Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
04:40 12 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Din culisele masoneriei Cum a ratat afaceristul Cârstocea înfiinţarea lojei la Constanţa

ro

14 Feb, 2012 00:00 5965 Marime text

02Carstocea-FlorinCarstocea061.jpgFascinantă prin distanţa pe care o adoptă, deschizându-se doar iniţiaţilor, lumea masoneriei şi a francmasoneriei suscită un interes aparte, mai ales la Constanţa.

Mulţi aspiră la titlul de „mason", încântaţi de puterea ce ar aduce-o cu sine un astfel de statut. Totuşi, aşa cum actele par să o dovedească, nu oricine are stofă pentru aşa ceva. Renumitul Florin Cârstocea, de pildă, pare să fi ratat în primă fază înfiinţarea unei loje la Constanţa, din simplul motiv că nu a depus la dosar toate actele necesare.

Concret, povestea stă în felul următor: pe data de 25 iunie 2008, Asociaţia Steaua Dobrogei, prin persoana împuternicită Florin Cârstocea, s-a adresat Judecătoriei Constanţa, solicitând înscrierea în vederea dobândirii personalităţii juridice a Asociaţiei. Dosarul a fost înregistrat pe rolul Secţiei civile sub numărul 13215/212/2008, iar obiectul său era cerere acordare a personalităţii juridice. Astfel, în dovedirea cererii au fost depuse la dosarul cauzei actul constitutiv şi statutul asociaţiei şi dovada sediului prin contractul de comodat perfectat cu SC Navlomar Estate Developments SRL. Totodată, s-a făcut dovada patrimoniului, dar şi dovada disponibilităţii denumirii. Totuşi, după ce au verificat actele de la dosar, judecătorii, în completul prezidat de magistratul Oana Scutelnicu, au ajuns la concluzia că dovada disponibilităţii denumirii, eliberată de Ministerul Justiţiei, a expirat la trei zile după ce Asociaţia Steaua Dobrogei s-a adresat instanţei. „Analizând actele şi lucrările dosarului, instanţa constată că dovada disponibilităţii denumirii eliberată de Ministerul Justiţiei a fost rezervată până la data de 28.06.2008", se arată în documentele oficiale. Dar obstacolul nu ar fi fost unul de nedepăşit. Atâta doar că, după ce a depus actele iniţiale pentru înfiinţarea asociaţiei, Florin Cârstocea a fost mai degrabă de negăsit pentru instanţă.

Cârstocea, citat prin fax

Astfel, „deşi reprezentantul Asociaţiei a fost citat prin fax pentru termenele din data de 15.07.2008 şi 22.07.2008 cu menţiunea de a depune la dosarul cauzei dovada prelungirii disponibilităţii denumirii eliberată de Ministerul Justiţiei, petenta nu şi-a adus la îndeplinire obligaţia". Cu alte cuvinte, Cârstocea pare să fi rămas surd la solicitările instanţei de a depune la dosar actele solicitate. Or, în aceste condiţii, „instanţa urmează a respinge cererea de înscriere a asociaţiei". La circa o săptămână după ce renumitul afacerist pare să fi dat cu bâta-n baltă în privinţa înfiinţării lojei, Asociaţia Steaua Dobrogei s-a adresat din nou instanţei de judecată. Lesne de înţeles, într-o măsură, de data aceasta, reprezentanţii asociaţiei nu s-au mai bizuit pe sprijinul afaceristului Cârstocea.

Dezvoltarea relaţiilor inter-umane

Întâmplător sau nu, lucrurile au mers ca unse, iar instanţa a admis de la primul termen cererea de înfiinţare a asociaţiei. Noul dosar s-a format tot pe rolul Secţiei civile, sub numărul 21662/212/2008, proces în care petenta Asociaţia Steaua Dobrogei a solicitat înscrierea în Registrul Asociaţiilor şi Fundaţiilor în vederea dobândirii personalităţii juridice. De data aceasta, au fost depuse la dosar Actul Constitutiv, atestat sub nr. 48/20.05.2008 de Cabinet de avocat Catargiu Eugenia, Statutul Asociaţiei atestat sub nr. 49/20.05.2008 de acelaşi cabinet de avocat, dovada depunerii patrimoniului iniţial, dar şi dovada disponibilităţii denumirii nr. 57991/17.12.2007 emisă şi prelungită de Ministerul Justiţiei. Se arată în documentele instanţei care a analizat cererea, în completul prezidat tot de judecătoarea Oana Scutelnicu, că „prin Actul Constitutiv atestat sub nr. 48/20.05.2008 de Cabinet de avocat Catargiu Eugenia, a fost înfiinţată asociaţia, cu durată nelimitată, având ca scop principal promovarea, sprijinirea şi dezvoltarea relaţiilor inter-umane la nivel cultural şi spiritual". După ce au verificat toate actele de la dosar, judecătorii au admis cererea de înfiinţare a Asociaţiei Steaua Dobrogei. Foarte interesant, sediul lojei a fost declarat în Constanţa, Clădirea Navlomar, Poarta 1, incinta port. Hotărârea instanţei nu a fost atacată în recurs.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii