Fără haine sexiste în instanţă Cum să te comporţi la proces ca să nu fii amendat
Fără haine sexiste în instanţă: Cum să te comporţi la proces ca să nu fii amendatInstanţele pot părea de la distanţă haosul pe pământ, în care cetăţenii obişnuiţi sunt obligaţi să desluşească iţele încurcate ale circuitului dosarelor în regimul juridic, ale conduitei ce trebuie adoptată pentru a nu risca primirea vreunei amenzi şi, mai ales, ale instanţelor cărora trebuie să se adreseze în diferite situaţii litigioase. ZIUA de Constanţa vine în sprijinul cetăţenilor, iar în cadrul campaniei „Justiţia pentru cetăţeni" vor fi abordate toate aspectele utile justiţiabililor.
Iar în acest context, este de precizat pentru cei care sunt chemaţi să se prezinte în instanţă că trebuie să fie îmbrăcate decent şi că minorii mai mici de zece ani nu sunt primiţi în sălile de judecată. Primul lucru pe care trebuie să-l facă orice justiţiabil care ajunge la Judecătorie, Tribunal sau Curtea de Apel, fiind parte într-un proces, este de a consulta lista dosarelor care se judecă în ziua respectivă, pe lista afişată în dreptul fiecărei săli de judecată. Fiecare dosar din lista respectivă are trecut un număr de ordine, sub care va fi strigată cauza respectivă, la acel termen. Numărul de ordine se schimbă la fiecare înfăţişare într-un proces. Nu este permisă intrarea în sala de judecată cu alimente, băuturi, animale, telefoane mobile sau pagere. În ce priveşte telefoanele mobile şi pagerele, acestea trebuie să fie închise sau trecute pe modul silenţios la intrarea în sală, în caz contrar, cetăţenii ale căror telefoane deranjează solemnitatea şedinţei riscând să primească amenzi. De asemenea, este interzisă fotografierea şi înregistrarea şedinţelor de judecată fără acordul prealabil al preşedintelui completului de judecată şi în limitele impuse de acestea. Nu este permis sub nicio formă accesul în instanţă cu pistoale, cuţite sau alte arme, în acest sens, la instanţele constănţene existând detectoare de metale.
Vestimentaţie interzisă
În ceea ce priveşte vestimentaţia, specialiştii spun că o ţinută inacceptabilă include: „pantaloni scurţi, tăiaţi sau colanţi, sandale gen papuci de plajă, pălării sau şepci, cămăşi ieşite din pantaloni sau descheiate sau haine mulate indecent". De asemenea, este de neacceptat îmbrăcămintea indicând afilierea la o bandă sau alte obiecte de îmbrăcăminte cu caracter ofensator, vulgar, rasist, sexist, obscen, haine cu desene sau cuvinte sugestive, sloganuri, sau imagini, inclusiv creaturi groteşti. Nu în ultimul rând, nu vor fi permise articolele de îmbrăcăminte sfâşiate, murdare şi zdrenţăroase, articolele de îmbrăcăminte provocatoare, sau purtate provocator. Mai este de precizat că cetăţenii prezenţi în sala de judecată trebuie să se ridice în momentul intrării şi al ieşirii completului de judecată şi să se aşeze abia după ce spune grefierul de şedinţă. Justiţiabilii trebuie să vină cu actele de identitate, în caz că li se cere să facă dovada identităţii. Amenzile pe care instanţa le poate aplica pentru nerespectarea regulilor de conduită sunt cuprinse între 100 şi 1.000 de lei, în cazul proceselor penale, şi, respectiv, între 30 şi 200 de lei, în cazul proceselor civile.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp