Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:17 18 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Detinut versus penitenciar

ro

25 Sep, 2009 02:51 1269 Marime text

Un deţinut din cadrul Penitenciarului de Maximă Siguranţă Poarta Albă (PMSPA) lansează acuzaţii grave la adresa cadrelor instituţiei, pe care o asimilează cu un lagăr nazist. În schimb, PMSPA îl cataloghează pe bărbat ca fiind un deţinut problemă.

„Penitenciarul Poarta Albă este un lagăr de exterminare, ca pe timpul lui Hitler. Am fost torturat, chinuit, legat de pat, în izolare, până am făcut răni la mâini. Am ajuns să port ochelari de vedere din cauza spray-urilor paralizante cu care mă gazau în timp ce eram legat de pat. Nici cei mai răi criminali din State nu sunt trataţi aşa cum am fost şi sunt eu la ora actuală" este punctul de vedere al unui deţinut încarcerat în Penitenciarul de Maximă Siguranţă de la Poarta Albă (PMSPA), nemulţumit de modul în care este tratat de cadrele penitenciarului. Gheorghe Andrei Bota, în vârstă de 35 de ani, din Constanţa, este încarcerat în PMSPA din anul 2006, pentru tâlhărie. Condamnatul are de executat o pedeapsă privativă de libertate de nouă ani şi urmează să fie adus în faţa Comisiei de Eliberare Condiţionată în anul 2012. Deţinutul este nemulţumit de tratamentul auster care îi este aplicat în penitenciar şi susţine că este torturat de cadrele penitenciarului, bătut şi înjurat, chiar şi de cadrele medicale, în regim periodic.

„În urmă cu patru zile, am avut o cădere psihică, din cauza stării sănătăţii mamei mele şi am recurs la un gest necugetat. Am vrut să mă spânzur. Norocul meu a fost că s-a rupt funia improvizată de mine. Totuşi, mi-am provocat răni adânci pe gât. Am căzut la pământ, iar în loc să mi se acorde primul ajutorul medical, am fost lovit cu picioarele de către ofiţerul de serviciu în acea seară, după care am fost dus în aşa-zisul spital al Penitenciarului, unde mi s-a făcut doar o perfuzie, după care am fost legat iar de pat şi înjurat de cadrele medicale. Nu sunt singurul care a avut această soartă, dar am curajul de a vă scrie, ca să afle şi populaţia, şi chiar şi familiile celor care sunt arestaţi, în ce condiţii trăim, aici, în acest penitenciar."

Punctul de vedere al PMSPA, prin purtătorul de cuvânt Gabriel Botezan, este acela că „deţinutul este cunoscut datorită nemulţumirilor perpetue în legătură cu modul în care este tratat. A fost legat pentru a putea fi calmat, întrucât manifestă un comportament violent. În urmă cu ceva vreme, a fost şi autorul unei tentative de evadare."

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii