Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:51 25 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

UPDATE Descinderi într-un dosar de trafic de droguri şi cămătărie în Timiș și Bihor (galerie foto)

ro

23 Oct, 2019 08:33 1834 Marime text
În această dimineață, a avut loc o operațiune de proporții a DIICOT Timișoara și a ofițerilor Antidrog din cadrul BCCO Timișoara. 

Anchetatorii au percheziționat zeci de case și apartamente din Timiș și Bihor, potrivit România TV.

Peste 20 de persoane vor fi aduse la audieri în dosarul în care se fac cercetări pentru grup infracțional organizat, trafic de droguri de mare risc, cămătări.

UPDATE: Oficial de la DIICOT

La data de 23.10.2019, procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Timișoara împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Timişoara – Serviciul Antidrog au efectuat un număr de 24 de percheziţii domiciliare pe raza județelor Timiș (22) și Bihor (doi), într-o cauză privind destructurarea unui grup infracţional organizat specializat în săvârșirea infracțiunilor de  trafic de droguri de mare risc, punerea la dispoziţie, cu ştiinţă, cu orice titlu, a unei locuinţe sau a unui local ori a oricărui alt loc amenajat, în care are acces publicul, pentru consumul ilicit de droguri ori tolerarea consumului ilicit în asemenea locuri, deținerea de droguri de mare risc, în vederea consumului propriu și camătă.

În fapt s-a reținut că, în cursul anilor 2017-2019, la nivelul municipiului Timișoara s-a constituit și a acționat un grup infracțional organizat, ce a avut ca principal scop derularea de activități pe linia traficului cu droguri de mare risc, respectiv cocaină. Nucleul acestui grup l-au reprezentat mai mulți exponenți ai lumii interlope din oraș, care de-a lungul timpului au fost implicați și în alte activități infracționale comune (șantaje, reglări de conturi, extorcări).

Protecția activităților infracționale era asigurată de către un lider marcant al lumii interlope din municipiul Timișoara. Acesta asigura protecția principalilor dealeri, iar în cazul în care între unii dintre dealeri apăreau conflicte, intermedia normalizarea relațiilor, în vederea derulării fără incidente a activității infracționale. Pentru sprijinul acordat, acesta era recompensat periodic fie cu diferite sume de bani rezultate din traficul de droguri,  fie prin oferirea de droguri pentru consum.

Gruparea controla majoritar piața de cocaină din oraș, marea parte a dealerilor locali și a consumatorilor constanți de cocaină aprovizionându-se de la membrii grupării. De asemenea, pătrunderea pe piața din municipiul Timișoara a oricărui alt dealer din afară se putea realiza doar cu acordul și în condițiile stabilite de aceștia.

Unul dintre furnizori era o persoană cunoscută în mediul interlop local, care primea regulat cantități de câteva kilograme de cocaină pe o filieră din Spania, pe care și-a dezvoltat-o în timp.

Caracteristic tuturor furnizorilor grupului infracțional este faptul că distribuiau cocaina doar către un cerc foarte restrâns de dealeri locali și consumatori fideli, de a căror încredere s-au asigurat de-a lungul timpului. De asemenea, furnizarea cantităților de droguri se realiza de cele mai multe ori în incinta unor imobile folosite de aceștia.

În urma cercetărilor efectuate a rezultat faptul că, din cercul de dealeri locali fac parte și cetățeni sârbi, care au surse proprii de aprovizionare din Serbia.

De asemenea, s-a constatat că unii dintre suspecți își investeau banii obținuți din traficul de droguri și în alte activități lucrative, respectiv în acordarea de împrumuturi cu camătă, cu scopul obținerii de profituri mai mari.

La sediul DIICOT – Serviciul Teritorial Timișoara au fost conduse, în vederea audierii, un număr de  22 de persoane.

Acţiunea este efectuată cu sprijinul ofițerilor de poliție judiciară din cadrul BCCO Oradea , SCCO Arad, SCCO Caraș – Severin, SCCO Hunedoara, SCCO Mehedinți și cadrelor de jandarmi din cadrul IJJ Timiș și Gruparea Mobila Timiș.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcţia Operaţiuni Speciale.

Facem precizarea că pe parcursul întregului proces penal persoanele cercetate beneficiază de drepturile şi garanţiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum şi de prezumţia de nevinovăţie, se arată într-un comunicat al DIICOT.


Sursă foto: DIICOT
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii