Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:37 25 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Doi dintre tinerii arestaţi în dosarul celui mai mare furt de opere de artă din Europa, judecaţi la Constanţa

ro

23 Jan, 2013 20:09 2659 Marime text
tablouri_sediu_Curtea_de_apel.jpgDecizia Curţii de Apel Constanţa a fost luată la data de 19 decembrie 2012 şi a fost definitivă

 

Au ajuns în spatele gratiilor, bănuiţi fiind de procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism că sunt implicaţi în cel mai mare jaf de opere de artă din istoria recentă a Europei. Vorbim despre trei bărbaţi din Dobrogea, toţi fiind acuzaţi că au participat la prădarea muzeului Kunsthal, din Rotterdam (Olanda). Surse apropiate organelor de anchetă spun că operaţiunea a fost pusă în aplicare în seara zilei de 15/16 octombrie 2012. Presupusa grupare infracţională, prin furtul mai multor tablouri, a cauzat un prejudiciu de circa 300 de milioane de euro, însă până la acest moment nu a fost dată publicităţii o sumă exactă. Cei arestaţi în dosar nu sunt la primul contact cu legea penală. La data de 18 iunie 2012, doi dintre cei trei au fost trimişi în judecată, la Măcin (Tulcea), pentru vătămare corporală. În decembrie 2012, Curtea de Apel Constanţa a decis ca procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Măcin să refacă urmărirea penală.

Mihai Alexandru Bitu, Eugen Darie şi Radu Dogaru, cei trei dobrogeni arestaţi de Judecătoria Sectorului 5 Bucureşti în dosarul celui mai mare furt de opere de artă din Europa, sunt nemulţumiţi de hotărârea magistraţilor, pe care au atacat-o cu recurs. Drept urmare, în scurt timp, Tribunalul din capitală va decide dacă procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism - Structura Centrală vor continua cercetările specifice cu cei trei suspecţi în libertate ori în stare de reţinere. Doi dintre cei încarceraţi, respectiv Mihai Alexandru Bitu şi Eugen Darie, apar într-un alt dosar penal, cauza aflându-se pe rolul Judecătoriei Măcin. Foarte interesant, la data de 19 decembrie 2012, Curtea de Apel Constanţa a decis ca dosarul în care cei doi au fost trimişi în judecată pentru vătămarea corporală să se întoarcă la Parchetul de pe lângă Judecătoria Măcin, în vederea refacerii urmăririi penale şi a actului de sesizare a instanţei de judecată.

Bătaie generală

Concret, la data de 30 iulie 2011, în evidenţele Parchetului de pe lângă Judecătoria Măcin a fost înregistrată cauza privind 13 inculpaţi, printre care s-au aflat şi Mihai Alexandru Bitu şi Eugen Darie, faţă de care se efectuau cercetări pentru comiterea infracţiunilor de încăierare, ultraj contra bunelor moravuri şi tulburarea liniştii şi ordinii publice, ultraj şi distrugere. Pe 18 iunie 2012, Mihai Alexandru Bitu şi Eugen Darie au fost trimişi în judecată, alături de restul colegilor de dosar, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de vătămare corporală. La data de 25 octombrie 2012, magistraţii Judecătoriei Măcin au decis restituirea cauzei la procuror pentru refacerea urmăririi penale şi a actului de sesizare.

La scurt timp, Parchetul de pe lângă Judecătoria Măcin a atacat cu recurs hotărârea mai sus precizată, la Curtea de Apel Constanţa. La data de 19 decembrie 2012, magistraţii din Constanţa au respins ca nefondat recursul formulat de Parchetul de pe lângă Judecătoria Măcin împotriva sentinţei penale nr. 96/25.10.2012. Decizia Curţii de Apel a fost definitivă.

Poliţist lovit cu ţeava în cap

Oficialii Parchetului de pe lângă Judecătoria Măcin spun că, în timpul bătăii generale, din iulie 2011, la faţa locului a sosit un echipaj de poliţie, care „a solicitat încetarea activităţii infracţionale şi restabilirea ordinii de drept, lucrătorii de poliţie fiind nevoiţi să facă uz de armamentul din dotare, prin somare şi executarea în plan vertical a unui număr de 5 focuri". „Chiar şi după intervenţia în aceste condiţii a lucrătorilor de poliţie", continuă organele de anchetă, „membrii celor două grupuri au continuat să arunce cu obiecte contondente, chiar şi spre lucrătorii de poliţie, împrejurare în care un agent de poliţie a fost lovit cu o bară metalică în cap, provocându-i leziuni ce au necesitat pentru vindecare 5-6 zile de îngrijiri medicale", au conchis oamenii legii.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii