Doliu în învățământul universitar. Marele cercetător plecat dintre noi era Doctor Honoris Causa al Universității Ovidius din Constanța
Doliu în învățământul universitar. Marele cercetător plecat dintre noi era Doctor Honoris Causa al Universității"S-a stins din viata, fulgerator, domnul Profesor Constantin Milica (1929-2018), unul dintre cei mai cunoscuti si pretuiti specialisti în Fiziologia Plantelor si Fitoterapie din tara.
Literatura de specialitate din aceste doua domenii ar fi fost, indiscutabil, mult mai saraca fara neobosita sa contributie stiintifica.
Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara din Iasi îi datoreaza enorm profesorului pentru munca sa uriasa, pentru resursa umana calificata pe care acesta a format-o în cei aproape 60 de ani de activitate pusi în slujba crezului sau - acela de a cerceta neîntrerupt, de a elabora preparate fitoterapeutice si, mai ales, de a face bine.
Profesorul Milica a fost plamadit dintr-un aluat în care se adunau, miraculos, toate virtutile. Era un amestec de rigoare, de temeinicie, de întelegere a firii omului, de bunatate si de iubire, de multa iubire pentru semenii lui.
Domnul Profesor va fi depus marti (maine - n.r.), 29 mai, în capela Bisericii Sf. Nicolae Copou (din Agronomie), iar înmormântarea va avea loc, cel mai probabil, miercuri, 30 mai, la Cimitirul Eternitatea din Iasi", a transmis, cu regrete, conducerea USAMV Iasi, potrivit BZI.
Omul care a creat leacurile ce anihileaza orice boala
Potrivit BZI profesorul Milica era căutat mereu de copii, tineri, adulți sau bătrâni de diferite categorii sociale dupa ce au fost diagnosticați de medicul specialist cu o anumită afecțiune.
Asta pentru că a vestit în toata tara și lumea despre ceaiurile, unguentele, siropurile, uleiurile miraculoase facute doar din plante adunate din zona Moldovei. Acesta a fost o personalitate a stiintei romanesti, fiind o prezenta activa in cercetarea stiintifica din domeniul fiziologiei plantelor si fitoterapiei.
O directie de cercetare aparte, care a devenit o predominanta a preocuparilor stiintifice ale hatrului si inimosului Constantin Milica, este cea privind valorificarea plantelor medicinale si aromatice sub aspect fitoterapeutic.
In anul 2015 a primit titlul de Doctor Honoris Causa din partea Universitatii Ovidius din Constanta, la propunerea Facultatii de Stiinte ale Naturii si Stiinte Agricole.
Comunicatul Universității Ovidius din data de 25 iunie 2015
Universitatea „Ovidius” din Constanța, la propunerea Facultății de Științe ale Naturii și Științe Agricole, acordă titlul de Doctor Honoris Causa prof.univ.dr. Constantin Milică, de la Universitatea de Agronomie „Ion Ionescu de la Brad” Iași, omagiind astfel o personalitate remarcabilă în domeniul său de activitate, desfăşurată pe o perioadă de mai bine de 60 de ani.
Domnul profesor universitar Constantin Milică este o personalitate a ştiinței românești, fiind o prezență activă în cercetarea științifică din domeniul fiziologiei plantelor şi fitoterapiei.
O direcție de cercetare aparte, care a devenit cu timpul o axă predominantă a preocupărilor ştiințifice ale domnului profesor Constantin Milică, este cea privind valorificarea plantelor medicinale şi aromatice sub aspect fitoterapeutic.
Activitatea de cercetare are şi o latura aplicată, profesorul Constantin Milică fiind membru din colectivele care au obținut 6 brevete OSIM pentru soiuri de grâu şi produse alimentare sau cosmetice.
A asigurat coordonarea la nivel național a documentării din domeniul agriculturii, realizând sub egida Bibliotecii Academiei Române o monumentală lucrare monografică tratând grâul ca plantă de cultură, precum şi o serie de lucrări de biblioteconomie editate în colaborare cu academicianul Virgil Cândea.
La catedra de la Universitatea de Agronomie „Ion Ionescu de la Brad” Iași a contribuit la formarea resursei umane în domenii interdisciplinare – chimie, biochimie, fizică, biofizică, genetică, fitopatologie, pomicultură, floricultură, viticultură, botanică farmaceutică, farmacognozie etc.
Festivitatea de acordare a titlului de Doctor Honoris Causa a avut loc în data de 26 iunie, de la ora 12.00, la Sala Senatului (Campus, Corp A, etaj 1).
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp