Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:42 22 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Enigmele Revoluţiei de la Constanţa! Șapte ani de la moartea colonelului Nicolae Miuţescu, fost preşedinte al FSN Constanţa

ro

19 Dec, 2019 00:00 1819 Marime text

Zilele trecute s-au împlinit şapte ani de la moartea colonelului în rezervă Nicolae Miuţescu, fostul preşedinte al Frontului Salvării Naţionale Constanţa! Ca un paradox, Miuţescu a murit chiar în zilele în care s-au împlinit 23 de ani de la declanşarea la Timişoara a Revoluţiei din 1989, extinsă apoi în toată ţara şi ale cărei enigme sunt tot mai greu de descifrat.


Nicolae Miuţescu a fost numit, pe 22 decembrie 1989, preşedintele Frontului Salvării Naţionale Constanţa, constituit în sediul Inspectoratului Judeţean al Ministerului de Interne, chiar la etajul unu, acolo unde era sediul Securităţii Judeţene.


Nu este de trecut cu vederea faptul că FSN Constanţa a fost constituit în prezenţa unora dintre cei mai de temut oameni ai municipiului, judeţului şi chiar ai ţării: şeful Securităţii de atunci - colonelul Ion Simionescu, adjunctul său - colonelul Octavian Stoenescu şi şeful Miliţiei Judeţene - colonelul Ion Ciucur.


FSN Constanţa din sediul Securităţii îi mai avea în componenţă pe Mihai Burtă, Constantin Bucureşteanu, Florin Munteanu, Dan Chireş, Constantin Porcăreaţă şi pe alţii.


Cine a fost colonelul Miuţescu


S-a născut în anul 1931, la Sinersig, judeţul Timiş. A terminat Şcoala Militară de Infanterie numărul 2 din Sfântul Gheorghe, în anul 1955. A parcurs toate etapele de la elev la comandant de pluton, companie, batalion, până a ajuns, între 1974 şi 1980, comandantul Regimentului 36 Mecanizat.



Timp de patru ani, între 1980 şi 1984, a fost comandantul Centrului Militar Judeţean Constanţa.
 

Rezultate deosebite în cariera militară


Sub comanda sa, Regimentul 36 Mecanizat este prima unitate de acest gen din armata română care obţine calificativul „Foarte Bine" la inspecţia ministrului Apărării Naţionale în perioada 10 - 17 mai 1975. În anul 1978, regimentul a obţinut locul I în cadrul Ministerului Apărării Naţionale la concursul „Cazarma noastră - casa noastră", în acelaşi an fiind apreciat cu calificativul „Foarte Bine" la aplicaţia din poligonul Cincu şi la exerciţiile demonstrative de forţare a Dunării în zona Brăila Galaţi.


Miuţescu a fost decorat cu: Ordinul Virtutea Ostăşească clasa I, Ordinul Meritul Militar clasa I, a II-a şi a III-a, Medalia Meritul Militar clasa I şi a II-a.


A trecut în rezervă în anul 1986.

A fost deţinător al titlului de „Luptător pentru victoria Revoluţiei române din decembrie 1989 - remarcat prin fapte deosebite".


Facem precizarea că fotografia şi o parte din datele materialului au fost puse la dispoziție de domnul colonel Remus Macovei.


Citeşte şi:

„Lazăr - preţul unui crez“ Colonelul (r) Ion Ciucur lansează un roman despre rezistenţa antibolşevică

30 de ani de la Revoluţia din 1989 Beneficiile revoluţionarilor şi ale urmaşilor eroilor martiri - indemnizaţie, loc de veci şi locuinţă mai ieftină. Iată lista completă!

Interviu live
Revoluţia de la Constanţa văzută prin ochii col. (r) Ion Ciucur, comandantul de atunci al Miliţiei Constanţa

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii