Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:29 24 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Descantec pentru "marinari"

ro

06 Jun, 2002 00:00 1086 Marime text

Inaintea celor doua meciuri cu FC Baia Mare, am apelat la suratele Mamei Omida pentru a afla daca echipa de suflet a orasului va ramane pe prima scena fotbalistica a tarii * Vrajitoarele s-au intrecut una pe alta in a ne da indicatii cum sa facem sa scape Farul, dar si in a ne "curata" de bani * Sultana ne-a zis ca poate sa ne faca o "lucrare" puternica pentru izbanda * Rodica a spus ca jucatorii au fost legati cu sapte legaturi, dar ne ajuta si ea * Cu o fotografie, trei lacate, un borcan si... 10 milioane de lei, Venus ne rezolva suta la suta * Chiar daca s-a prins ca nu vorbeste cu antrenorul Petre Grigoras, constanteanca Veta Maria crediteaza si ea Farul cu prima sansa

Echipa de suflet a orasului, Farul Constanta, trece, la ora actuala, prin momente grele. Ca si anul trecut, trebuie sa lupte pe ultima suta de metri pentru prima divizie. Dupa un inceput de sezon foarte bun, atunci cand Farul a fost declarata revelatia turului de campionat, a urmat un retur in care echipa a castigat numai doua meciuri. Jucatorii parca nu se regaseau si Farul a pierdut chiar si meciurile in care a jucat bine si si-a dominat adversarul. De aceea a aparut un mare semn de intrebare: sa fie la mijloc o miscare oculta a mai-marilor fotbalului sau, mai curand, o vraja ori un blestem. Probabil ca si antrenorul Petre Grigoras s-a gandit la aceasta ultima varianta, atunci cand a invitat un preot la vestiarul echipei ca sa tina o slujba inainte de meciul cu Steaua. Din pacate, Farul a pierdut si acest meci, desi a jucat bine. Acum, singura varianta pe care echipa o are la dispozitie pentru a mai juca si la anul in Divizia A este victoria in meciurile de baraj pe care le va juca impotriva celor de la FC Baia Mare.In aceasta situatie, ne-am gandit, pentru amuzament, sa contactam cateva "vrajitoare" si "descantatoare", care sa ne spuna ce se va intampla cu Farul si ce trebuie facut pentru victorie. Ca povestea sa fie si mai frumoasa si ca interesul nostru pentru soarta echipei sa se justifice in fata suratelor Mamei Omida, unul dintre noi a pretins ca este chiar antrenorul Petre Grigoras. Am telefonat la cateva vrajitoare dintre cele care isi cauta clienti prin intermediul micii publicitati din cotidienele locale. Dupa ce a ascultat povestea noastra, Sultana ne-a spus direct ca treaba se rezolva si Farul ramane in Divizia A. Ea a mai lucrat cu fotbalisti si antrenori si mereu a iesit bine. "O sa fac o lucrare puternica si o sa reusiti", ne-a spus ea ca sa ne convinga. Totodata, ne va face si un talisman cu descantec puternic, trebuie doar sa mergem in Buzau. Eu, adica "Grigoras", trebuie sa duc o haina pe care o voi purta in timpul meciului. Cat despre bani, a spus ca ne vom intelege. Urmatoarea pe lista noastra a fost Rodica. Ea ne-a invitat la Bucuresti, in cartierul Militari. "Sa aduceti o sticla de cico, cu apa neinceputa, trei lumanari si o fotografie. Consultatia costa 200.000 de lei, iar dupa rezolvare veniti cu o surpriza la noi". Pentru a afla mai mult, i-am promis ca vom merge a doua zi la Bucuresti, dar ca trebuie sa ne spuna intai daca este vreun blestem si ce sanse are Farul. Vrajitoarea ne-a rugat sa sunam dupa 10 minute, ca sa faca intre timp "o lucrare". Dupa 10 minute ne-a spus ca "jucatorii au fost legati cu sapte legaturi, la vreme de seara, dar eu va rezolv sigur".

Borcanul scapa Farul

Urmatoarea a fost Venus, care spune ca este nepoata Mamei Omida. A ascultat povestea noastra si ne-a raspuns: "Mama, e cu rausanta daca puteti sa veniti la mine, in Bucuresti!". Daca ne hotaram sa mergem, trebuia sa luam cu noi un litru de "apa neinceputa", cate un semn, adica o fotografie, de la fiecare jucator din echipa, trei lacate si un borcan de trei litri. "Luati borcanul si il puneti cu gura in jos pe teren acolo unde jucati. Apoi puneti deasupra un cearsaf si lasati sa intre duhul rau inauntru. Dupa aceea infasurati borcanul intr-un cearsaf si il aduceti la mine", ne-a spus Venus. In afara de asta, trebuie sa mai ducem o cana de lut si un pumn de calti. Toata afacerea costa zece milioane de lei si se rezolva in proportie de suta la suta. Ultima a fost Veta Maria, o vrajitoare autohtona. Femeia locuieste in Palazu Mare. La ea, gluma noastra nu prea a tinut. Femeia si-a amintit ca am mai pacalit-o o data pentru un articol si si-a dat seama ca tot noi suntem autorii. Cu toate acestea, nu s-a suparat, ba chiar ne-a spus ca Farul va ramane in Divizia A.Dincolo de gluma noastra, meciul se va juca in teren. Ar fi foarte simplu pentru Farul daca o astfel de problema s-ar putea rezolva la o vrajitoare, cu 10 milioane de lei.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii