Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
20:29 12 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Detentie ilegala

ro

05 Jun, 2003 00:00 1483 Marime text

Inculpatii din dosarul "Petromin-Minerva" au dat statul roman in judecata la CEDO

Aparatorii inculpatilor din dosarul "Petromin-Minerva" acuza Justitia romana ca au fost inchisi ilegal in timpul procesului * Fostii directori de la "Petromin" sustin ca arestarea lor din data de 11 iunie 2002 este abuziva deoarece nici ei si nici avocatii lor nu au fost citati * Ei isi argumenteaza atitudinea prin faptul ca hotararea de condamnare emisa de Curtea Suprema de Justitie in acest caz fusese suspendata pana la finalizarea cererii de revizuire a dosarului * In alta ordine de idei, este posibil ca, in scurt timp, Calin Marinescu sa mai inainteze o plangere separata la CEDO pentru rele tratamente si tortura, pentru ca i s-a refuzat punerea in libertate pe motive medicale, desi medicii legisti au concluzionat ca bolile de care sufera sunt grave si ca poate deceda in orice moment * Pana in prezent, Marinescu a suferit doua interventii chirurgicale pe cord, iar in cel mai scurt timp, acesta va fi supus unei noi operatii

Inculpatii din dosarul "Petromin-Minerva" s-au adresat Curtii Europene a Drepturilor Omului (CEDO) unde au dat in judecata statul roman, acuzand Justitia romana de detentie ilegala in timpul procesului. Totodata, inculpatii, prin aparatorii lor, sustin ca arestarea lor din data de 11 iunie 2002, fara ca ei sau avocatii lor sa fie citati, este abuziva. Ei isi argumenteaza atitudinea prin faptul ca hotararea de condamnare de catre Curtea Suprema de Justitie in acest caz fusese suspendata pana la judecarea cererii de revizuire a dosarului. Avocatii inculpatilor au tras mai multe semnale de alarma in legatura cu aceasta situatie, sustinand ca nu se respecta normele procesuale penale in cazul clientilor lor. Prin rechizitoriul incheiat in anul 1994, Parchetul de pe langa Curtea de Apel Constanta a dispus trimiterea in judecata a inculpatilor Calin Dragomir Marinescu, zis "Sogunul", Virgil Toanchina, Romanuel Nicolae Posedaru, Nicolae Bobes si Mihai Constantinescu. Lor li se imputa savarsirea infractiunilor de fals, abuz in serviciu si nerespectarea dispozitiilor legale privind activitatea de import-export. In calitate de director general, director general adjunct, sef livrare la CNM "Petromin" SA Constanta, inculpatii, cu ocazia incheierii si executarii contractului de Join-Venture, privind societatea mixta externa "Minerva", au intocmit in fals memoriul de documentare, acte false de vindere a sapte nave si radierea lor din Registrul Naval Roman, vanzarea vapoarelor unor companii externe, fara autorizare prin licenta de export, si prejudicierea in acest mod a companiei cu suma de 100,5 milioane de dolari. Ei sunt acuzati, de asemenea, ca s-au folosit de un credit de 800.358 dolari in favoarea firmei externe "Ermis" si ca au falsificat raportul referitor la situatia economico-financiara a firmei la care erau angajati.

Motivari interesante

In acelasi an, s-a procedat la disjungerea cauzei si cercetarea separata a opt functionari ai Inspectoratului Navigatiei Civile si Capitaniei Portului Constanta, respectiv Lucian Tomita, Cornel Mitu, Gheorghe Ursache, Constantin Suteu, Florin Oprea si Ioan Nistor, intr-un dosar, si a armatorului grec Ioannis Alafouzos, patronul firmei "Ermis", in alt dosar. In anul 1997, Parchetul a admis faptul ca nu mai exista compania "Minerva" si ca aceasta s-a transformat in "Neptun", avand acelasi partener. Din actele care au fost puse la dispozitie de reprezentantii Parchetului rezulta ca toti functionarii Portului Constanta si ai Inspectoratului Navigatiei Civile au fost scosi de sub urmarire penala cu motivari dintre cele mai interesante, cum ar fi faptul ca "Minerva" a avut un contract legal incheiat, existand toate aprobarile de rigoare. De asemenea, s-a constatat ca "Petromin" este o companie privata a statului roman si ca navele au plecat in mod legal. In schimb, pentru Marinescu si ceilalti inculpati toata povestea s-a terminat cu condamnarea la inchisoare. In alta ordine de idei, in privinta a doi functionari ai Portului Constanta, cauza a fost solutionata de Parchetul Curtii Supreme de Justitie cu o motivare si mai convingatoare: "Minerva" a avut un contract legal incheiat, iar legea nu a fost incalcata. Armatorul grec Ioannis Alafouzos, cercetat separat, a sfarsit prin a fi considerat ca neputand sa faca subiectul urmaririi penale pentru ca a intervenit prescriptia pentru inselaciune in dauna avutului privat, retinandu-se de catre acelasi procuror care a instrumentat cauza, care i-a trimis in judecata pe inculpati, ca "Petromin" este o companie privata a statului roman.

Solicitari fara raspuns

Pentru a reusi sa dovedeasca nevinovatia clientilor lor, avocatii au recurs la tot ceea ce legea le-a permis. In urma cu aproximativ un an, acestia au solicitat Curtii Supreme de Justitie un raspuns cu privire la ceea ce s-a intamplat cu memoriul pentru recurs in anulare inregistrat in iunie 1998 la cabinetul ministrului de Justitie, dar au fost refuzati. Prin decizia finala a Curtii Supreme de Justitie nr. 1604/10.06.1998, pronuntata in dosarul nr. 2202/1998, inculpatii Calin Marinescu, Virgil Toanchina, Romanuel Posedaru, Nicolae Bobes si Mihai Constantinescu au fost condamnati definitiv la pedepse cu inchisoarea, cuprinse intre 8 si 15 ani, pentru savarsirea infractiunilor enumerate mai sus. Pe data de 11 iunie, Parchetul a dispus aducerea la indeplinire a mandatelor de arestare.

De la Ana la Caiafa

Referitor la situatia actuala a inculpatilor, acestia sunt plimbati de la un penitenciar la altul si de la un arest la altul, pe banii contribuabililor, numai la termenele de judecata nu sunt adusi. Pentru reglementarea situatiei, apararea a adresat un memoriu Directiei Generale a Penitenciarelor, de la care nu s-a primit insa nici un raspuns. Unul dintre aparatorii inculpatilor, avocatul Ionel Hasotti, considera ca acest lucru se face intentionat pentru ca instantele investite sa nu se pronunte cu privire la punerea in libertate a inculpatilor condamnati. "Nu este intamplator ca de mai multe luni condamnatii nu pot fi stransi si adusi la un termen de judecata cu totii", a mai spus avocatul. Totusi, in baza Legii 544/2001, aparatorii au reusit sa determine Parchetul de pe langa Curtea de Apel Constanta si Parchetul de pe langa Curtea Suprema de Justitie sa procedeze la dezvaluirea unor acte de procedura foarte importante, la care avocatii nu au avut acces pana acum. "Ne aflam in posesia tuturor documentelor dosite de Parchet referitoare la contractul "Neptun" ce s-a incheiat pe baza contractului "Minerva" cu acelasi partener, in aceleasi conditii, dar de catre alte parti. Documentele au fost obtinute de la sursa. Ele sunt in curs de traducere si apoi vor fi facute publice", a mai spus Ionel Hasotti.

Marinescu va fi supus unei noi interventii chirurgicale pe cord

Pe langa plangerea formulata impotriva statului roman, prin care inculpatii acuza Justitia romana de detentie ilegala, este posibil ca, in scurt timp, Calin Marinescu sa se adreseze cu o plangere separata Curtii Europene a Drepturilor Omului pentru rele tratamente si tortura, pentru ca i s-a refuzat punerea in libertate pe motive medicale, desi medicii legisti au concluzionat ca bolile de care sufera sunt grave si ca poate deceda in orice moment. Asa dupa cum se stie, Marinescu a avut pana acum doua operatii pe cord, iar in scurt timp acesta va fi supus unei noi interventii chirurgicale. In alta ordine de idei, ieri, s-a judecat la Curtea Suprema de Justitie cererea prin care inculpatii au solicitat din nou intreruperea executarii pedepsei, instanta ramanand in pronuntare. Totodata, la aceeasi instanta, pe data de 26 iunie, va incepe judecarea cererii de revizuire.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii