Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:29 30 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Dereaua cu sange

ro

01 Nov, 2002 00:00 1119 Marime text

Satenii din Lumina il acuza pe patronul abatorului ca arunca resturile in paraul de langa sat si pe izlaz

Satenii din Lumina il acuza pe patronul abatorului "Carnob" ca le-a poluat izlazul si dereaua * Un fost angajat al abatorului ne-a povestit ca nu toate resturile sunt duse in locuri speciale de depozitare, unele fiind deversate in derea, pe timpul noptii * Astfel, paraiasul se umple de "oase, sange, mate si alte resturi" * Cei care au casele de langa derea stau chiar si vara cu geamurile inchise, din cauza mirosului * Oficiali ai abatorului, primarul Ion Craciun si directorul Directiei Sanitar-Veterinare infirma toate aceste lucruri

La asfintitul soarelui, copiii satului Lumina ies la joaca pe rapa murdara de langa abator. Ei se joaca in apa murdara a derelei ce curge pe la marginea satului. Sunt imbracati cam de bogdaproste, cu haine colorate si rupte pe alocuri. Ei au adunat intr-o groapa mai multe oase pe care le-au gasit pe rapa si pe platoul de deasupra si se joaca de-a razboiul. Cainii, curios de multi, care s-au adunat pe deal, se prind in scenariul lor. "Mami, am gasit un polonic frumos", spune un copil care a iesit la cautat fier vechi prin gunoaie, impreuna cu parintii lui. Caci oamenii care locuiesc la marginea satului sunt sarmani din cale-afara.Ei stau in case ridicate in dreapta si in stanga ulitelor care dau in derea. Pe langa necazurile lor de zi cu zi, acum a mai aparut o problema: abatorul. Satenii sunt necajiti ca din cauza abatorului "Carnob" trebuie sa suporte multe neplaceri. "E foarte greu. Vara noi stam cu geamurile inchise, ca nu putem sa suportam mirosul. Ei baga oasele si le fierb in vase mari si miroase in tot satul, de nu poti sta in curte", ne-a spus o batranica, sprijinita in baston, in fata portii. Un tanar ne-a declarat, cu conditia anonimatului, ca a lucrat la abator si stie cum se procedeaza cu resturile de carne. "Noaptea, ne punea sa dam drumul la apa murdara de oase, sange, mate si alte resturi, in derea. In mod normal, resturile se incarca in cisterne si se duc in alta parte. Dar se mai arunca si in derea. Din cauza asta, apa se umple de resturi care se duc pana jos, la blocuri. Eu am rate si ma obisnuisem sa le mai las pe derea, dar acum imi este frica. Daca se imbolnavesc?". Oamenii care locuiesc la marginea satului Lumina povestesc ca au fost de multe ori la primar, cu plangeri, dar niciodata nu au fost luati in seama. "Mie mi-a spus ca stau bine acolo unde sunt si ca sa tac din gura", s-a plans un pensionar. In general, oamenii sunt foarte pesimisti, pentru ca ei sunt convinsi ca primarul ii tine partea patronului abatorului. Tot locuitorii acestui colt de sat povestesc ca "tiganii vin si aduna oase si mate, de pe campul de langa derea, ca nu au ce sa manance". Din cauza acestor resturi, in zona s-a adunat o haita mare de caini. Mai multi sateni ne-au spus ca primaria a angajat vanatori care au impuscat cainii, lucru infirmat de primarul Ion Craciun. Intr-adevar, am reusit sa gasim si noi un caine mort, chiar in perimetrul ingradit de patronul abatorului, chiar pe derea, unde, dupa spusele satenilor, ar vrea sa isi faca o crescatorie de rate.

Eternele scuze

Directorul Directiei Sanitar-Veterinare Constanta, Nicolae Marin, s-a aratat foarte surprins de informatiile noastre. El ne-a declarat ca abatorul are autorizatia institutiei pe care o conduce si ca un medic de-al directiei verifica permanent activitatea abatorului. "Daca informatiile pe care mi le oferiti ar fi adevarate, atunci ar fi foarte grav, pentru ca produsele care provin de la acest abator se distribuie in tot judetul". Mai mult, el s-a oferit sa faca un control la "Carnob", iar noi sa il insotim. Oficiali ai societatii comerciale ne-au declarat ca oamenii din sat nu au dreptate si ca abatorul are toate actele care dovedesc faptul ca resturile de la prepararea produselor din carne sunt transportate in locuri speciale. La randul sau, primarul Ion Craciun a luat apararea abatorului si a respins toate declaratiile satenilor. El a recunoscut ca a primit mai multe plangeri, dar le considera neintemeiate, spunand ca este greu sa multumesti pe toata lumea. El a tinut sa precizeze ca ZIUA de Constanta a scris in trecut "niste aberatii despre el". Nu stiu in ce masura actele pe care le are abatorul, sau un eventual control ar rezolva nemultumirea oamenilor sau ar scoate la lumina adevarul, de vreme ce, dupa declaratiile oamenilor, resturile sunt deversate in derea noaptea, la anumite intervale de timp.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii