Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
22:19 27 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Descinderi la Constanţa într-un dosar de evaziune fiscală prin firme "fantomă". Prejudiciul este de aproximativ 3 milioane de euro

ro

13 Apr, 2017 15:51 2753 Marime text
Procurorii  Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Biroul Teritorial Giurgiu  împreună cu ofiţeri de poliţie  din cadrul Brigadei de Combatere a Criminalităţii Organizate Bucureşti, Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Giurgiu şi Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice din cadrul IPJ Giurgiu au efectuat la data de 12.04.2017  un număr de 19 percheziţii la mai multe locaţii situate în judeţele Giurgiu, Ilfov, Constanţa şi Sibiu, în cadrul unei acţiuni vizând  destructurarea unui grup infracțional organizat format din mai mulţi inculpaţi, specializat în infracțiuni de evaziune fiscală.
 
   Din cercetările efectuate s-a stabilit că, începând cu anul 2012 membrii grupării au racolat diferite persoane, profitând de situaţia materială precară a acestora, care au acceptat, în schimbul unor sume de bani, să devină asociaţi/administratori ale unor “firme fantomă” ce au fost folosite în scop evazionist de către grupul infracţional.
 
    În legătură cu activitatea firmelor au fost racolate şi alte persoane care au retras în numerar sume de bani din contul acestor firme pe care le înmânau ulterior membrilor grupului infracţional organizat.
 
    S-a reţinut că în activitatea infracţională, aceste societăţi erau interpuse între diferiţi furnizori şi beneficiari (de regulă, obiectul de activitate al acestora fiind achiziţia/vânzarea deşeurilor feroase şi neferoase).
 
    Pentru a evita plata taxelor către stat (în principal impozitul pe profit/venituri) marfa era achiziţionată de la diverse persoane fizice sau juridice, transportată la beneficiarul final, iar firmele mai sus arătate erau doar „furnizoare de documente fiscale”.
 
    În marea majoritate, firmele respective nu îşi desfăşurau activitatea la sediul legal sau la punctele de lucru, nu aveau contabilitate, nu depuneau declaraţiile fiscale, nu plăteau taxe, iar în final acestea  erau fie cesionate fie lichidate, iar durata de funcţionare a acestora era de câteva luni.
 
    Prejudiciul adus bugetului consolidat de stat este de circa 3 mil. euro.
 
    La sediul D.I.I.C.O.T. - Biroul Teritorial Giurgiu au fost aduşi un număr de 14 inculpaţi pentru audieri.

 
    Acţiunea a fost efectuată cu sprijinul  Serviciilor Operative din cadrul IPJ Giurgiu, Serviciilor Operative din cadrul IPJ Constanta şi Inspectoratului Judeţean al Jandarmeriei Giurgiu.
 

   "Facem precizarea că pe întreg parcursul procesului penal, suspecţii şi inculpaţii beneficiază de drepturile şi garanţiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum şi de prezumţia de nevinovăţie" - au mai precizat procurorii DIICOT.

Sursa foto cu rol ilustrativ: ZIUA de Constanţa
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii