Doi ani de la tragedia din Beirut Declaraţii emoţionante de la locul în care cele trei fete şi-au găsit sfârşitul (galerie foto)
Doi ani de la tragedia din Beirut: Declaraţii emoţionante de la locul în care cele trei fete şi-au găsit sfârşitulIoana Nicoleta Cengher, de 22 de ani, din Costineşti, cântăreaţă, Mihaela Tucă, de 24 de ani, din Mangalia, dansatoare de bellydance, şi Nicoleta Vasiliţeanu, de 23 de ani, din Constanţa, sunt cele trei fete care şi-au pierdut viaţa în urmă cu doi ani în incendiul din Beirut. Tragicul eveniment s-a petrecut în noaptea de 5 spre 6 aprilie 2014.
Trupul neînsufleţit al cântăreţei Nicoleta Cengher fost scos dintre ruine în dimineaţa de 6 aprilie, abia după ce pompierii au reuşit să stingă incendiul care a mistuit restaurantul în care tânăra lucra. Nicoleta a fost găsită aproape de uşa de ieşire, în timp ce colegele ei, Mihaela Tucă şi Nicoleta Vasiliţianu, se aflau la câţiva metri distanţă.
La doi ani de la tragedie, apropiaţii fetelor au mers la Beirut, locul în care tinerele şi-au găsit sfârşitul, şi au aprins lumânări. Mai mulţi oameni au adus flori şi au asistat la o slujbă de comemorare. Mariana Sarkany, mama cântăreţei Nicoleta Cengher, nu s-a împăcat nici acum cu moartea tinerei fete, care a plecat mult prea devreme dintre noi.
„Nu m-am împăcat cu moartea Nicoletei. Nu o să mă împac niciodată. Au trecut doi ani, dar mi se pare că tot ieri a fost. Am evitat să vin pe strada asta, dar trebuia să vin, pentru că aici şi-a găsit sfârşitul. A fost universul nostru şi nu pot să accept că Nicoleta nu mai este. A fost un copil minunat şi a sfârşit în chinuri cumplite. Nu merita soarta asta! Bineînţeles că trebuie să răspundă cineva! În primul rând, cei care au făcut improvizaţiile acestea cu gazele şi cu construcţia, colegii care nu au acţionat şi au fugit, cu toate că au văzut că e fum şi nu au urcat la ele. Şi au ştiut că sunt sus şi au avut timp suficient ca să salveze trei vieţi. Şi pompierii care nu au vrut pur şi simplu să intre, deşi au fost traşi de mânecă. Cu toată revolta o spun că aceşti oameni trebuie să răspundă“, a mărturisit Mariana Sarkany.
Mama Nicoletei spune că nu o să îi poată ierta niciodată pe cei care nu au făcut nimic pentru a le salva pe cele trei fete.
„Avem termene în fiecare lună. Şi am auzit ce a declarat patronul Karam că a urcat sus, iar fetele ţipau, şi a zis că nu ştia că fetele sunt sus, când Nicoleta avea programul artistic. Este revoltător şi strigător la cer cum au putut oamenii aceia să iasă liniştiţi şi să le audă ţipând. Răspuns nu avem, pentru că ele s-au dus. Îmi pare rău, suntem şi în post, dar eu nu o să iert niciodată. Mi-am pierdut copilul drag, cum să iert? Nu pot!“, a mai spus Mariana Sarkany.
„Au început audierile. Va fi de durată, pentru că e un caz complex, greoi, trebuie de respectat şi îndeplinit procedurile care se fac, dar, în principiu, suntem mulţumiţi. Sperăm în dreapta judecată. Vinovaţii merită pedeapsă cu executare. S-a sesizat Parchetul Militar, s-a disjuns din dosarul de la Înalta Curte către Parchetul Militar Constanţa. Am fost şi la Parchetul Militar şi vom mai merge. A început deja urmărirea penală împotriva pompierilor din acea seară. Au fost 67 de pompieri în acea seară. Pentru ce au fost 67? Nu ştiu! Toţi sunt audiaţi!“, a mai adăugat mama Nicoletei.
Totodată, sora şi fratele Mihaelei Tucă sunt revoltaţi şi nu pot să accepte că ceea ce aveau ei mai scump pe lume s-a dus pentru totdeauna. „Aş fi cea mai mulţumită dacă vinovaţii ar face cu executare. Cei mai vinovaţi se fac pompierii, George Karam, Congazul şi toate părţile din dosar. Toţi sunt la fel de vinovaţi“, a spus Julieta Rujan, sora Mihaelei Tucă.
„Am aflat noaptea de tragedie. A venit un prieten la poartă şi m-a trezit şi am venit încoace (n.r. la Beirut). Nu m-am împăcat cu moartea ei. O aşteptăm să vină acasă. Eu cred că ea vine acasă. Nu conştientizăm că ea este moartă. Era plină de viaţă!“, a mărturisit Mihai Mancaş, fratele Mihaelei Tucă.
Dosarul a fost instrumentat de Mihai Eduard Ilie
În restaurantul Beirut din Constanţa, condus de omul de afaceri George Karam, şi-au pierdut viaţa Ioana Nicoleta Cengher, Mihaela Tucă şi Nicoleta Vasiliţeanu. În actul de sesizare a instanţei de judecată, în timpul urmăririi penale, unul dintre martori a fost testat cu detectorul de minciuni. Şi asta pentru că asupra sa plana o suspiciune potrivit căreia ar fi fost implicat în această tragedie. Mai exact, martorul respectiv ar fi fost acuzat că ar fi pus la dispoziţia unui presupus incendiator o substanţă inflamabilă. Martorul a trecut testul pentru detectarea comportamentului simulat, astfel, el nu a fost pus sub acuzare.Tot în rechizitoriul acestui dosar se mai arată că, înainte cu aproximativ două săptămâni de producerea tragediei, avusese loc un „incident la spotul luminos al reclamei restaurantului Beirut“. Focul a fost stins cu un stingător.
Unul dintre martorii audiaţi în faza urmăririi penale a declarat organelor de cercetare că, înainte cu două săptămâni de incendiu, cel din data de 5 aprilie 2014, „a luat foc reclama luminoasă de deasupra intrării în restaurant“. „Focul a fost stins cu un stingător. (…) Au ars numai cablul electric şi ceva plastic. Este vorba de reclama luminoasă «Beirut», aşezată pe verticală, lângă cealaltă reclamă «Restaurant Beirut», care era pe orizontală şi prinsă de faţadă. Reclama a fost stinsă, iar în ziua următoare a fost reparată“, se mai arată în rechizitoriu.
Dosarul a fost instrumentat de Mihai Eduard Ilie, procuror din cadrul Parchetului de pe lângă înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Secţia de urmărire penală şi criminalistică, Biroul de Criminalistică, care instrumentează și dosarul Colectiv. Magistratul l-a trimis în judecată pe George Karam pentru: două infracţiuni de distrugere din culpă, una în formă agravată, infracţiunea de neluare a măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă, infracţiunea de realizare a construcţiilor cu nerespectarea cerinţelor esenţiale ale existenţei acestora - formă agravată, infracţiunea de complicitate la abuz în serviciu, infracţiunea de construire fără autorizaţie într-o zonă construită protejată, infracţiunea de primire în muncă a unor persoane fără încheierea contractelor de muncă, precum şi pentru 40 de infracţiuni de fals în înscrisuri sub semnătură privată.
În cauză au mai fost deferiţi Justiţiei:
- Constantin Pavel, sub aspectul săvârşirii a două infracţiuni de distrugere din culpă - una în formă agravată, a infracţiunii de realizare a construcţiilor cu nerespectarea cerinţelor esenţiale ale existenţei acestora, a infracţiunii de neluare a măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă, precum şi a două infracţiuni de fals în înscrisuri sub semnătură privată;
- SC Tinel Cristi SRL, sub aspectul săvârşirii a două infracţiuni de distrugere din culpă - una în forma agravată, a infracţiunii de realizare a construcţiilor cu nerespectarea cerinţelor esenţiale ale existenţei acestora;
- Dumitru Jurcă, pentru două infracţiuni de distrugere din culpă - una în forma agravată, pentru infracţiunea de neluare a măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă, pentru trei infracţiuni de fals intelectual, precum şi pentru infracţiunea de uz de fals;
- Gheorghe Nirlu, pentru 18 infracţiuni de fals în înscrisuri sub semnătură privată;
- Sultana Nirlu, pentru cinci infracţiuni de fals în înscrisuri sub semnătură privată;
- Florentina Gica Coroianu, pentru 17 infracţiuni de fals în înscrisuri sub semnătură privată;
- Florin Iordache, sub aspectul săvârşirii a 20 de infracţiuni de fals în înscrisuri sub semnătură privată.
Dosarul este judecat de Ştefania Pîrlogea, magistrat al Judecătoriei Constanţa. Următorul termen a fost stabilit pentru jumătatea acestei luni.
Sursa foto: ZIUA de Constanţa
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp