Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
14:48 05 02 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

„Drogurile distrug viața“- eveniment organizat de Direcția de Sănătate Publică Constanța (FOTO+VIDEO)

ro

05 Feb, 2025 12:39 216 Marime text
Prof. Dr. Radu Țincu, medic primar ATI și expert în toxicologie Direcția de Sănătate Publică Constanța organizează evenimentul denumit "Drogurile Distrug Viața – Eveniment de Informare și Prevenire".

Evenimentul are loc azi, 5 februarie 2025, la Centrul Multifuncțional Educativ pentru Tineret "Jean Constantin". 

Reprezentanții Direcției de Sănătate Publică precizează că este un eveniment esențial despre pericolele consumului de droguri și impactul acestuia asupra sănătății și vieții sociale.


Invitat special la eveniment este Prof. Dr. Radu Țincu, medic primar ATI și expert în toxicologie, care va oferi informații valoroase despre efectele devastatoare ale drogurilor și soluțiile pentru prevenire.
 Vino să afli direct de la specialiști ce poți face pentru a te proteja pe tine și pe cei dragi! Intrarea este liberă.- transmit reprezentanții Direcției de Sănătate Publică Constanța. 

UPDATE 1 

Sala este arhiplină. În sală sunt peste 600 de participanți. Tinerii stau și în piciaore, deoarece în sală nu mai sunt locuri. 


UPDATE 2 


Cristina Schipor ia cuvântul. 

Bună ziua! Mă bucur enorm ca sunteți în sala atâția. Vă aplaud eu pe voi că îmi arătați că vă interesează. Asta înseamnă că vă pasă. Nu vreau să vă spun decât că va mulțumesc și să fiți atenți. Vreau să mulțumesc și să vă spun vouă că împreună cu Spitalul de Urgență Floreasca, domnul Bogdan Zidaru, mi-a făcut cunoștință cu domnul profesor și atunci s-a născut acest eveniment. 

UPDATE 3

Ia cuvântul Sorin Mihai, de la ISJ Constanța. 


Constanța e cea mai tare. O dovedim de fiecare dată. Mă înclin în fața voastră. Îi mulțumim și domnului profesor Radu Țincu care are ce să ne spună pe un astfel de subiect. 

UPDATE 4

La eveniment a ajuns și Ali Şenol, subprefectul, care a urcat pe scenă. 


 Sunt surprins de interesul pe care îl aveți, voi tinerii care sunteți viitorul nostru.

 Instituția prefectului este alături întotdeauna de tot ce înseamnă copii, tineri, adolescenți. 

În ceea ce privește activitatea de astăzi, suntem deschiși să ne provocați în toate activitățile pentru a preveni consumul de substanțe

UPDATE 5

 Incepe conferința imediat urcă pe scenă Radu Țincu. 

E impresionant să văd atâta lume în sală. Este o bucurie că ați acceptat invitația noastră. 





Jurnaliștii ZIUA de Constanța l-au intrebat pe autorul cărții ce vor afla tinerii de la dânsul, astăzi.

În primul rând, faptul că dependența nu este o soluție. De obicei, tinerii încearcă să găsească o soluție la diferite probleme în dezvoltarea psiho-emoțională , trec printr-o perioadă de pubertate în care încerc să se înțeleagă pe ei și să se înțeleagă în raport cu mediul înconjurător.

Însă, din păcate, de foarte multe ori, ei nu înțeleg că soluția nu o reprezintă drogurile, pentru că drogurile te duc într-o lume ireală, într-o lume în care nu poți să rămâi și este o lume care îți oferă doar amăgire.

Vor învăța cum funcționează sistemul nervos și cât de sensibil este creierul, mai ales în perioada adolescenței, la efectele negative ale acestor substanțe.

Vor afla care sunt principalele riscuri, atunci când decid să consume chiar  canabisul, banalul canabis, ce este o substanță care este însoțită de destul de multe riscuri..... și, evident, cum le afectează drogurile pe termen mediu și lung dezvoltarea creierului.

Faptul că există riscul ca la perioada adultă să dezvolte boli psihice reprezintă o realitate demonstrată științific, iar în ultima parte a conferinței sunt câteva direcții despre cum pot să scape de dependență, dacă au o astfel de problemă a adicției și, cel mai important, este să înțeleagă că dependența psihică, plăcerea de a consuma droguri este cea care se instalează cel mai repede. Poate să apară chiar după prima utilizare!

Ne place senzația aceea de high, de euforie și vrem să o retrăim de fiecare dată. 

 La un moment dat când simt că au ajuns să fie practic victima acestor substanțe, tinerii nu știu unde să apeleze. Le e frică să vorbească cu părinții, le e frică să vorbească la școală, evident nu se duc nici la autorități.
 
Iată ce le recomandă medicul: 

În primul rând, să vorbească cu părinții, pentru că dincolo de toți cei din jur părinții sunt cei care îi iubesc necondiționat.

Părinții sunt cei care le doresc cu adevărat binele, chiar dacă există într-adevăr. Poate un conflict între părinte și copilul dependent este persoana căreia trebuie să-i spună în primă instanță.

Întotdeauna le recomand părinților să meargă cu adolescenții care sunt dependenți, la evaluare psihologică.

Consumul este evident o reacție la un neajuns pe care îl resimte și atunci e nevoie de această evaluare psihologică, pentru a identifica care a fost cauza acestei dependențe.

Dar întotdeauna trebuie să înțelegem că familia reprezintă elementul primordial pentru că avem nevoie CA acești dependență să se simtă iubiți de familia lor. De multe ori, din păcate, dependentul este stigmatizat, este acuzat și se simte vinovat în fața familiei și a prietenilor pentru că are această dependență. Deci, primul element este discuția părinților cu acești copii și al doilea este evaluarea psihologică. 

Directorul DSP Constanța, Cristina Schipor vorbește despre importanța evenimentului și evidențiază faptul că tinerii prezenți la eveniment vor putea interacționa cu doctorul Țincu. 

Am ajuns în data de 5 februarie data la care noi am organizat acest eveniment împreună cu Spitalul de urgență Floreasca de la București, cărora le mulțumim foarte mult, prin domnul profesor Radu Țincu, autoritățile locale, Inspectoratul școlar.

 Astăzi, vrem să aducem tineretului încă o dată în atenție faptul că drogurile distrug viața. Aceștia vor avea posibilitatea să-l asculte pe domnu profesor Radu Țincu, să le spună din cercetările dânsului și mai mult de atât, vor avea posibilitatea să îi pună întrebări. Cred că asta este cel mai important, să poată să interacționeze cu domnul profesor, să îl întrebe ceea ce îi frământă sau poate să spună tuturor experiențele lor. 

Bineînțeles că toți acești tineri, care vor avea acest curaj, vor primi o carte cu dedicație cu semnătura domnului profesor și, în felul acesta, cumva vrem să fim aproape, vrem să trimitem mesajul că noi toți, toate autoritățile locale, facem front comun, pentru a lupta împotriva acestei dependențe, care nu este nu este ceva plăcut, ceva ușor. 

 Aceasta a mai precizat că acest tip de activități vor continua. 

Sigur, noi am început în forță acest an cu acest eveniment care este destul de mare, având în vedere că așteptăm în jur de 400 de de elevi, Inspectoratul școlar s-a mobilizat foarte bine în acest sens și sperăm că dacă acesta va ieși și vom vedea că a avut un impact pozitiv asupra copiilor, vom replica, sigur că da, acest eveniment. 

 Sorin Mihai (ISJ Constanța) vorbește despre importanța evenimentului dar și despre proiectul SAFE și importanța acestor tipologii de activități.
  

Este foarte important pentru noi, în primul rând, pentru că vine în continuitatea proiectului nostru SAVE, avem în sală ambasadorii SAVE, cei care deja au intrat în unitățile de învățământ de care aparțin și ulterior vor merge mai departe.

Ne bucurăm că în sală există și consilierii școlari într-un număr destul de mare pentru că și dumnealor vor fi parte integrantă a tot ceea ce înseamnă efort pentru prevenirea și conștientizarea a ceea ce înseamnă consum de droguri. 

În egală măsură ne bucură foarte mult faptul că în sală se află,de asemenea, și studenți de la Universatea Ovidius din Constanța, în special sunt studenți și de la facultatea de Psihologie pentru că vom intra în această colaborare, și vom extinde activitățile noastre și în cadrul Universității Ovidius și în celelalte unități de învățământ universitar de la nivelul județului. 

 
Sperăm că acest proiect să fie unul care să dea rezultate și să fie un exemplu de bună practică la nivel național. 

Ne bucurăm, de asemenea, că acest eveniment în care îl avem invitat și va conferințea, ne va forma  pe domnul Țincu chemat cu sprijinul  Direcției de Sănătate Publică a județului Constanța și aici trebuie să o nominalizez și pe doamna Cristina Schipor, pentru că noi suntem într-o colaborare din ce în ce mai puternică.

Și sperăm că ceea ce vom învăța astăzi aici ne va ajuta așa cum ne-au ajutat toate formările, pentru ce ne propunem să facem.  

Există o discrepanță, să spunem, între ceea ce știe generația mea și ceea ce știe generația lor, de aceea e important ca tinerii să afle foarte multe informații. 

Dintre elevii prezenți cei mai mulți sunt din municipiu Constanța, pentru că ei și firesc, sunt mai aproape de eveniment. Dar avem prezenți ambsadorii din tot județul Constanța. 






Citește și:

Reprezentanții DSP Constanța, la întâlnire cu managerii unităților sanitare publice din județul Constanța (GALERIE FOTO)
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Vezi toate STIRILE VIDEO!

Ti-a placut articolul?

Comentarii