Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
22:01 22 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

DNA Constanța acuză! Cine sunt firmele trimise în judecată în dosarul lui Andi Sergiu Babinciuc

ro

11 Jan, 2017 00:00 5604 Marime text


Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție (DNA) – Serviciul Teritorial Constanța au dispus trimiterea în judecată, sub control judiciar, a lui Andi Sergiu Babinciu, administrator al SC Romanian Village Development - Smart Solutions SA, pentru „săvârşirea infracţiunilor evaziune fiscală (2 infracțiuni), spălare de bani (2 infracțiuni), fals în înscrisuri sub semnătură privată”.
 
Alături de acesta, au mai fost trimiși în judecată, în stare de libertate, Mirela Camelia Mihalcea, administrator al SC Gold Consult SA (complicitate la evaziune fiscală, complicitate la tentativă de evaziune fiscală, evaziune fiscală, bancrută frauduloasă”, Cosmin Iuga, administrator al SC Perun Solution SRL (evaziune fiscală – 2 infracțiuni, spălare de bani), Virgiliu Conoro (complicitate la evaziune fiscală, evaziune fiscală), Ionela Daniela Bălan și Maria Petre (abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit în formă continuată).
 
De asemenea, în judecată au fost trimise și firmele SC Gold Consult SA, pentru săvârşirea infracţiunilor de complicitate la evaziune fiscală, complicitate la tentativă de evaziune fiscală, evaziune fiscală; SC Perun Solution SRL, pentru săvârşirea infracţiunilor de evaziune fiscală (2 infracțiuni), spălare de bani; SC Trident Grup SRL, pentru săvârşirea infracţiunilor de complicitate la evaziune fiscală, evaziune fiscală; SC EO Stamp SRL, pentru săvârşirea infracţiunilor de evaziune fiscală (2 infracțiuni), spălare de bani; SC Romanian Village Development - Smart Solutions SA, pentru săvârşirea a două infracţiuni de evaziune fiscală; SC Grup Media Sud Holding SRL, pentru săvârşirea infracţiunilor de complicitate la tentativă de evaziune fiscală, evaziune fiscală; SC Sibelius Business SRL, pentru săvârşirea infracţiunilor de complicitate la evaziune fiscală, evaziune fiscală.
 
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt: „începând cu anul 2011, un grup de firme controlate de către inculpatul Babinciuc Andi Sergiu au constituit un circuit financiar fictiv al cărui scop l-a reprezentat fraudarea bugetului de stat prin rambursări ilegale de TVA, urmate de operaţiuni de transfer a acestor sume către beneficiarii finali şi de retragerea de către aceştia, în numerar, a fondurilor respective”.
 
Mecanismul de funcţionare a activității ilicite ar fi fost următorul: „între firmele controlate de către membrii sau apropiaţii familiei Babinciuc cu o activitate aparent licită şi firme fără activitate comercială, în general fără angajaţi şi fără venituri, se crea aparenţa existenţei unor relaţii comerciale, în realitate inexistente, în cadrul cărora cele dintâi vindeau secundelor bunuri imobile de valoare mare. Ulterior, societăţile cumpărătoare depuneau decontul de TVA solicitând, pe această cale, organului fiscal rambursarea taxei pe valoare adăugată, aferentă preţului aparent plătit societăţilor vânzătoare, invocând ca temei lipsa veniturilor obţinute din activităţile comerciale ulterioare achiziţiei.
 
Într-unul dintre cazuri, inculpatul Babinciuc Andi Sergiu a stabilit cu rea credinţă cuantumul taxei pe valoare adăugată, aferentă unei achiziţii aparent efectuată de către una dintre firmele sale de tip «fantomă» și ulterior a obţinut în mod fraudulos rambursarea de la bugetul consolidat al statului a sumei de 775.295 lei”, arată procurorii DNA.
 
De asemenea, „în același context, inculpatul Babinciuc Andi Sergiu a retras din contul aceleiași societăți suma totală de 1.575.735 lei, despre care ştia că provenea din săvârşirea unor infracţiuni, utilizând în acest scop aparenţa mincinoasă privind existenţa unor contracte de împrumut din care rezulta că anterior își creditase propria firmă”, conform DNA.

 
„La data 07 iulie 2016, în condițiile desfășurării cercetărilor în prezenta cauză, inculpatul a falsificat un înscris sub semnătură privată, denumit «împuternicire», prin atestarea în cuprinsul său a unor fapte şi împrejurări necorespunzătoare adevărului, după care a încredinţat documentul respectiv unei persoane care urma să fie audiată de către procurorii anticorupție”, mai spun procurorii anticorupție.
 
Agenția Națională de Administrare Fiscală a comunicat că se constituie parte civilă în cauză cu suma totală de 2.734.047 lei reprezentând TVA rambursat în mod fraudulos. În cauză, procurorii au dispus măsura asiguratorie a sechestrului asupra a două terenuri ce aparțin SC Gold Consult SA.
 
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Constanța, cu propunere de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cauză.
 
În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin din partea Departamentului de Informații și Protecție Internă (DIPI).

Despre firmele din dosar

SC Gold Consult SA a fost înființată în anul 2005 și are sediul social în municipiul Constanța, bulevardul Mamaia nr. 341 A. Potrivit datelor furnizate de Registrul Comerțului în data de 10 ianuarie 2017, capitalul social compus din 951 de acțiuni este deținut de Babinciuc Elena, cu 190 de acțiuni (25% din capitalul social), Babinciuc Vasile, cu 761 acţiuni (75% din capitalul social). Administratorul special al societății este Mihalcea Mirela-Camelia. În prezent, firma este în „faliment, suspendare lichidare cf. Legii 286/2009, Legii 135/2010, este sub incidenţa Legii nr. 85/2014”. Lichidatorul judiciar este Maestro SPRL. În anul 2007, Gold Consult SA Constanţa a cumpărat Hotel Laguna din Mamaia, de la societatea H.I.G.Muntenia SRL, dar numărul de angajaţi raportaţi pentru ultimii ani (3 în 2011-2013 şi unul singur în 2014) demonstrează că de administrarea imobilului s-a ocupat altcineva. La 31 decembrie 2014, firma care deţine Hotel Laguna avea datorii totale de 25,30 milioane lei şi creanţe de 2,23 milioane lei, iar în casă şi conturi avea suma de 730 lei. Valoarea creanţelor este foarte mare şi depăşeşte veniturile pe întreg anul 2014, ceea ce înseamnă că sunt foarte vechi şi cu şanse mici de recuperare. Firma nu figurează cu datorii mari la bugetele de stat, acestea totalizând sub 25.000 lei la 30 septembrie 2015, situaţie oarecum firească în condiţiile în care există taxe pentru un singur angajat, iar la pierderile raportate probabil nu mai există nici TVA de plată. La finele anului 2015, firma înregistrase o cifră de afaceri de 883.713 lei, o pierdere netă de 6.772.171 lei și un salariat. Într-o decizie a Tribunalului Constanța, magistrații au prelungit măsura preventivă a suspendării procedurii de lichidare a persoanei juridice SC Gold Consult SA pe o perioadă de 30 de zile, începând cu data de 17 decembrie 2016 pâna la data de 15 ianuarie 2017 inclusiv.
 

Perun Solution SRL este o firmă înființată în anul 2012, cu sediul social în Mamaia, în incinta hotelului Laguna, bulevardul Mamaia nr. 341 A. Potrivit datelor furnizate de Registrul Comerțului în data de 10 ianuarie 2017, asociat unic și administrator al firmei este Mirela Camelia Mihalcea. Firma se ocupă de „comerţ cu ridicata nespecializat”. Conform vrajitorul.eu, la finele anului 2015, firma a înregistrat o cifră de afaceri 0, o pierdre netă de 112.778 lei, datorii totale de 4.623.646 lei și niciun salariat.
 
Trident Grup SRL este o societate cu sediul în satul Casian, comuna Grădina, județul Constanţa, înființată în 2006, ce are ca principală activitate „comerţ cu ridicata al materialului lemnos şi al materialelor de construcţii şi echipamentelor sanitare”. Potrivit datelor furnizate de Registrul Comerțului în data de 10 ianuarie 2017, asociați în firmă sunt Steluţa Cătălina Covaciu și Vasile Babinciuc, cel din urmă fiind și administratorul societății. Momentan, firma figurează cu „întrerupere temporară de activitate”. Conform vrajitorul.eu, la finele anului 2015, societatea a înregistrat o cifră de afaceri de 394.299 lei, un salariat, datorii totale de 9.833.150 lei și o pierdere netă de 63.456 lei.
 
EO Stamp SRL a fost înființată în anul 1991, are sediul în municipiul Constanţa, pe strada Eliberarii nr. 11 A și se ocupă de „comerţ cu ridicata nespecializat”. Potrivit datelor furnizate de Registrul Comerțului în data de 10 ianuarie 2017, asociați în firmă sunt Paul Busuioc, Cosmin Iuga și Cosmin-Irinel Badea, cel din urmă fiind și administratorul firmei. Conform vrajitorul.eu, la finele anului 2015, societatea a înregistrat o cifră de afaceri de 723.364 lei, un profit net de 110.908 lei și un salariat.
 
Romanian Village Development - Smart Solutions SA (insolvenţă, interdicţia iniţierii procedurii de dizolvare sau lichidare cf. Legii 286/2009, Legii 135/2010, este sub incidenţa Legii nr. 85/2006) este o firmă înființată în anul 2005, cu sediul social în municipiul Constanţa, bulevardul Mamaia numărul 341 A, ce se ocupă de „comerţ cu ridicata nespecializat”. Potrivit datelor furnizate de Registrul Comerțului în data de 10 ianuarie 2017, asociați în firmă sunt Corina Paula Chiriac și Babinciuc Andi Sergiu. Administratorul judiciar este Maestro SPRL. Potrivit unei minute a Tribunalului Constanța, s-a prelungit „măsura preventivă a interdictiei procedurii de dizolvare sau lichidare a persoanei juridice Romanian Village Development-Smart Solutions SA, pentru o perioadă de 30 de zile, de la 17.12.2016 pana la 15.01.2017 inclusiv”. Conform vrajitorul.eu, la sfârșitul anului 2015, firma a înregistrat o cifră de afaceri 0, un număr de salariați 0, o pierdere netă de 164.606 lei și datorii totale de 4.049.639 lei.
 
Grup Media Sud Holding SRL este o firmă înființată în anul 2004, cu sediul social în municipiul Constanţa, pe strada Verde nr. 31, ce se ocupă de „activităţi ale holdingurilor”. Potrivit datelor furnizate de Registrul Comerțului în data de 10 ianuarie 2017, asociat juridic este Grup Media Sud Company SRL, iar asociat persoană fizică este Elena Babinciuc. Administratorul firmei este Virgiliu Conoro. Conform vrajitorul.eu, la sfârșitul anului 2015, firma a înregistrat o cifră de afaceri de 465.690 lei, datorii totale de 10.675.120 lei, doi salariați și o pierdere netă de 2.082.068 lei.
 
Sibelius Business SRL a fost înființată în anul 2013, cu sediul în municipiul Constanţa, șoseaua Industrială nr. 9, și are ca activitate principală „comerţ cu ridicata nespecializat”. Potrivit datelor furnizate de Registrul Comerțului în data de 10 ianuarie 2017, asociați în firmă sunt Moiseev Alexandrin, care mai are și calitatea de administrator, și Octavian-Bogdan Puiulescu. Conform vrajitorul.eu, la sfârșitul anului 2015, firma a înregistrat o cifră de afaceri de 400.000 lei, un salariat și un profit net de 4.093 lei.
 
Sursa foto: ZIUA de Constanța
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii