorităţile în drept au dispus autorizarea şi înregistrarea societăţii comerciale Lotus Trans SRL, cu sediul în Constanţa, pe strada Constantin Brătescu. Cei doi asociaţi erau Veli Erdohan Abdul şi Aynur Samedin. Activitatea principală a firmei a fost declarată ca fiind „activităţi ale altor agenţii de transport (servicii de expediere a mărfurilor, organizarea expedierii mărfurilor în contul expeditorului sau destinatarului, recepţia şi acceptarea mărfurilor, inclusiv ridicarea şi coborârea pe loc a mărfurilor, întocmirea documentelor de transport, gruparea şi degruparea mărfurilor, verificarea facturilor, furnizarea de informaţii asupra agenţilor şi tarifelor de transport, tranzacţii maritime şi aeriene pentru efectuarea transporturilor, ambalarea şi despachetarea mărfurilor, controlul, cântărirea şi luarea de eşantioane)". În mai 2009, firma a fost radiată, potrivit www.vrajitorul.eu. În acelaşi timp, numele lui Aynur Samedin apare în mai multe dosare privind executarea silită, în care debitor este Samedin, iar creditorul şi totodată cel care cere executarea silită pentru datorii restante, este Lenuţa Căldăraru. Revenind la cazul lui Marius Fătu, este de menţionat că dacă hotărârea Tribunalului Constanţa nu va fi schimbată de judecătorii Curţii de Apel, atunci jurnalistul constănţean nu va avea voie să se apropie de persoanele respective timp de 30 de zile, în caz contrar riscând să fie arestat.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii