Exerciţiu EPD Mină descoperită aproape de Tuzla. Azi va fi neutralizată (galerie foto)
Exerciţiu EPD: Mină descoperită aproape de Tuzla. Azi va fi neutralizată (galerie foto)Peste 40 de scafandri din Azerbaidjan, Bulgaria, Georgia, România, SUA, Turcia şi Ucraina participă, în perioada 28 iunie - 8 iulie, la Exerciţiul multinaţional Eurasian Partnership Dive 16 (EPD). Evenimentul, care se desfăşoară în apele teritoriale ale ţării noastre, a ajuns la cea de-a VI-a ediţie şi este organizat de Centrul 39 Scafandri, în colaborare cu structuri ale scafandrilor militari din SUA.
Potrivit organizatorilor, exerciţiul cuprinde trei secţiuni, specifice activităţilor militare subacvatice: secţiunea de scufundări pentru exersarea procedurilor de căutare, neutralizare şi distrugere a dispozitivelor explozive subacvatice improvizate; secţiunea de scufundări pentru luptă împotriva minelor
marine; secţiunea de scufundări de mare adâncime, la adâncimi de peste 40 m.
Suportul activităţilor de scufundare este asigurat de nava de intervenţie cu scafandri de mare adâncime „Grigore Antipa“, vedeta maritimă pentru scafandri „Venus“, două dragoare maritime şi cinci nave rapide de intervenţie cu scafandri.
Ieri, comandor Adrian Onţică, comandantul Secţiei Scafandri de Luptă, a declarat: „Suntem mândri să găzduim ţările riverane Mării Negre şi pe partenerii noştri din SUA.“
„La acest exerciţiu participă 40 de scafandri din Azebaidjan, Bulgaria, Georgia, Turcia, Ucraina şi, bineînţeles, SUA. Exerciţiul este organizat pe două secţiuni, scufundare la mare adâncime şi scufundare în condiţiile EOD. Partea de scafandri de mare adâncime este condusă de la bordul navei «Grigore Antipa» de către comandorul Cocea, iar secţiunea EOD a exerciţiului este condusă de la bordul navei «Venus» de locotenent-comandorul Strugariu.
S-au putut urmări în direct exerciţiile desfăşurate la mare adâncime. Am simulat existenţa unei epave, iar misiunea navei «Grigore Antipa» cu scafandri străini aflaţi la bord este să execute ranfluarea acesteia, executând toată gama de procedee, cu scufundare de alimentare de la suprafaţă şi utilizând toate sculele aflate la bord, pentru tăiere, sudură, scule pneumatice, astfel încât să putem exersa întreaga gamă de proceduri.
În secţiunea EOD am simulat existenţa unor mine de exerciţiu în apele teritoriale (n.r. aproape de Tuzla), iar nava «Venus» împreună cu scafandrii străini şi români aflaţi la bord au misiunea de a distruge şi neutraliza aceste mine. În acest moment, s-au executat căutarea şi descoperirea, ridicarea la suprafaţă şi tractarea minei în zona de distrugere, urmând ca mâine, în ultima zi (n.r. azi), să avem distrugerea finală a acestora“, a mai spus comandorul Adrian Onţică.
Comandantul Secţiei Scafandri de Luptă a mai precizat: „La exerciţiu participă atât ţări membre NATO, cât şi ţări partenere, iar pentru creşterea interoperabilităţii şi pentru a ajuta aceste naţii, în viitor, în vederea aderării la Alianţa Nord-Atlantică, este foarte util să creştem interoperabilitatea, să le arătăm modul de executare a activităţilor de scufundare în cadrul NATO.“
De menţionat că în acest an s-a introdus o nouă secţiune de MCM, destinată navelor specializate în lupta cu minele la mare adâncime. Este vorba despre navele dragoare care au executat dragaj într-o zonă specifică, fiind cea de-a treia misiune a exerciţiului.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp