Eliberaţi la 12 noaptea Cum îi scot din arest procurorii pe Bogatu, Pilcă şi Cadîr
Eliberaţi la 12 noaptea:Cum îi scot din arest procurorii pe Bogatu, Pilcă şi CadîrDupă şase luni petrecute în celulele Inspectoratului General al Poliţiei Române, directorii vamali Sunai Cadîr, Liviu Adrian Durbac, foştii vameşi Eugen Bogatu şi Aurelian Cătălin Pilcă, alături de celelalte zece persoane care încă se află după gratii vor părăsi arestul, cel mai probabil, sâmbătă noaptea. Culmea, drumul spre libertatea le-a fost deschis de înşişi procurorii anticorupţie care instrumentează cazul de mega-corupţie „Portul", anchetatori care s-au luptat cu dinţii în ultimele luni ca suspecţii să nu părăsească arestul.
Totuşi, dat fiind că măsura arestării preventive va expira oricum sâmbătă, iar o nouă prelungire a acesteia nu mai poate fi solicitată de anchetatori fără ca dosarul să fie trimis în instanţă, cu rechizitoriu, procurorii au ajuns la concluzia că mai bine ar fi să le dea drumul direct suspecţilor. În aceste condiţii, surse apropiate cazului spun că, în cursul zilei de ieri, în prezenţa avocaţilor aleşi, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au dispus înlocuirea măsurii arestării preventive pentru toţi cei 14 suspecţi aflaţi după gratii cu interdicţia de a părăsi ţara fără încuviinţarea autorităţilor în drept. Noua interdicţie urmează să intre în vigoare în noaptea de sâmbătă spre duminică, la ora 0.00, când expiră arestul. Printre cei care vor respira aerul libertăţii în acest week-end, după şase luni de arest, se numără Sunai Cadîr, directorul Direcţiei Regionale pentru Accize şi Operaţiuni Vamale Constanţa, Liviu Adrian Durbac, directorul Biroului Vamal Constanţa Sud Agigea, Claudiu Constantin Olteanu, directorul adjunct al aceluiaşi Birou Vamal Agigea, dar şi fostul director portuar Eugen Bogatu, alături de fostul vameş devenit prosper afacerist Cătălin Aurelian Pilcă.
Libertate „contra cronometru"
Pe de altă parte, este de menţionat că punerea în libertate a celor 14 suspecţi nu este neapărat un lucru sigur, dat fiind că, în cazul în care procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie reuşesc să finalizeze până sâmbătă prezentarea materialului de urmărire penală celor aproximativ 50 de suspecţi, aceştia pot sesiza instanţa de judecată cu rechizitoriul, dar şi cu o solicitare de prelungire a stării de arest. Pe de altă parte, nu este de trecut cu vederea că, deşi prezentarea materialului a început săptămâna trecută, procurorii DNA sunt departe de a finaliza acest demers, probele strânse împotriva acuzaţilor fiind strânse în câteva zeci de dosare. Aceleaşi surse apropiate cazului spun că, cel mai probabil, toate cele aproximativ 50 de persoane cercetate în mega-ancheta de corupţie intitulată generic „Portul" vor fi trimise în judecată, în rândul suspecţilor care vor fi deferiţi instanţei intrând şi cei 13 suspecţi puşi sub acuzare în urmă cu circa o lună. În acest context, nu este de trecut cu vederea faptul că printre cei 13 noi acuzaţi se numără şi patru ofiţeri de poliţie La rândul său, şi senatorul PDL Mircea Banias a fost pus sub acuzare în această anchetă, el însă fiind cercetat de la bun început în stare de libertate, cu interdicţia de a părăsi ţara.
Nu au voie să comunice între ei
Un alt om politic important, fostul secretar general al Ministerului Administraţiei şi Internelor, Laurenţiu Mironescu, se află şi el printre suspecţii din dosar, el fiind pus în libertate după aproximativ o lună de arest preventiv, cu aceeaşi interdicţie, respectiv de a părăsi ţara. Aşa cum menţionam anterior, aceeaşi măsură s-a dispus şi faţă de ultimii 14 suspecţi rămaşi după gratii în acest dosar, interdicţia urmând să intre în vigoare în acest week-end. Potrivit legislaţiei în vigoare, persoanele cercetate faţă de care s-a luat această măsură trebuie să se prezinte la organul de urmărire penală sau, după caz, la instanţa de judecată, ori de câte ori este chemată şi trebuie să se prezinte la organul de poliţie desemnat cu supravegherea conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliţie sau ori de câte ori este chemată. Nu în ultimul rând, suspecţii nu au voie să îşi schimbe locuinţa fără încuviinţarea organului judiciar care a dispus măsura şi nu au voie să deţină, să folosească sau să poarte vreo categorie de arme. Ca măsură suplimentară pentru buna desfăşurare a anchetei, acuzaţii din dosarul „Portul" nu au voie să comunice între ei.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp