DNA cere majorarea pedepselor Mircea Băsescu, protest în faţa instanţei (video)
DNA cere majorarea pedepselor: Mircea Băsescu, protest în faţa instanţei (video)
09 Jun, 2016 00:00
ZIUA de Constanta
3153
Marime text
La Curtea de Apel Constanţa au fost prezenţi, ieri, Mircea Băsescu şi Marian Căpăţână. Cei doi nu au dorit să dea declaraţii în faţa instanţei, însă şi-au rezervat dreptul la ultimul cuvânt. Ei sunt acuzaţi că ar fi luat bani de la familia lui Bercea Mondial, pentru a-l scoate pe acesta din spatele gratiilor. În primă instanţă, Tribunalul Constanţa l-a condamnat pe Mircea Băsescu la patru ani cu executare. Asta în timp ce Marian Căpăţână a luat trei ani de detenţie.
La începerea şedinţei de judecată, Nadia Zlate, procuror DNA, a cerut majorarea pedepselor pentru cei doi şi confiscarea unor sume de bani.
„Trebuia să se dispună confiscarea sumei primite de fiecare dintre cei inculpaţi. 250.000 de euro de la Mircea Băsescu şi 350.000 de euro de la Marian Căpăţână. Pedepsele aplicate celor doi inculpaţi sunt nejustificat de blânde, având în vedere gravitatea infracţiunilor în concret. Apreciem la aplicarea unei pedepse orientate către maximum pentru Mircea Băsescu. Apreciem ca Marian Căpăţână a avut un rol de maximă influenţă. Solicităm să fie aplicată o pedeapsă orientată către mediu“, conform procurorului.
Avocatul lui Florin Anghel a cerut restituirea sumei de 265.000 de euro.
„Acest apel este admisibil. Noi v-am solicitat să desfiinţaţi în parte sentinţa. Să dispuneţi restituirea sumei de bani, în cuantum de 265.000 de euro. În motivele de apel, noi am menţionat că pretenţiile noastre sunt referitoare la suma de 265.000 de euro. Restituirea urmează să se facă de către cei doi inculpaţi. Eu apreciez că în solidar. Nu am putea delimita în vreun fel ce sumă de bani i s-ar cuveni să primească din partea inculpatului Mircea Băsescu sau Marian Căpăţână“, a precizat avocata lui Florin Anghel.
Luând cuvântul, Florin Anghel a spus că nu doreşte ca niciunul dintre cei din dosar să facă închisoare, doar să i se dea banii înapoi.
„Îmi pare rău că s-a ajuns unde s-a ajuns. Nu doresc puşcăria nimănui. Noi, şi cu banii luaţi, şi cu ani grei de puşcărie. Să ne restituie banii şi nu doresc puşcărie nimănui”, a spus Florin Anghel.
„Cerem posibilitatea de suspendare sub supraveghere“
Avocatele lui Marian Căpăţână au susţinut în faţa instanţei să se respingă cererea de majorare a pedepsei faţă de cel pe care îl apără şi să se dea o pedeapsă cu suspendare sub supraveghere.
„Parchetul nu investeşte cu nicio probă. Care sunt probele care confirmă cu certitudine că suma de 350.000 de euro a ajuns la Mircea Băsescu? În probele din înregistrări reiese cu subiect şi predicat că Băsescu confirmă suma de 350.000 de euro. Din cele două convorbiri rezultă cu claritate că Mircea Băsescu a primit suma de 350.000 de euro. Nu avem numai înregistrări. Avem şi multe alte probe. Declaraţiile lui Anghel Florin, declaraţiile lui Anghel Fabica, Anghel Izaura, Constantin Marius.
Ce spun toţi martorii? Martorii spun că, după ce au adus prima sumă de bani, Băsescu a spus: «Faceţi ce faceţi şi aduceţi şi a doua tranşă de bani». Martorii, pentru că nu aveau încredere în Marian Căpăţână, l-au urmărit unde se duce cu banii. Vă rog să reţineţi că suma de 350.000 de euro care a ajuns la Marian Căpăţână nu are niciun fundament probatoriu. Se impune respingerea cererii de majorare a pedepsei faţă de Marian Căpăţână. A înţeles să spună adevărul în toate aspectele“, a spus una dintre avocatele lui Căpăţână.
„Cerem posibilitatea de suspendare sub supraveghere. Având în vedere implicarea minimă, rolul lui Mircea Căpăţână a fost cel de cărăuş, să verifice banii, să numere banii şi să ducă banii la Mircea Băsescu. Având în vedere atitudinea sinceră, a spus adevărul până la capăt. Nu au rămas la el cei 350.000 de euro. Pe situaţiile atenuante, pe circumstanţe, pe profilul de om care a înţeles că trebuie să spună adevărul, reduceţi la limita minimă prevăzută de lege cu suspendare sub supraveghere“, a completat cea de-a doua avocată a lui Căpăţână.
„Cerem desfiinţarea soluţiei şi rejudecarea cauzei“
Apărătorul lui Mircea Băsescu a precizat că solicită achitarea întrucât, spune el, nu ar fi probe clare care să demonstreze că cel pe care îl apără ar fi luat acei bani.„Apreciem că hotărârea nu este motivată cu toate probele. Cerem desfiinţarea soluţiei şi rejudecarea cauzei. Sentinţa este netemeinică pentru interpretarea greşită pentru probele administrate. Reiterez ideea că aceste înregistrări nu sunt autentice sub aspectul continuităţii acelor înregistrări. Instanţa reţine în mod greşit, plecând de la denunţul lui Anghel Florin. Mi se pare că instanţa şi Parchetul au căzut în plasa unui denunţ, fără să îl analizeze temeinic. Nu există nicio dovadă a primirii sumei de 350.000 de euro. Nu este legală această soluţie. Este multă îndoială. Va solicit achitarea, în sensul în care nu există dovezi clare că Băsescu Mircea ar fi luat acei bani“, a arătat avocatul.
Cel de-al doilea avocat al lui Mircea Băsescu spune, în completare: „Credem noi că acest scop al pedepsei poate fi atins şi cu suspendarea sub supraveghere. Inculpatul a petrecut un an şi câteva zile sub mandatul de arestare preventivă şi ulterior al arestării la domiciliu şi a avut timp să reflecteze asupra justiţiei. Scopul reeducării a fost atins în acel moment“.
De cealaltă parte, procurorul DNA a solicitat respingerea tuturor apelurilor ca nefondate.
„Consider şi îmi pare rău că am avut încredere“
În cuvântul de final, Marian Căpăţână a susţinut că îi pare rău şi că se consideră nevinovat.„Per general, la această situaţie neplăcută, de care îmi pare rău, s-a ajuns pentru că Băsescu a minţit familia Anghel că îi ajută. S-a creat acest scenariu de prost gust şi a vrut să arunce toată vina asupra mea. Această faptă de care sunt acuzat… Mă consider nevinovat pentru că, în momentul în care s-a comis fapta, eu nu am fost prezent. Nu sunt vinovat! Consider şi îmi pare rău că am avut încredere şi nu am realizat la momentul respectiv de a mă duce şi de a număra banii. Suma de bani de 250.000 - 350.000 de euro a ajuns la Mircea Băsescu. După ce am verificat banii, mi-a remis suma de 100.000 de euro. Dacă, prin absurd, se consideră că sunt vinovat de această faptă, vreau să consemnaţi că aş vrea să beneficiez de recunoaştere.
Asta a fost toată problema pe care am făcut-o eu: m-am dus şi am verificat banii. Vă rog să mă credeţi că nu mi-a rămas niciun ban şi am stat în stres doi ani pentru încrederea într-un om care i-a minţit că îi ajută pe cei din familia Anghel. Vreau să ţineţi cont de faptul că nu am antecedente penale. Nu consider echitabil să stau trei ani de zile la puşcărie pentru o faptă pe care nu am făcut-o“, a spus Marian Căpăţână.
„Protestez împotriva modului în care doamna procuror acuză Curtea de Apel Craiova“
Mircea Băsescu şi-a început discursul cu un protest.
„Protestez împotriva modului în care doamna procuror acuză Curtea de Apel Craiova, pe mine personal şi pe fratele meu. Consemnaţi protestul meu. Probabil şi fostul preşedinte va dori să protesteze“, a spus Băsescu.
În cuvântul de încheiere, Mircea Băsescu a precizat că, dacă dorea presupusa sumă, ar fi putut-o lua şi fără Marian Căpăţână.
„Sunt un om care conduc oameni, am lucrat cu oameni, am avut mai mulţi sau mai puţini în subordine, am avut o fabrică şi nu am avut niciodată nici cea mai mică problemă de legislaţie. Aşa mi-am educat şi copiii. În afară de nişte amenzi pentru depăşirea vitezei, nu am avut nicio problemă cu legea. Am ascultat înregistrări, declaraţii, care mai de care mai mincinoase, şi le-am suportat doi ani. Am fost fratele preşedintelui, dar nu am abuzat de calitatea asta. Sunt convins că televiziuni, mijloace de informare, invitaţi la anumite televiziuni nu au ceva cu mine, ci cu fostul preşedinte.
Din dosarul de la Craiova a rezultat că Sandu Anghel îşi presa familia să îl scoată din arest preventiv. Capul pare să fi fost Anghel Fănica, soţia lui. Pilonul principal din București al lui Florin era Marian Căpăţână. După un timp, ideea lui Marian este să vorbim cu Florin să vorbească şi de mine. Ideea de a cere bani nu a fost a mea! A fost a lui Căpăţână. Dacă voiam să iau 600.000 de euro de la familia Anghel, ce nevoie mai aveam de Căpăţână? Aveam acasă maşină de numărat bani. Familia Anghel venea la mine acasă. Ce nevoie aveam de Căpăţână? Luăm banii şi îmi vedeam de treburile mele“, a spus Mircea Băsescu, în pledoaria sa.
Fratele fostului preşedinte a adăugat apoi: „La noi în ţară, o persoană care are o rudă într-o funcţie înaltă se consideră foarte puternică. Veneau la mine diverse persoane, pentru diverse motive. Se făcea coadă la fabrică. Atât de multe au fost. Niciodată nu le-am promis că îi rezolv. Rostul meu nu era să las impresia că pot influenţă pe cineva, ci să dovedesc că nu am influenţă. Prin definiţie, o familie de simpli romi, credeau că pot să rezolv tot. Sunt multe înregistrări în care eu spun: «Nu pot, nu pot, nu pot, Florine»“, a adăugat Mircea Băsescu.
„Maximă ar însemna şapte ani, iar noi am solicitat achitarea“
La ieşire din sala de judecată, Mircea Băsescu a precizat motivul exact pentru care a protestat.„Doamna procuror a făcut afirmaţia că eu puteam influenţa deciziile Curţii de Apel de la Craiova, la fel şi fratele meu. Eu consider că este o jignire adusă membrilor Curţii de Apel din Craiova, ca să nu mai vorbim că m-a jignit pe mine sau pe preşedintele ţării, chiar dacă este fostul preşedinte al ţării. Nu poţi să spui că influenţa hotărârile Curţii de Apel Craiova. Până la urmă, pentru un simplu rom acuzat de tentativă de omor. Hai să fim serioşi! Eu o să îl informez (n.r. pe Traian Băsesu), să văd şi eu ce căi de protest am eu. Ca orice comandat de navă, am depus protestul. Vom vedea!“, a declarat Mircea Băsescu, la ieşire din sala de judecată.
Unul dintre avocaţii lui Mircea Băsescu a spus că ar lipsi mai multe argumente şi probe ce nu ar fi fost administrate de către instanţa de fond.
„Este nemulţumit (n.r. Mircea Băsescu) de soluţia Parchetului, de modul în care s-a abordat acest dosar, de modul în care s-au interpretat anumite probe din dosar, era justificată atitudinea acestuia. S-a finalizat cercetarea judecătorească, urmează ca magistraţii să dispună cu privire la soluţia din apel. Rolul anchetatorului este să ceară o pedeapsă cât mai mare, este opinia Parchetului, apreciază că faptele sunt de o gravitate deosebită. Maximă ar însemna şapte ani, iar noi am solicitat achitarea.
După părerea noastră, şi vom solicita prin concluziile scrise, ar trebui ca judecătorii, în urma administrării probatoriului şi a tuturor probelor invocate de noi şi după judecata din fond, să dispună repunerea pe rol a cauzei şi să schimbe încadrarea juridică a inculpatului Căpăţână, care este autor al faptei de trafic de influenţă, pentru că în alte circumstanţe nu s-ar putea dispune achitarea inculpatului Băsescu, în aceste condiţii, Căpăţână fiind trimis în judecată drept complice, nu ar putea beneficia de achitare autorul şi complicele să scape de asta. Lipseşte un martor-cheie, nu ştiu dacă este neapărat cheie, lipsesc foarte multe argumente şi foarte multe probe neadministrate de către instanţa de fond. Sperăm ca instanţa de apel să le dea eficienţă, să le aibă în vedere şi să acţioneze în consecinţă“, a declarat unul dintre avocaţii lui Mircea Băsescu.
Pronunţarea a fost amânată pentru cel puţin o săptămână.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii