Durii străzii, în penitenciar Ce s-a ales de lumea underground a Constanţei
Durii străzii, în penitenciar: Ce s-a ales de lumea underground a ConstanţeiLa fel ca în primii ani după Revoluţie, în anii 2005 - 2006 Constanţă părea să fi căzut sub mâna „durilor" străzii, care împărţeau cu mână de fier dreptatea. Dreptatea lor, fireşte. Răfuielile păreau fără sfârşit, iar dosarele păreau blocate, fie la Poliţie, fie la Parchet. După ani de zile, acestea au ajuns în instanţă. Iar după tot atâta timp, protagoniştii scandalurilor de stradă au fost condamnaţi şi închişi. Rând pe rând, Cristian Marian Gheorghiu, Stila Sarafu, Lucian Călimărea, Petrică Tomescu şi alţi indivizi şi-au primit pedepsele, o parte dintre ei aflându-se deja după gratii.
Singur, procesul celebrilor fraţi Vasea ridică încă semne de întrebare, fiind singura cauză în care nu s-a pronunţat deocamdată nici măcar o primă soluţie în dosar. În contextul în care săptămâna trecută opt dintre presupuşii „justiţiari" ai străzilor au fost condamnaţi la închisoare cu executare, iar în urmă cu două zile alţi patru şi-au primit pedepsele, ZIUA de Constanţa vă prezintă modul în care s-au finalizat în instanţă cele mai mari scandaluri care au zguduit Constanţa. Cauze soluţionate după circa cinci ani, ce-i drept.
Iar în acest context, poate că nu este de trecut cu vederea faptul că tocmai unul dintre primele evenimente din seria răfuielilor nu a fost încă soluţionat, nici măcar în primă instanţă. Mai exact, este vorba despre scandalul petrecut pe data de 28 noiembrie 2005, în sala de sport a Şcolii Generale nr. 23 din Constanţa, când copiii care practicau arte marţiale în incinta şcolii s-au trezit invadaţi de un grup de 20 de indivizi mascaţi, înarmaţi cu bâte şi săbii. Din cercetări a reieşit că ţinta atacului era Iulian-Marius Ursoi, iar printre agresori s-ar fi numărat şi Cristian Gherghişan, conform declaraţiilor victimei. Dosarul scandalului din sala de sport a fost alipit unui alt mega-dosar ce priveşte răfuielile de stradă, cel al fraţilor Miţu şi Traian Vasea. Trimisă de mai bine de patru ani pe rolul Tribunalului Constanţa, cauza nu a fost încă soluţionată, nici măcar în primă instanţă.
Un Vasea condamnat definitiv
Nu acelaşi lucru se poate spune şi despre Remus Gabriel Vasea, un alt membru al familiei, condamnat definitiv la un an de închisoare cu suspendarea sub supraveghere a pedepsei. Individul fusese trimis în judecată pentru o răfuială din Clubul White Horses, care a avut loc în noaptea de 5 spre 6 februarie 2006, când, potrivit anchetatorilor, Vasea l-ar fi agresat pe Bogdan Ştefan Acatrinei. Remus Vasea a fost de asemenea obligat să-i achite victimei suma de 5.000 de lei cu titlul de daune morale. Şi dacă tot a venit vorba despre fraţii Vasea, este de menţionat că o altă ciocnire notabilă a „justiţiarilor" străzii - poate cea mai gravă - a avut loc în noaptea de 11 spre 12 august 2006, când mai multe atacuri succesive s-au petrecut în diferite locuri din Mamaia, altercaţii rămase în conştiinţa constănţenilor sub numele generic de „scandalul de la Flora". Procurorii spun că, în noaptea respectivă, Ciprian Turcan a fost bătut la Oxford, de către Cristian Marian Gheorghiu zis Cristel, Victor Şerban zis Gogu, Usein Sali, Iulian Ursoi, Eldis Nasurla şi Florin Popescu. Tot atunci, următorul pe lista acestora a fost Alatin Memetali, în Clubul Crazy Horse, iar ultimul popas al agresorilor a fost la Hotelul Flora, unde, conform anchetatorilor, au participat şi Mihăiţă (Miţu) şi Traian Vasea, Ferat Cherim, Vasile Butacu, Florian Moroşanu, dar şi Cristian Gherghişan, Mihai Căpăţână şi Florin Sîrbu. La aproximativ un an de la altercaţii, cazul a fost trimis în instanţă, căpătând denumirea de „dosarul Vasea". Nici acum, la mai mult de patru ani de la sesizarea justiţiei, cercetarea judecătorească nu s-a terminat. Nici măcar în primă instanţă.
Au luat cu executare
De altfel, scandalul Flora a părut să fie un fel de răzbunare după ce, la data de 6 august 2006, Usein Sali (care a decedat la începutul anului 2010) ar fi fost bătut în barul lui Doru Aita de către acesta, alături de Petrică Tomescu şi Stila Sarafu. De curând, Curtea de Apel Constanţa a decis cu opinie majoritară achitarea definitivă a celor trei pentru acuzaţiile aduse de Sali. Timpul a trecut, iar pe 16 februarie 2007, Cristel, pe numele adevărat Cristian Marian Gheorghiu, a fost bătut de Lucian Călimărea, Petrică Tomescu şi Cristian Gherghişan la un atelier auto. La momentul respectiv, s-a zis că printre agresori s-ar fi aflat şi Cristian Fălcuş, zis Ipu, însă după aproximativ trei ani de anchetă, procurorii nu au putut proba prezenţa lui Ipu la faţa locului, iar individul a fost scos de sub urmărirea penală. Ceilalţi trei, însă, au fost condamnaţi de judecătorii Tribunalului Constanţa în luna mai 2011, Tomescu şi Călimărea primind câte trei ani cu suspendare sub supraveghere, iar Gherghişan, doi ani şi jumătate cu suspendare sub supraveghere. Victimei i-au fost acordate 20.000 de lei daune morale. Cazul se află în apel, la Curtea de Apel Constanţa. Printre indivizii încarceraţi săptămâna trecută se numără Ciprian Turcan şi Sunan Emurla, alături de nepoata celebrului Săceanu, Sevilen Iaşar, nepoata lui Săceanu. Ei au fost condamnaţi la câte doi ani şi respectiv doi ani şi jumătate de închisoare, după ce, potrivit anchetatorilor, pe 30 septembrie 2007, cei trei au fost prinşi şi arestaţi în urma unui flagrant, în timp ce pretindeau 3.000 de euro de la CVZ şi George Florin Ghevrec. În cauză, s-a pronunţat o sentinţă definitivă la aproape patru ani de la trimiterea dosarului în instanţă.
Şase după gratii
În urmă cu două zile, Judecătoria Constanţa i-a condamnat, în primă instanţă, la câte trei ani de închisoare cu suspendare, pe renumiţii Lucian Călimărea, Florin Sîrbu, Angel Lucian Straton şi Stila Sarafu. Aceştia au fost acuzaţi că în noaptea de 15 spre 16 august 2008 l-ar fi agresat pe Gabriel Sebastian Gheorghiu, zis Dracu`, fratele celebrului Cristel, în zona Delfinariu. A doua zi, aceştia l-ar fi agresat pe cumnatul lui Gheorghiu, Daniel Gurgu, la SOTRM Eforie Sud. Decizia Judecătoriei Constanţa a fost atacată în recurs, la Curtea de Apel. Nu în ultimul rând, în cursul săptămânii trecute, Petrică Tomescu, Ionuţ Vanghelici, Vasilică Coşman, Daniel Zorică şi fraţii Stila şi Mitică Goşu au fost condamnaţi definitiv la câte doi ani de închisoare cu executare efectivă, în urma unei altercaţii produse în zona Casa de Cultură, la sfârşitul anului 2008. Iniţial, cei şase au fost achitaţi de Judecătoria Constanţa pentru sechestrare de persoane, şantaj şi loviri sau alte violenţe, dar Curtea de Apel a casat sentinţa şi i-a trimis în închisoare. La acest moment, se pare că doar dosarul Vasea îşi mai aşteaptă deznodământul.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp