Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:33 24 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Firma lui Funda a intrat in faliment (galerie foto)

ro

19 Feb, 2009 03:17 3021 Marime text

bloc_in_constructie_Funda_01.jpgÎn timp ce lucrările s-au sistat la construcţia din Teodor Lemnea, nimeni nu recunoaşte că l-ar fi angajat pe muncitorul care şi-a pierdut viaţa

Lucrările la construcţia care a devenit cunoscută drept „blocul blestemat al lui Funda" sau „blocul sfinţit cu sânge" au fost sistate. După ce administratorul său s-a spânzurat în blocul pe care-l construia, din cauza datoriilor pe care le avea, firma SC Venkal Grup SRL şi-a cerut singură falimentul.

După ce doi oameni şi-au pierdut viaţa în apartamentele în devenire, de câteva zile bune, muncitorii nu se mai zăresc la datorie, la imobilul situat pe strada Teodor Lemnea nr. 2, din cartierul Coiciu. Informaţia privind falimentul a fost făcută publică de avocatul Viorel Pîslaru, reprezentatul legal al unei firme creditoare a Venkal Grup, care se află în litigiu cu societatea lui Funda. Dosarul a fost înregistrat pe rolul Secţiei faliment a Tribunalului Constanţa pe 15 ianuarie 2009, sub numărul 212/118/2009. Obiectul cauzei este „procedura insolvenţei - societăţi cu răspundere limitată", iar primul şi unicul termen de judecată a avut loc săptămâna trecută, joi. Încă de la prima înfăţişare, magistraţii s-au arătat lămuriţi asupra tuturor aspectelor deduse judecăţii, iar instanţa a rămas în pronunţare asupra cererii de intrare în faliment formulată de SC Venkal Grup SRL. Totuşi, verdictul a fost amânat o săptămână, astfel că, abia în cursul zilei de astăzi, reprezentanţii Venkal vor afla dacă solicitarea le-a fost admisă sau nu. Cererea de faliment vine la nici măcar două luni de când Vasile Funda, administratorul firmei, şi-a pus capăt zilelor, spânzurându-se cu un prelungitor electric de o grindă ce susţinea cofrajul tavanului. Funda a fost, însă, numai cel care a dat tonul valului sângeros. La aproximativ o lună de la tragedia din strada Teodor Lemnea, moartea avea să vină din nou să-şi ceară tributul de la constructorii blocului blestemat. De data aceasta, victima a fost Dorel Benio, un tânăr de numai 21 de ani, care a căzut de la etajul al şaselea al „construcţiei sfinţite cu sânge".

Mort, dar angajatul nimănui

La mai bine de două săptămâni de la nefericitul accident, inspectorii de muncă nu ştiu încă cine se face vinovat de moartea tragică a lui. Reamintim că pe 2 februarie, în jurul orei 11.00, acesta s-a dezechilibrat şi a căzut în casa liftului. Impactul avea să-i fie fatal. În aceeaşi seară, Dorel Benio murea la secţia de reanimare a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa. Potrivit lui Marian Becheanu, inspector şef adjunct în sănătate şi securitate în muncă al Inspectoratului Teritorial de Muncă Constanţa, atât Benio, cât şi ceilalţi patru colegi care munceau la construirea imobilului nu erau angajaţi cu forme legale. Nici vorbă de echipament de protecţie. Pentru moment, nu s-a stabilit cine angajase echipa de muncitori. Din primele cercetări a rezultat că bărbaţii au fost plătiţi de beneficiarul clădirii, adică SC Imperial Gas 2002 SRL. La rândul lui, beneficiarul spune că nu el este angajatorul. Se pare că acesta este plecat în Turcia, din cauza unor probleme de sănătate ale unei rude apropiate, şi nu se ştie când se va întoarce în ţară. Cercetările continuă, ancheta fiind condusă de o comisie formată din inspectori de muncă şi procurori ai Parchetului Constanţa. Între timp, există slaba consolare că niciun om nu-şi va mai pierde viaţa ridicând „blocul blestemat", unde administratorul şi muncitorul şi-au găsit sfârşitul. Totodată, rămâne de văzut dacă Tribunalul Constanţa va admite solicitarea SC Venkal Grup SRL de deschidere a procedurii falimentului.

 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii