Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:47 24 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Exercitiul romano-englez "Leone Cheetah" s-a incheiat

ro

28 Sep, 2004 00:00 725 Marime text

MIG-urile au zburat alaturi de Jaguar-uri

Exercitiul bilateral romano-britanic s-a incheiat ieri pe aerodromul Kogalniceanu * La demonstratiile de zbor a luat parte Ioan Mircea Pascu, ministrul Apararii Nationale, aflat la bordul unui avion de lupta englezesc * Ambele parti au subliniat importanta exercitiului militar, primul de acest gen dupa intrarea Romaniei in NATO

In cursul zilei de ieri, pe aerodromul Mihail Kogalniceanu s-a desfasurat ultima etapa a exercitiului bilateral romano-englez "Leone Cheetah 2004", la care au participat opt aeronave Jaguar din Escadrila 6 RAF a Fortelor Aeriene ale Regatului Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord, precum si zece aeronave MiG 21 Lancer, apartinand Escadrilei MiG-21 Lancer a Bazei 86 Aeriene Fetesti. Exercitiul, primul de acest gen dupa intrarea Romaniei in NATO, a avut drept scop instruirea in comun a pilotilor pentru realizarea obiectivelor de interoperabilitate conform procedurilor NATO. La exercitiu au fost prezenti Ioan Mircea Pascu, ministrul Apararii Nationale, si Quinton Quayle, ambasadorul Marii Britanii la Bucuresti. Primele care si-au luat zborul de pe aerodromul Kogalniceanu au fost Jaguar-urile englezesti, aeronave de atac si de instructie cu dubla comanda, dotate cu sistem de navigatie GPS si dispozitiv de ochire montat pe casca. In fruntea escadrilei s-a aflat ministrul Ioan Mircea Pascu, la bordul unuia dintre avioanele de lupta englezesti. Aeronavele au survolat aerodromul in formatie de lupta, sub comanda lui Wing commander Willie Cruickshank, comandantul detasamentului englez. Referitor la exercitiul care tocmai s-a incheiat, ambasadorul Marii Britanii a precizat ca acesta reprezinta inca o dovada a excelentei cooperari in domeniul militar intre Marea Britanie si Romania. "Faptul ca este prima data cand cele doua tari participa la un astfel de exercitiu dupa primirea Romaniei in NATO spune multe despre cooperarea dintre fortele celor doua tari si care, de altfel, se manifesta in teatrele de operatiuni din Afganistan, Kosovo, Bosnia si, bineinteles, Mihail Kogalniceanu", a precizat Quinton Quayle. Pentru ministrul Ioan Mircea Pascu, zborul la bordul unuia dintre Jaguar-uri a fost, asa cum el insusi a marturisit, o experienta dura, dar interesanta. Facand o comparatie cu MIG-urile noaste, ministrul Apararii a declarat ca zborul cu acesta din urma este oarecum mai "linistit".

In urmatorii ani, MIG-urile vor fi scoase din functiune

Chestionat cu privire la o eventuala inlocuire a MIG-urilor (care, asa cum toata lumea stie, sunt oarecum depasite si nu corespund cerintelor NATO) cu achizitii englezesti, ministrul Pascu nu a dorit sa faca nici un fel de precizari. "Este clar ca, incepand de anul viitor, Armata romana trebuie sa se gandeasca serios la inlocuirea MIG-urilor, care in urmatorii ani vor fi scoase din functiune. Dar nu va pot spune cu certitudine ca aparatele de zbor necesare, care urmeaza a fi puse la dispozitia NATO, vor fi achizitionate din Regatul Unit sau din alta parte, deoarece acest lucru depinde de mai multe coordonate, respectiv raportul militar ce va fi intocmit, componenta economica si, nu in ultimul rand, cea politica", a precizat Pascu. Referitor la aceasta problema, ministrul a amintit si avioanele F 22, care sunt produse de englezi in cadrul programului "Euro Fighter" si care ar reprezenta si ele o achizitie extrem de interesanta. Demonstratia avioanelor a fost urmata de o conferinta de presa la care au participat gen.lt. Gheorghe Catrina, seful Statului Major al Fortelor Aeriene, precum si comandor Victor Strambeanu, comandantul detasamentului roman din cadrul Escadrilei MiG-21, cea care, datorita performantelor obtinute de-a lungul celor peste 50 de ani de existenta, a fost desemnata sa participe la numeroase exercitii impreuna cu statele membre NATO. Ministrul Ioan Mircea Pascu a subliniat, o data in plus, importanta componentei militare in cadrul relatiilor bilaterale, acest exercitiu survenind dupa preluarea, in urma cu trei saptamani, a fregatei britanice "Regele Ferdinand". "Cooperarea este absolut necesara avand in vedere teatrele de operatiuni din lume in care sunt dislocate forte ale celor doua armate, precum si operatiunea "Alteea", ce va fi deschisa in curand in Bosnia-Hertegovina si care va fi condusa de Marea Britanie", a precizat o data in plus ministrul Apararii. La finalul conferintei, jurnalistii au avut ocazia de a vizita avioanele de lupta Jaguar si de a sta de vorba cu ofiterii escadrilei Regatului Unit.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii