Fost primar din județul Olt, reţinut de DNA. Alături de el, reţinuți şi doi oameni de afaceri
Fost primar din județul Olt, reţinut de DNA. Alături de el, reţinuți şi doi oameni de afaceri
26 May, 2022 15:51
ZIUA de Constanta
1421
Marime text
DNA a reţinut un fost primar din Olt, dar şi doi oameni de afaceri, într-un dosar de abuz în serviciu şi fals în înscrisuri oficiale.
Oficial de la DNA
Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Craiova au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 25 mai 2022, a inculpaților:
R.I.R, la data faptelor primar al comunei Vitomirești, județul Olt, în sarcina căruia s-a reținut comiterea infracțiunilor de:
- abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată, cu consecințe deosebit de grave,
- fals material în înscrisuri oficiale în formă continuată,
- complicitate la obținerea ilegală de fonduri, cu consecințe deosebit de grave, în formă continuată,
- complicitate la fals intelectual,
- luare de mită,
- instigare la spălare a banilor,
Persoană fizică, administrator al unei societăți comerciale, în sarcina căruia s-a reținut comiterea infracțiunilor de:
- complicitate la abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată, cu consecințe deosebit de grave,
- complicitate la obținerea ilegală de fonduri, cu consecințe deosebit de grave, în formă continuată,
- complicitate la fals intelectual,
- dare de mită,
Persoană fizică, administrator al unei societăți comerciale, în sarcina căruia s-a reținut comiterea infracțiunilor de:
- complicitate la dare de mită,
- spălare a banilor.
În ordonanțele procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:
La data de 09 octombrie 2019, între primăria comunei Vitomirești, reprezentată de primarul Rotea Ion Robert și o asociere de firme, reprezentată de unul dintre oamenii de afaceri, inculpat în prezenta cauză, s-a încheiat un contract de execuție lucrări ce avea ca obiect ,,Modernizare infrastructură rutieră locală în comuna Vitomirești, județul Olt”. A doua zi, fără știrea beneficiarului lucrărilor, liderul asocierii a subcontractat celuilalt om de afaceri execuția parțială a lucrărilor.
În contextul menționat mai sus, în perioada 2019-2021, inculpatul Rotea Ion Robert, în calitate de primar, cu încălcarea dispozițiilor legislației primare, ar fi acceptat la plată mai multe facturi emise de asocierea reprezentată de coinculpat, în condițiile în care lucrările erau neconforme sau neexecutate.
Prin aceste demersuri ar fi fost produs un prejudiciu primăriei comunei Vitomirești în cuantum de 19.073.538 lei concomitent cu obținerea unui folos necuvenit în același cuantum pentru asocierea respectivă.
De menționat este faptul că, fondurile necesare realizării proiectului ar fi fost obținute de inculpatul Rotea Ion Robert prin depunerea la autoritatea de gestionare a fondurilor publice a mai multor documente false (parte din ele emise de către liderul asocierii).
Pentru “serviciile” de mai sus, omul de afaceri, beneficiind de ajutorul celuilalt inculpat, ar fi remis primarului Rotea Ion Robert sub forma contravalorii unei locuințe situate în mun. Slatina, suma de 1.123.332 lei. Pentru a ascunde adevărata origine a banilor, locuința respectivă ar fi fost cumpărată pe numele unuia dintre inculpați.
Celor trei inculpați li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.
La data de 26 mai 2022, cei trei inculpați sunt prezentați judecătorilor din cadrul Tribunalului Dolj cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.
În cauză procurorii anticorupție au beneficiat de sprijinul Direcției Generale Anticorupție.
Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
Menționăm că prezentul comunicat a fost întocmit în conformitate cu art. 28 alin. 4 din Ghidul de bune practici privind relația sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii