Europol Anchetă privind traficanții de persoane care caută victime ucrainene online, oferind cazare și muncă
Europol: Anchetă privind traficanții de persoane care caută victime ucrainene online, oferind cazare și muncă
23 Jun, 2022 12:56
ZIUA de Constanta
1423
Marime text
- Traficanții de persoane care ademenesc refugiați ucraineni pe web sunt vizați de hackaton la nivel european.
14 state membre ale UE, printre care se numără și România, și-au unit forțele în timpul unei zile de acțiune comună pentru a identifica traficanții de persoane care caută victime ucrainene online, informează Europol.
La 23 mai 2022, o zi de acțiune comună online coordonată EMPACT a vizat rețelele criminale care ademenesc refugiații ucraineni pentru exploatarea sexuală și prin muncă prin intermediul site-urilor web și al platformelor de socializare. Autoritățile de aplicare a legii din 14 state membre ale UE au participat la acest hackathon.
Anchetatorii au monitorizat diferite platforme online pentru a detecta rețelele criminale care încearcă să recruteze refugiați ucraineni vulnerabili.
Investigațiile online s-au concentrat pe monitorizarea posturilor care oferă ajutor refugiaților pentru transport, cazare și muncă.
Au fost monitorizate site-uri de întâlniri și site-uri de recrutare, precum și platforme care oferă servicii sexuale.
Țările care se învecinează cu Ucraina s-au concentrat pe recrutarea, transportul și cazarea refugiaților, în timp ce altele s-au concentrat pe platforme care oferă locuințe și locuri de muncă refugiaților.
În timpul zilei de acțiune, anchetatorii au identificat reclame suspecte care vizează refugiații ucraineni, au analizat sfaturile primite de la cetățeni, au analizat indicatorii potențialului trafic de ființe umane în scopul exploatării sexuale și prin muncă și și-au actualizat conștientizarea situației pe platformele online existente legate de activitățile de trafic.
Cifre principale privind activitatea:
125 de platforme online monitorizate în total;
42 de platforme online suspectate de legături cu traficul de persoane verificate;
6 platforme online legate de traficul de persoane verificate;
9 suspectați traficanți de persoane identificați;
9 posibile victime identificate;
15 noi investigații inițiate;
Au participat 93 de ofițeri;
351 de persoane/nume de utilizator verificate.
Activitățile de monitorizare au condus la identificarea de noi tendințe și au adunat informații despre amenințarea exploatării sexuale și prin muncă a refugiaților ucraineni.
Au fost detectate activități suspecte pe o gamă largă de platforme, inclusiv în limba rusă. Diferite platforme au fost prioritizate în funcție de utilizarea specifică a rețelelor sociale pe țară.
Multe piețe online și site-uri web par să ia măsuri semnificative pentru a combate utilizarea abuzivă a platformelor lor pentru traficul de refugiați ucraineni.
Cu toate acestea, oamenii legii au găsit un număr semnificativ de oferte de muncă suspecte care vizează femeile ucrainene, dintre care unele descrise drept „ședințe foto”.
Anchetatorii au identificat încercări de a atrage victimele prin oferte pentru un „viitor luminos”, care le-au păcălit în exploatare sexuală, sau prin oferte de cazare care vizează în mod special refugiații ucraineni.
Țări participante: Austria, Cipru, Danemarca, Germania, Ungaria, Italia, Letonia, Lituania, Țările de Jos, Portugalia, România, Slovenia, Spania, Regatul Unit.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii