Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:17 22 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Epure nu l-a iertat pe Babinciuc Conturi neidentificate, scrisori din arest şi bilete false de la Spitalul Militar

ro

01 Aug, 2011 00:00 6692 Marime text
cap_7.jpgCu o reputaţie de „armăsar" al lumii mondene, afaceristul Cameliu Babinciuc a avut zile grele de îndurat la Constanţa, unde a fost condamnat definitiv, pentru infracţiuni la regimul vamal, la o pedeapsă cu închisoarea de nouă luni şi 13 zile de detenţie, executată integral. Surprinzător sau nu, sentinţa a fost confirmată de cunoscutul judecător Marius Cristian Epure, din cadrul Secţiei penale a Curţii de Apel Constanţa. ZIUA de Constanţa vă prezintă integral povestea condamnării celebrului afacerist. Prin Decizia penală nr. 2/MF pronunţată de Curtea de Apel Constanţa în dosarul cu numărul 5202/118/2007, completul format din preşedintele Adriana Ispas şi judecătorii Viorica Costea Grigorescu şi Marius Cristian Epure au respins recursul promovat de Cameliu Vasilică Babinciuc împotriva hotărârii prin care era condamnat la închisoare.

Alături de Babinciuc, mai multe persoane au fost condamnate de Curtea de Apel, care le-a respins recursurile. Foarte interesant, după cum rezultă din probele amintite de judecătorii care au decis condamnarea, Babinciuc ar fi determinat un medic al Spitalului Militar Constanţa să întocmească acte false. Dar iată cum au stat lucrurile, conform instanţei constănţene. Povestea propriu-zisă a început în anul 1997, când, potrivit sentinţei, „inculpaţii Goryachev Yuryi, Henin Pavlo, Nemţişoru Ion, Babinciuc Cameliu Vasilică, Potângă Neculai şi Costache Vasile, au introdus în ţară, cu nava Gloria, cantitatea de 4.320 de baxuri cu ţigări". Din acestea, au stabilit procurorii şi au confirmat judecătorii, „2.565 de baxuri, cu participarea inculpatului Olan Constantin (în data de 19.01.1997), iar 1.755 baxuri, cu participarea inculpatului Costache Vasile (în data de 31.01.1997) pe care le-au sustras de la controlul vamal". Judecătorii au stabilit că „fapta întruneşte elementele constitutive ale infracţiunii de contrabandă". De asemenea, pe data de 27 octombrie 1997, „inculpatul Babinciuc Cameliu Vasilică l-a determinat pe medicul militar Grigoraş Ion să elibereze un bilet fals de învoire din spital, bilet pe care, ulterior, l-a folosit în faţa organelor de poliţie". Fapta lui Babinciuc a fost încadrată drept instigare la infracţiunile de fals intelectual şi uz de fals.

Fără probe în apărare

Nu în ultimul rând, pe 24 septembrie 1997, „inculpatul Potângă Neculai s-a prezentat sub o identitate falsă în faţa organelor de poliţie, faptă ce constituie infracţiunea de fals privind identitatea". Pentru infracţiunile reţinute în sarcina sa, despre care completul din care a făcut parte şi judecătorul Marius Cristian Epure a stabilit că „rezultă dincolo de orice îndoială", afaceristul Babinciuc a fost condamnat la pedeapsa de nouă luni şi 13 zile de închisoare, judecătorii constatând însă că pedeapsa a fost executată integral, Cameliu Babinciuc, fiind arestat preventiv în perioada 21 octombrie 1997 - 4 august 1998. „Apărările apelanţilor inculpaţi Babinciuc Cameliu Vasilică şi Potângă Neculai referitoare la lipsa dovezilor în acuzare sunt înlăturate de mijloacele de probă administrate în cauză şi din care rezultă cu certitudine participarea lor cu vinovăţie la activitatea de contrabandă cu ţigări, organizată în mod minuţios de primul", au stabilit judecătorii constănţeni. Mai departe, aceştia au discutat despre modul în care Babinciuc s-ar fi ocupat de „stabilirea mijlocului de transport, porturile de încărcare a ţigărilor, locurile de descărcare, preluarea pentru introducerea ilegală în România prin sustragerea de la plata taxelor vamale şi ulterior valorificarea ţigărilor pe teritoriul ţării, marcarea cu timbre false pentru eludarea de la plata taxelor vamale". Printre dovezile acuzării reţinute de instanţă împotriva lui Babinciuc se numără „declaraţiile inculpatului Costache Vasile date în cursul urmăririi penale, în care a recunoscut participarea sa la activitatea infracţională şi faptul că a ţinut în permanenţă legătura cu inculpatul Babinciuc Cameliu Vasilică".

Babinciuc_-_Marius_Epure_03.jpg

Scrisori din arest pentru influenţarea martorilor

Mai mult, „retractarea declaraţiilor făcute în cursul urmăririi penale de către inculpatul Costache Vasilică nu este susţinută de dovezi şi nu se coroborează cu celelalte probe ale acuzării". „Afirmaţiile acestuia", au spus judecătorii constănţeni, „că era un simplu membru al echipajului şi, în aceste condiţii, nu-l putea cunoaşte pe niciunul dintre inculpaţii implicaţi nu este credibilă, câtă vreme atât inculpaţii cetăţeni ucraineni Hanin Pavlo şi Goryacev Yury, inculpatul Olan Constantin, martorii ascultaţi în cauză a relevat că activitatea a fost bine organizată, alegerea echipajului fiind deosebit de importantă şi cu grijă realizată". Foarte interesant, pe parcursul judecăţii, instanţele au stabilit şi că plata ţigărilor introduse prin contrabandă ar fi fost realizată de Cameliu Babinciuc, din conturi neidentificate. Însă ceea ce nu este deloc de trecut cu vederea este faptul că, potrivit instanţei, aflat în arest, Babinciuc ar fi încercat să influenţeze ancheta. Instanţa spune că „activităţile ulterioare faptelor, desfăşurate în cursul urmăririi penale de către inculpaţii Potângă Neculai (...), respectiv ale inculpatului Babinciuc Cameliu Vasilică de a prezenta un bilet de învoire fals, de a scrie mai multe bilete către persoanele aflate în libertate prin care le ruga să determine martorii să-şi schimbe declaraţiile nu au altă explicaţie decât de a încerca de a scăpa de răspunderea penală pentru activitatea infracţională anterior descrisă". Scurt şi cuprinzător. În aceste condiţii, Babinciuc a fost condamnat şi de Curtea de Apel Constanţa, care i-a respins recursul şi probele în susţinerea nevinovăţiei.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii