Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:03 23 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

După Poliţia Rutieră, acum Garda de Coastă Încă trei poliţişti din Constanţa, judecaţi pentru fapte de corupţie, condamnaţi definitiv

ro

31 Oct, 2014 00:00 3347 Marime text
Valentin Şoldan, Cristian Ionuţ Ene şi Cristian Penescu, poliţişti de frontieră din cadrul Grupului de Nave Mangalia - Garda de Coastă, trimişi în judecată pentru fapte de corupţie, au fost condamnaţi definitiv. Ieri, judecătorii Valentin Horia Şelaru, Ilie Iulian Dragomir şi Francisca Vasile, din Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României, au menţinut decizia Curţii de Apel Constanţa, din data de 9 ianuarie, instanţă care l-a condamnat pe Şoldan la un an de închisoare cu suspendare. Tot judecătorii constănţeni au decis ca Ionuţ Cristian Ene şi Penescu Cristian să primească, fiecare, câte trei ani de închisoare, cu suspendare.

De menţionat că tot judecătorii Curţii Supreme au disjuns soluţionarea recursului declarat de Gabriel Trandafir, tot poliţist de frontieră din cadrul Grupului de Nave Mangalia, judecat în aceeaşi cauză. Pe cale de consecinţă, acţiunea intentată de Trandafir, condamnat la Constanţa la trei ani de închisoare, cu suspendare, a fost repusă pe rolul Înaltei Curţi, fiind stabilit şi primul termen de judecată, la data de 26 noiembrie, ora 10.00.

Ancheta, demarată din 2010

Cercetările au început în acest caz în anul 2010, ca urmare a sesizării Direcţiei Generale Anticorupţie cu privire la faptul că unii lucrători de poliţie de frontieră permit, în schimbul unor sume de bani, intrarea/ieşirea în/din ţară a unor cetăţeni care nu îndeplinesc condiţiile legale. Astfel, după mai multe luni de anchetă, pe data de 26 iunie 2011, ofiţerii Direcţiei Generale Anticorupţie - Serviciul Judeţean Anticorupţie Constanţa şi Serviciul Judeţean Anticorupţie Călăraşi, sub coordonarea procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa, cu sprijinul Direcţiei Generale de Informaţii şi Protecţie Internă, au desfăşurat o acţiune de prindere în flagrant.

„Aşteaptă ceva în schimbul documentelor“

Anchetatorii susţin că un ofiţer DGA, investigator autorizat în cauză, s-a prezentat la Punctul de Trecere a Frontierei Vama Veche, pentru a ieşi din România cu destinaţia R. Bulgaria. „În urma controlului specific, agentul de poliţie de frontieră P.C. a constatat că investigatorul nu poseda procură specială pentru ieşirea din ţară din partea proprietarului autoturismului pe care îl conducea, iar autoturismul avea inspecţia tehnică periodică expirată. După constatarea făcută, agentul de poliţie de frontieră P.C. a înmânat documentele lucrătorului de poliţie de frontieră bulgar, făcându-i semn investigatorului D.G.A. şi spunându-i să discute cu colegul său bulgar pentru rezolvarea situaţiei. Poliţistul bulgar M.S. a lăsat să se înţeleagă că aşteaptă ceva în schimbul documentelor, moment în care ofiţerul D.G.A. i-a înmânat suma de 70 de euro. După primirea banilor, M.S. i-a restituit documentele şi l-a lăsat să intre în R. Bulgaria“, conform organelor de anchetă.

Ofiţer de la Anticorupţie, bruscat

De menţionat că în momentul intervenţiei procurorului de caz, poliţistul de frontieră bulgar a încercat să fugă de la faţa locului, bruscându-l pe unul dintre ofiţerii DGA, fapt ce a făcut necesară imobilizarea şi încătuşarea lui.

Şi poliţiştii Serviciului Rutier Constanţa

De menţionat că tot judecătorii Valentin Horia Şelaru, Ilie Iulian Dragomir şi Francisca Vasile, din Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României, i-au condamnat definitiv pe Dumitru Iulian Maxim, Andrei Bogdan Călugăru şi Florentin Grasu, poliţişti ai Serviciului Rutier Constanţa, acuzaţi de fapte de corupţie. Cei trei ai primit câte un an şi jumătate de închisoare cu suspendare condiţionată.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii