Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:30 23 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Doliu în lumea artiștilor plastici „Dispariția sa lasă un mare gol în Arta românească”

ro

07 Feb, 2021 07:16 1893 Marime text

Zamfir Dumitrescu (15 aprilie 1946- 6 februarie 2021)
 
Pictorul Zamfir Dumitrescu, Președinte al Uniunii Artiștilor Plastici din România în perioada 2002-2007, Profesor universitar doctor, fost deputat în Parlamentul României în legislatura 2004-2008 intră începând de azi 6 Februarie 2021 în Constelația Nemuririi., se arată într-o postare pe pagina de Facebook a Uniunii artiștilor Plastici din România
 
Pictorul Zamfir Dumitrescu rămâne în conștiința noastră unul dintre reperele Științei Perspectivei, un plastician de prestigiu cu o strălucită carieră națională și internațională, cunoscut și recunoscut ca fiind un strălucit elev al maestrului Corneliu Baba.
 
A fost membru al International Guild of Realism din Statele Unite ale Americii, al asociației italene CallforArt., al A.I.A.P. P. A obținut numeroase premii internaționale, dintre care trebuie amintit cel din anul 2006 când a primit MEDALIA DE AUR PENTRU PICTURĂ la al AL 3-lea SALON OFICIAL DE ARTA de la Caraguatatuba din Brazilia. Lucrarea sa ARS PERSPECTIVAE, unicat între aparițiile editoriale din întreaga lume a primit Premiul Academiei Române pe anul 2002.
 
Ca președinte al Uniunii Artiștilor Plastici din România Zamfir Dumitrescu a susținut fenomenul artistic contemporan, dezvoltând numeroase proiecte manageriale.
 
A înființat Școala de Arte și Meserii „Dimitrie Paciurea”, iar în calitate de deputat a inițiat mai multe legi.
 
Dintre acestea cea mai importantă este LEGEA numărul 8/2006 privind acordarea indemnizaţiei compensatorii artiştilor pensionari, membri ai Uniunilor de Creatori legal constituite, Uniuni recunoscute ca persoane juridice de utilitate publică.
 

Și-a dedicat întreaga viață carierei de dascăl la Universitatea Națională de Arte din București, unde a contribuit la formarea a numeroase generații de artiști, fiind conducătorul lucrărilor de doctorat ale unor importanți artiști plastici.
 
În anul 2002, pentru întreaga activitate, Preşedintele României i-a acordat ORDINUL NAŢIONAL « PENTRU MERIT » ÎN GRAD DE CAVALER.
Dispariția sa lasă un mare gol în Arta românească.

Transmitem pe această cale condoleanțe familiei.
 

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii