Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
09:06 25 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Doar chiriaş în Constanţa Edilul Mazăre nu contribuie la impozitele locale pentru imobil

ro

01 Jun, 2012 01:00 2244 Marime text
impozit-sediuspit1.jpgÎn ceea ce priveşte eventualele clădiri în Constanţa sau oriunde în altă parte, primarul Mazăre a declarat simplu „Nu este cazul"

Fără a deţine imobile în proprietate în Constanţa şi având statutul de simplu chiriaş în oraşul pe care îl cârmuieşte cu drag de circa 12 ani, primarul Radu Mazăre nu plăteşte impozit pe imobil. Având în proprietate declarate numai o şalupă cu motor şi o „remorcă peridoc", edilul de Constanţa nu participă concret la taxele şi impozitele locale pentru clădiri şi se înscrie astfel în rândul puţinilor primari din ţară care nu deţin proprietăţi în oraşele pe care le conduc. Într-o eventuală listă a primarilor care nu sunt proprietari în propriile localităţi, numele lui Mazăre s-ar alătura celui al edilului din Hunedoara, care deţine imobile exclusiv în Statele Unite ale Americii sau al celui din Reşiţa, care nu este proprietar de imobile în Reşiţa.

Vorbind la obiect, în declaraţia actualizată pentru anul 2012 completată de candidatul şi, totodată, primarul în funcţie Radu Mazăre, acesta a precizat că este coproprietar, alături de alte 12 persoane, pe două terenuri intravilane din Bucureşti. De asemenea, primarul din Constanţa deţine în concesiune „alte categorii de terenuri extravilane" în Madagascar, împreună cu fratele său Mihai Mazăre. În ceea ce priveşte eventualele clădiri în Constanţa sau oriunde în altă parte, primarul Mazăre a declarat simplu „Nu este cazul". Situaţie în care s-ar părea că edilul din Constanţa nu este plătitor de taxe şi impozite pe imobile la bugetul local constănţean. În acelaşi document depus la Biroul Electoral Municipal Constanţa în vederea alegerilor din data de 10 iunie, Mazăre a mai precizat că deţine în proprietate o şalupă cu motor marca Bayliner, fabricată în 2001, şi o „remorcă peridoc", tot din 2001, ambele bunuri fiind dobândite în baza unor contracte de vânzare-cumpărare. Chiar dacă nu plăteşte impozite locale pentru clădiri sau terenuri¸ Radu Ştefan Mazăre a notat în declaraţia de avere că primeşte o indemnizaţie anuală de 32.305 lei de la Primăria Constanţa.

Edilii de sector, cu proprietăţi în Capitală

O trecere în revistă a averilor primarilor din ţară ne arată că edilul Constanţei pare să aibă un statut mai degrabă special, fiind printre puţinii primari care nu plătesc impozite pe imobil în localităţile pe care le conduc. Sorin Oprescu, de pildă, primarul general al Capitalei, deţine cel puţin un apartament în Bucureşti, iar primarii de sector, respectiv Andrei Chiliman (pentru Sectorul 1), Neculai Onţanu (Sectorul 2), Liviu Negoiţă (Sectorul 3), Cristian Piedone Popescu (Sectorul 4) şi Marian Vanghelie (Sectorul 5) au cel puţin un apartament în Bucureşti, cărui i se adaugă, după caz, terenuri sau case de locuit. Singurul primar de sector care nu a menţionat în ce localităţi deţine terenurile sau casele este cel din Sectorul 6, Cristian Poteraş.

Proprietar exclusiv în SUA

Mergând mai departe în ţară, găsim că, într-adevăr, nici primarul din Reşiţa, Mihai Stepanescu, nu pare să deţină imobile în Reşiţa, în timp ce edilul din Hunedoara, Ovidiu Marius Hada, a menţionat în declaraţia de avere că deţine proprietăţi exclusiv în Statele Unite ale Americii. La rândul lui, primarul din Vaslui, Vasile Paval, nu precizează în declaraţia de avere decât un imobil în Iaşi, pentru restul proprietăţilor nefiind menţionat locul în care acestea se află. Ceva mai aproape de Constanţa, edilul din Tulcea, Constantin Hogea, are în proprietate case, terenuri şi apartamente în Tulcea, dar şi spaţii comerciale. Acesta, cu excepţia spaţiilor comerciale, este cazul şi primarilor din Călăraşi, Brăila, Galaţi, Iaşi, Botoşani, Suceava, Bacău şi Focşcani, în timp ce primarul din Buzău, Constantin Boşcodeală, nu a menţionat locul unde se află proprietăţile. Printre primarii care deţine în proprietate imobile în localităţile pe care le cârmuiesc se mai numără cel din Braşov, alături de edilii din Covasna, Bistriţa, Târgu Mureş, Sibiu, Piteşti, Râmnicu Vâlcea, Craiova, Drobeta, Târgu Jiu, Timişoara, Arad, Alba-Iulia sau Oradea. Rândurile lor sunt întregite de primarii din Cluj, Zalău, Satu Mare şi Baia Mare. Revenind la judeţul Constanţa, s-ar părea că pe „modelul Mazăre" ar merge şi primarul din Mangalia, Claudiu Mihail Tusac, care deţine un apartament în Bruxelles, unul în Galaţi şi un spaţiu comercial pentru care nu este menţionat locul. Pe de altă parte, în judeţul Constanţa, „exemplul Mazăre" este contrazis de primari precum cei din Medgidia sau Cernavodă.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii