Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
15:53 22 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Dublă sărbătoare în Armata Română. Ce militari sunt omagiați azi. Mesajele președintelui Ligii Militarilor Profesioniști

ro

31 May, 2020 06:19 3480 Marime text
  • Astăzi, potrivit Calendarului Militar, postat pe pagina de internet a Ministerului Apărării Naționale, în Armata Română este o dublă sărbătoare.
 
Conform sursei citate la 31 mai este Ziua Geniştilor Militari. Prima unitate de geniu din Armata României a fost înfiinţată la 31 mai 1859.

Atunci, domnitorul  Alexandru Ioan Cuza punea rezoluţia: „Se încuviinţează” pe raportul nr. 1902 înaintat de Guvernul Moldovei, prin care se cerea aprobarea constituirii şi întreţinerii unui batalion de geniu, necesar pentru „înaintarea lucrărilor publice”.

Un an mai târziu, s-a înfiinţat un al doilea batalion în Ţara Românească, care, împreună cu cel din Moldova urma să constituie întâiul regiment de geniu.

Aceste prime batalioane de geniu ale oştirii române aveau un efectiv de 1.000 de oameni fiecare, împărţiţi în patru companii, iar comandantul lor a fost numit căpitanul, ulterior maiorul, Panait Donici, unul dintre organizatorii trupelor de geniu din ţara noastră, potrivit "Calendarului Tradiţiilor Militare".
 
De-a lungul timpului, arma geniului a trecut prin diferite schimbări, în vederea perfecţionării ei şi a înzestrării trupelor, astfel că, la începutul Primului Război Mondial, trupele de geniu erau formate dintr-un regiment de pontonieri, un regiment de căi ferate, cinci batalioane de pionieri şi un batalion de specialităţi cu o companie aerostaţii. Misiunile îndeplinite în această perioadă cuprind construirea podului de pontoane în cadrul manevrei de la Flămânda (18-22 septembrie 1916), minarea regiunii fortificate Focşani-Nămoloasa-Galaţi, precum şi a podului de la Cernavodă, pentru a nu fi folosite de inamic, şi lucrările de bază din zonele bătăliilor de la Mărăşti şi Oituz, din vara anului 1917.

În memoria eroilor armei geniului, în Bucureşti a fost ridicat monumentul ''Leul'', pe soclul căruia se află inscripţia: ''Spuneţi generaţiilor viitoare că noi am făcut suprema jertfă pe câmpurile de bătaie pentru întregirea neamului'' - ''Eroilor din arma geniului 1916-1919''.
 
Mesajul lui Dănuț Albu-președintele LMP:


”Pe 31 mai, militarii din Forțele Terestre sărbătoresc Ziua armei Geniu, armă cu vechi tradiții în Armata României, ale cărei contribuții sunt esențiale atât în asigurarea sprijinului pe timpul operațiilor Forțelor Terestre, cât și pe timpul intervenției la situații de urgență civile ori de câte ori a fost nevoie, în special la inundații, deszăpeziri și alunecări de teren.
Acum, la ceas aniversar, le mulţumim, militarilor din arma geniu, pentru realizările de până acum şi le urăm succes în îndeplinirea proiectelor de viitor, reuşite profesionale şi personale! La mulţi ani!
Onoare și Patrie”!

31 mai - Ziua Rezervistului Militar

Ziua Rezervistului Militar a fost instituită prin Hotărârea Guvernului României nr. 467 din 12 mai 2010. Prin această hotărâre instituţiile publice din cadrul sistemului de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională pot sprijini, in condiţiile legii, manifestările prilejuite de acest eveniment.

Prin această hotărâre se dă, însă, o semnificaţie mult mai largă noţiunii de rezervist militar.


Astfel, potrivit art. 3 al hotărârii, „ prin rezervist militar se înţelege orice persoană care deţine grad militar în rezervă sau în retragere”.

De aceea, multe  persoane cu studii superioare din viaţa civilă, care au grad militar ca urmare a absolvirii unor forme de pregătire specifică, precum şi toate cadrele militare în rezervă au îndreptăţirea să aniverseze această zi importantă. Sărbătoarea este înscrisă în Calendarul Tradiţiilor Militare, periodic de istorie şi cultură, editat de Statul Major General al Armatei Române.

A doua semnificaţie a zilei de 31 mai este dată de faptul că, printr-o coincidenţă fericită, la 31 mai 1990, după o întrerupere abuzivă de 42 de ani din timpul regimului totalitar, a fost reluată tradiţia asocierii cadrelor militare şi s-a înfiinţat structura care astăzi se numeşte „Asociaţia Naţională a Cadrelor Militare în Rezervă şi în Retragere” (A.N.C.M.R.R.).  

De aceea,  prin decizia  conducerii acestei asociaţii s-a stabilit ca, în data de 31 mai, să fie marcată şi „Ziua A.N.C.M.R.R.”
 
Mesajul lui Dan Albu-președintele LMP

„Sărbătorim astăzi Ziua Rezervistului Militar, un moment cu semnificații importante pentru Armata României.
Tuturor militarilor care și-au încheiat cariera activă, trecând în rezervă, le transmit aprecierea și recunoștința pentru că și-au pus viața în slujba țării, cu patriotism, responsabilitate și curaj.
Cu prilejul acestei zile, le urez militarilor aflați în rezervă sau în retragere multă sănătate și bucurii alături de cei dragi!
La mulți ani!”
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii